Audarya Lila: The death of Tuomas Mäkinen

Kolmesta lapsesta keskimmäinen, Tuomas Mäkinen, valitsee tien joka johtaa hänet Kaliforniaan Swam B. V. Tripurarin johtamaan hindu-luostariin. Yhteys perheeseen, tyttöystävään ja entiseen minuuteen jäävät sivuun henkisyyden polulla. Tuomas Mäkisen kuolema merkitsee munkki Guru-Nistha Dasin syntyä.

Vihreiden listalta Porvoon kunnanvaltuustoon 2008 noussut Kaisa Leka (s. 1978) tunnetaan omaelämäkerrallisista sarjakuvistaan. Suhdettaan Hare Krishna -uskontoon Leka on käsitellyt aiemmissa töissään. Läheisiäkin aiheitaan Leka käsittelee kepeästi. Tämä tyyli tekee myös Tuomaksen elämäntarinasta helpon lähestyä.

* * *

Kahden nauhoin toisiinsa yhdistetyn kannen välissä on kolme japanilaiseen tapaan sidottua vihkoa. Ensimmäinen kertoo Tuomaksen tarinan hänen äitinsä, toinen tyttöystävän ja viimeinen Tuomaksen itsensä näkökulmasta.

Tarinan toisiaan seuraavat osuudet limittyvät osittain aina edeltävän osan kanssa päällekkäin. Näin Leka on luonut kertomukseen oivallisesti liikkeen tunteen. Harkittu kerronta lisää lakkapinnan Lekan ennestään puhuttelevaan ja samalla leikkisään tapaan kuvata asioita. Sen ansiosta ei niin ole väliksi, että Audarya Lilan tarina itsessään jää etäiseksi.

Audarya Lila etenee päiväkirjan tapaan tekstinä sivun yläreunassa. Kaksi sivun pystysuunnassa jakavaa ruutua syventävät näitä otoksia sarjakuvan keinoin. Ihmiset esiintyvät tekijänsä aiempien töiden tapaan eläinten, erityisesti hiirten, hahmoissa.

* * *

Lekan omaelämänkerrallisen avainteoksen I am not these feet (2003) sivuilla eläinhahmot auttoivat lukijan läpi tuskallisen kovina tarinasta välittyneistä kokemuksista.

Sympaattiset eläinhahmot ovat säilyneet läpi Lekan tuotannon. Henkisesti vaikeimpien aiheiden jäätyä taakse ne ovat kuitenkin muodostumassa rasitteeksi. Eläinhahmot eivät pysty tuomaan lukijaa tarinan vaatimalle läheisyydelle, ne kun eivät kykene esittämään koko tunneskaalaa.

* * *

Naivismin ulottuessa kuvituksen lisäksi myös kerrontaan lukija kokee Tuomaksen lähipiirin suhtautuvan henkisyyden etsintään lähes välinpitämättömästi. Lekan käsittelyssä eivät Tuomaksen omat motiivitkaan välity lukijalle saakka. Raskaimmin muutokset Tuomaksen elämässä kokee hänen taakse jäänyt tyttöystävänsä.

Leka kuitenkin ansaitsee kiitoksen rehellisen käsittelynsä ansiosta, sillä Tuomaksen henkisen polun etsintään ei ole lisätty ylimääräistä hohtoa. Lukijalle se näyttää jossain määrin länsimaisen ihmisen helppoudella ja yhdentekevyydellä haudutetulta.

Tapahtumien perspektiivin ollessa lyhyt on Tuomaksen tarina kuin tuoreen Idols-voittajan elämäkerta: on vielä liian aikaista tuoda se julki. Tarina suuresta elämänmuutoksesta ansaitsee silti tulla kerrotuksi tällaisenaankin ja useasta näkökulmasta Leka on tuonut siihen syvyyttä.

* * *

Lukijaa vuosia sitten ihastuttanut, naivistisen toteutuksen konkretisoima voimakas näkemys on vuosien kuluessa hioutumisen myötä rutinoitunut, eikä siihen liity enää uutuudenviehätystä. Kerronta itsessään toimii silti edelleen ja Lekan otteessa on säilynyt alkuperäistä raikkautta.

Audarya Lila: The death of Tuomas Mäkinen
Tarina ja taide: Kaisa ja Christoffer Leka
Sitonut: Kata Ruohtula
Julkaisija: Absolute Truth Press
ISBN: 978-952-99378-6-8
Painopaikka: Formato Print, Porvoo 2008 (kannet Markprint, Lahti 2008)
Ulkoasu: yksivärinen, 176 x 240 mm, 120 s. (3 x 40 s.), Sid. (japanilainen sidos pahvikansiossa)
Ovh: 35,00 €


Kuvat © 2008 Kaisa Leka

Keskustele Kaisa Lekan töistä Kvaakissa.

Tutustu Kaisa Lekan kotisivuihin ja sarjakuva-blogiin.

Kaisa Lekan tuotanto:

 • Kaisan lehti/Jagannatha Swami Comix 1 (Absolute Truth Press 1999)
 • Kaisa’s zine 2 (Absolute Truth Press 2000)
 • Kaisa’s Komiks 3 (Absolute Truth Press 2001)
 • Kaisa’s foot 4 (Absolute Truth Press 2001)
 • I am not these feet (Absolute Truth Press 2003, 952-91-6023-2, ranskankielinen laitos Editions Cactus, 2006)
 • Your name is Krishangi (Absolute Truth Press 2004, 952-99-3780-6)
 • Two stories (Absolute Truth Press 2005, 952-99378-1-4)
 • The Little Book of Bhakti-Yoga (sanakirja, kirjoittanut Måns Broo, Absolute Truth Press 2006, 952-99378-3-0)
 • On the outside looking in (Absolute Truth Press 2006, 952-99378-4-9)
 • Little Fish Big Fish (Absolute Truth Press 2007, 978-952-99378-5-1)
 • Audarya Lila (Absolute Truth Press 2008, 978-952-99378-6-8).