Kolmen Kuutosen ranchin porukka ratsastaa jälleen

Pahamaineiset Dobbsin veljekset pitävät koko seutua pelon vallassa. Saatuaan vihjeen suuresta rahalähetyksestä he hyökkäävät röyhkeästi Greenstone Fallsiin matkaavien postivaunujen kimppuun.

Onneksi matkustajana on saarnamies Brian Braggshaw, joka osaa käsitellä kuudesti laukeavaa. Saalista vainuava rosvolauma ei kuitenkaan anna helpolla periksi. Kolmen Kuutosen väki joutuu kohtamaan Wyomingin Sudet niiden omalla reviirillä.

Comanche 3: Wyomingin sudet

Alkuteos Les loups du Wyoming
Kuvittanut Hermann
Kirjoittanut Greg
Kääntänyt Kirsi Kinnunen
Tekstannut Timo Ronkainen
Kustantaja Apollo kustannus
Painopaikka Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu 2009
ISBN 978-952-5769-04.3
220 X 295 mm, pk, nid., väri, 48 s.
Hinta 13,50
© DARGAUD BENELUX (DARGAUD-LOMBARD SA) 1974 by Hermann & Greg

Hermann Huppenista (s. 1938) sanotaan usein, että hän on maailman parhaita sarjakuvapiirtäjiä. Väite on varmasti totta, samalle tasolle pääseviä ei monta tule mieleen.

Pikkutarkkaa, tunnelmallista sekä sommittelun ja kuvakulmien ylivoimaista tekniikan taituruutta.

Michel Regnier eli Greg (1931-1999) taas oli ainakin aikansa tuotteliampia belgialaiskäsikirjoittajia. Samalla yksi parhaista hänkin. Lukumäärästä huolimatta tarinat ovat aina olleet vähintäänkin laadukkaita.

Suomalaisille sarjakuvan ystäville Comanche-lännensarjakuva tuli tutuksi Zoom-lehdessä vuonna 1974, ja samana vuonna lehdessä tulivat kolme ensimmäistä albumillista jatkosarjoina ripeään tahtiin. Sarja teki heti vaikutuksen yllekirjoittaneeseen, ennenkaikkea Hermannin piirros- ja väritysjäljen ansiosta.

Samojen tekijöiden Bernard Prince oli Zoomista ennestään tuttu, joka ei tehonnut yhtä lailla, vaikka hieno seikkailusarjakuvahan sekin oli ja on edelleenkin. Jos ette tunne tapausta, niin etsikääpä vaikka muutaman viime vuoden Mustanaamio-lehtiä käsiinne.

Comanche syntyi aikana, jolloin belgialaiseen sarjakuvaan tuotiin ahkeraan naispuolisia sankareita. Ennen 1970-lukua naishahmot olivat tietoisesti sivussa ja vähissä. Oli toki itsenäisiä naisia ollut ennenkin, mm. Piko & Fantasiossa sekä Bob Moranessa, muttei nimirooleissa. Tosin Comanchenkin ensimmäisen tarinan nimi oli Red Dust (Jalava 2005), toisen keskeisen hahmon mukaan, jotta pääosan olisi voinut vaihtaa toisin päin tarvittaessa. Tintin-lehden lukijat kuitenkin ihastuivat ensimmäiseen nuoreen naiseen nimihenkilönä, joten sarja jatkui Comanchen nimellä, Red Dustin pysytellessä edelleen mukana, ja itse asiassa selvemmin päähenkilönä, ainakin vielä tässä vaiheessa. Myös muita vakiohenkilöitä on paljon mukana, joiden taustoja ei enää tässä albumissa selvitellä. Heidän tarinansa on selvinnyt edellisissä osissa. Mutta voi Comancheen tutustumisen aloittaa hyvin tästäkin.

Muutenkin Hermann ja Greg halusivat kokeilla uutta. Toinen tarina (Epätoivon soturit, Apollo 2008) ilmestyi Tintinissä viidessä osassa (yleensä jatkosarjat olivat 15-20 osassa), muttei peräkkäisissä numeroissa. Lisäksi jokaisella osalla oli oma otsikkonsa.

Wyomingin sutten piirrostyö panee paremmaksi edellisistä albumeista, jos lienee mahdollista.

Värityksessäkin alkupuoliskon syyskuinen preeria hehkuu, ja loppupuoliskon yöllä tapahtuva yhteenotto osoittaa miten hämärässä tapahtuvaa toimintaa voikaan kuvata.

Alkuasetelma on sinänsä simppeli. Rosvojoukkio hyökkää harhautuksena liikkeellä olevien postivaunujen kimppuun. Vaunujen mukana oleva saarnamies ei heti tule Red Dustin kanssa oikein toimeen, mutta ansaitsee lopuksi tämän kunnioituksen.

Alkutilanteen ja henkilöiden esittelyn jälkeen tarina hajoaa osiin, kun Kolmen Kutosen Ranchin väki plus pastori lähtevät pareittain etsimään oikeaa kuriiria, joka on edellisestä albumista tuttu viskisieppo Pharaon Colorado. Hän asettuu yöksi turkismetsästäjä-Hansin mökkiin tämän kanssa juopottelemaan, ja ensin heidät löytää yksi pari ranchin väestä, mutta heti perään rosvojoukon johtaja ja aivot, Russ Dobbs, on onnistunut päättelemään rahalähetyksen kulun, ja pian mökki on saarrettu ja kohta muut rientävät apuun. Tästä tarina kerääntyy kasaan ja alkaa öinen jännitysnäytelmä.

Wyomingin sudet julkaistiin Zoomissa aivan lehden loppupuristuksessa. Vaikka vihoviimeisessä Zoomin numerossa luki ruutujen alla LOPPU, niin jotakin tuntui puuttuvan.

Ja puuttuihan siitä. Epilogina toimineet kolme viimeistä sivua on nähtävissä vasta lähes 35 vuotta myöhemmin Apollo Kustannuksen ansiokkaasti jatkaman Comanche-albumisarjan myötä. Ja epilogin myötä palautuu mieleen, että jotain on jäänyt vielä hampaankoloon. Tämä on trilogian ensimmäinen osa, ja ilmeisesti ainakin kaksi muuta osaa on vielä tulossa suomeksi.

Suomennoksesta ja tekstauksesta (tietokonefonttia käyttäen) vastaavat jo monessa mukana olleet Kirsi Kinnunen ja Timo Ronkainen.

Painoasu on varsin onnistunut ja tekee oikeutta hienolle piirrosjäljelle ja väritykselle.

Kun lännensarjojen listaykkönen Blueberry on saatu kokonaisuudessaan suomeksi, ovat fanit kyselleet että mitä seuraavaksi. Mikä voisi olla samaa tasoa? Vastaus on tietysti Comanche. Lisää on tulossa, mutta kuinka paljon, se riippuu ostajista.

Ja mikseipä ostajia löytyisi, kultamitalin arvoiselle lännenalbumisarjalle. Tästä on hyvä jatkaa suomeksi koskaan näkemättömillä albumeilla.

Keskustele Kvaakin lännensarjakuvien foorumilla Comanchesta