Kaikki eläimet eivät ole antropomorfisia

”Älkää antako koirille sitä, mikä on pyhää,
älkääkä heittäkö helmiänne sikojen eteen,
etteivät ne tallaa niitä jalkoihinsa ja käy
teidän kimppuunne ja raatele teitä.”
Matteus 7:6

Tämä riittää: hassut eläimet puhumassa huvittavia kolmen ruudun sarjakuvassa. Suurelle taiteilijalle se on enemmän kuin tarpeeksi luoda jotain suurta ja ihmeellistä — ja ilkeää.

Joskus ei voi välttyä ajatukselta, etteikö Stephan Pastis, entinen lakimies purkaisi turhaumiaan julki sarjakuvansa Helmiä sioille (Pearls Before Swine) kautta. Keskeisin aihe on tyhmyys sen myriadeissa eri muodoissaan. On kiehtovaa huomata, kuinka syväluotaavasti Pastis ymmärtää typeryyden eri asteita ja ilmenemismuotoja. Tälle vankalle perustalle hän on rakentanut koko luomisen työnsä ja tuskansa.

Stephan Pastis: Helmiä sioille 2
(Kustannusosakeyhtiö Sammakko, 2009)
Kääntäjä Elina Koskelin

Nidottu, pehmeäkantinen
56 sivua, mustavalkoinen
Ovh. 10 €
ISBN 978-952-483-092-8
KL 85.32

Stephan Pastis on kertonut blogissaan, että Rotta puhuu hänen äänellään. Kaikkein helpointa hänen on kirjoittaa Rotan ja Possun keskusteluja. Sen sijaan krokotiilit ovat paljon hankalampi aihe, koska niitä koskevat vitsit ovat visuaalisempia ja näin ollen vaikeampia piirtää. Pastis pitää myös noin yhdeksän kuukauden ”deadlinea” stripeilleen, mikä on todella pitkä aika. Syynä on ilmeisesti se, että joinakin päivinä inspiraatio ei iske ollenkaan, joskus taas strippejä syntyy useakin päivässä.

* * *

Helmiä sioille onkin hämmentävän ”huonosti” ja liikuttavan lapsekkaasti piirretty. Hahmojen kädet ja jalat piirretään samanlaisiksi kuin tikku-ukoilla. Peräkkäisissä ruuduissa kuvat ovat joskus toistensa kopioita niin että vain puhekuplien teksti vaihtuu. Hahmot toljottavat eteensä ilmeettöminä. Silti, jonkin salaisen ja maagisen aineosan takia, kuvat ovat jo sinällään hervottoman hauskoja ja omalla oudon lakonisella tavallaan sarkasmia tihkuvia huoneentauluja.

Tämän sarjakuvan eriskummallinen yksitotisuus on samanlainen tyylikeino kuin puhekielessä käytetty tehokeino sanoa asiat vastakohtaisesti (tyyliin ”osasitpa taas asettaa sanasi hienosti” kun tarkoitetaan että toinen puhui jälleen kerran tyhmyyksiä).

Yksinkertaisella kuvakielellä loppuisku muuttuu kertaluokkaa tehokkaammaksi, kun Possu sitten viimeisessä ruudussa leiskauttaa jonkin nerokkaan tyhmän kommenttinsa; se on kuin hyvin ajoitettu vitsi. Jotain samaa on suomalaisessa Kiroileva siili -sarjakuvassa. Yhtäläisyyttä löytyy myös siitä, että vaikka herjat ovat välillä todella ilkeitä, niin taustalla väreilee salavihkainen sydämellisyys.

Vain hyvin tarkkavaistoinen taiteentekijä voi eritellä elämänmenoa niin, että pystyy yksinkertaisesta asetelmasta varioimaan joka päivä jonkin hauskan vitsin. Se vaatii ihmistuntemusta, tai siis eläintuntemusta. Tosin kaikki eläimet eivät ole antropomorfisia, kuten ao. kuvasta näkyy (klikkaa isommaksi).

Helmiä sioille on haasteellinen käännöstehtävä. Monet stripit perustuvat sanaleikkeihin ja väärinkäsityksiin, kun Possu ei aina oikein ymmärrä asioita. Elina Koskelin on tehnyt erinomaisen suomennoksen, jossa on välillä jouduttu lokalisoimaan omat suomenkieliset sanaväännökset mahdottomien alkuperäisten tilalle. Näin pitääkin tehdä. Krokotiilitkin puhuvat omaa tomppelimaista mongerrustaan, joka tekijänsä mukaan perustuu yhdysvaltalaisen komediasarja Saturday Night Liven sketsiin jossa Frankenstein, Tarzan ja Tonto keskustelivat töksähtelevään tapaansa.

* * *

Helmiä sioille -albumi on kirjakaupan hyllyssä sen arvokkaaseen sisältöön nähden aivan liian vaatimattoman näköinen. Mainittakoon, että Helmiä sioille on julkaistu alkukielisinä 264 sivuisina näyttävinä kokoomateoksina, joissa sunnuntaisarjat ovat väreissä. Tällaiset juhlakirjat voisivat hyvinkin kiinnittää sarjakuvan ystävien harhailevan huomion herkemmin ja näin lisätä ostotapahtumien määrää.

Helmiä sioille on tämän hetken paras päivittäinen sanomalehtisarjakuva. Se on nousemassa jo nyt samaan kaikkein kirkkaimpaan kastiin kuin vaikkapa Tenavat, Muumi sekä Lassi ja Leevi. Hauska ja ajattelemisen aihetta antava sanomalehtisarjakuva on nykyään äärimmäinen harvinaisuus. Pastisin sarjakuva on todellakin helmiä sioille, jos häijysti saa sanoa. Ja saahan sitä.


Vuohi, Possu, Rotta ja Seepra,
nuo hauskan toljottamisen mestarit.

Kuvat Copyright © Stephan Pastis


Keskustele Kvaakissa Helmiä sioille -sarjakuvasta.

Lue arvostelu Helmiä sioille 1.

Linkkejä: