Kabukin Alkemia

Kabuki: The Alchemy (Marvel 2009)
Kirjailija/taiteilija: David Mack
Julkaistu alun perin samannimisenä minisarjana (Icon 2004 – 2007)
ISBN: 978-0785132493

Alkemia [Alchemy] ”…You can take a part of you that died or was damaged… And bring life to it. Take your problems, your baggage. And turn your baggage into gold.”

Sain juuri uudelleenluettua tämän viimeisimmän tarinakokonaisuuden. Vaikkakin jo lehdet lukeneena tarina oli jotenkin mielessä, on silti koko kertomuksen lukeminen yhtenä sidoksena antoisampi kokemus. Tämä tarina on myös eräänlainen päätepiste (tai kulminaatiopiste) Kabukin tarinassa, joten pienimuotoinen arvostelu on varmaan kohdallaan tässä paikassa.

Kabuki on myös toistaiseksi yksi parhaimmista uusista sarjoista joihin olen lukuharrastukseni aikana tutustunut.

Joitain vuosia sitten The Washington Timesissa luonnehdittiin Kabukia seuraavasti: ”David Mack’s Uniquely Disturbed Vision”. Tämä lause löytyi pitkän aikaa myös Kabuki-lehden kannesta.

Tämä sarja on jäänyt suomessa käsittämättömästi lähes huomiotta sarjakuvaharrastajien keskuudessa, joten onkin hyvä hetki myös pienelle mainospuheelle. Samalla kuitenkin täytyy todeta, että en helposti usko jatkossakaan tämän sarjan kääntämiseen suomen kielelle, sen verran erilaisesta sarjakuvasta kuitenkin puhutaan.

Muutamia kommentteja olen sarjasta vuosien mittaan toki nähnyt. Jotkut ovat pitäneet kansikuvista, jotkut eivät vain ymmärrä mistä tässä on kyse, ja jotkut sanovat että tarina on pysynyt paikoillaan jo vuosien ajan. Tietysti on jonkin verran positiivisiakin kommentteja tullut eteen.

Kabukissa täytyy ymmärtää että sarjakuva voi kehittyä, vaikka toiminta lähes lakkaa, ja tarina mennä eteenpäin, vaikka sarjassa joskus kuvat pysähtyvät. Kaikille tarina ei välttämättä aukea ollenkaan. Tosin niissäkin kohdissa, missä aika seisahtuu paikoilleen, kuljettaa tarina juonta loogisesti eteenpäin. Positiivisena asiana täytyy heti tämän jälkeen todeta, että aukeuduttuaan lukijalle Kabukin maailma yllättää ja siihen suorastaan imeytyy mukaan.

David Mack saattaa olla monille tuttu nimi mm. Daredevil lehden kynäilijänä ja kansikuvataiteilijana. Hänen päätyönsä on kuitenkin Kabuki, joka alkoi ilmestyä USA:ssa jo 1994 (Kabuki: Fear the Reaper, Caliber 1994).

Kokoelmina hänen töitään on tullut jo 7 albumia, joista The Alchemy on uusin ja toistaiseksi viimeisin tarinakokonaisuus.

Tässä listana ilmestyneet Kabuki kokoelmat:
Vol. 1: Circle of Blood
Vol. 2: Dreams
Vol. 3: Masks of the Noh ((David Mack toimi tässä tarinassa kirjoittajana ja ”ohjaajana”).
Vol. 4: Skin Deep
Vol. 5: Metamorphosis
Vol. 6: Scarab – lost in translation (David Mack toimi myös tässä tarinassa kirjoittajana ja ”ohjaajana”).
Vol. 7: The Alchemy

Aika: tulevaisuus, paikka: Japani. Organisaatio: NOH, valtion virasto joka ohjailee salassa maailmaa ja sen taloutta. Tässä organisaatiossa toimeenpanevana agenttina toimii sarjan päähenkilö Kabuki. Vaikkakin tarina on aluksi lähes perinteinen japanilaistyylinen agenttijännäri, muodostuu siitä tarinoiden edetessä Kabukin oman henkisen ja fyysisen minänsä etsintä. Hän joutuu kohtaamaan niin oman lapsuutensa, menneisyytensä kuin tulevaisuutensakin. Tärkeänä ohjaajana tässä kehityksessä toimii myös Kabukin omat ulkoiset kasvojen arvet ja hänen NOH-agentin naamionsa.

David Mackin taide on reilussa kymmenessä vuodessa kehittynyt joka albumissa lähemmäs kuvaannollista taidetta. Circle of Blood -kertomuksen ollessa lähes tyypillinen mustavalkoinen action sarjakuva (lähes tarkoittaa tässä yhteydessä, että mukana oli jo tuolloin symboleita ja sivutaitto ei ollut aivan perinteisimmästä päästä) on viimeisin the Alchemy jo täysin tekstin ja kuvan taiteelliseen yhdistelmään perustuva kuvaus entisen NOH agentin uuden identiteetin synnystä. David Mackin oma kehitys taiteilijana kulkee täysin vailla vertaa samalla kun Kabukin oma tarina saa aina edelleen uusia syvyyksiä ja ulottuvuuksia.

The Alchemyä ei kannata ottaa ensimmäiseksi tutustumiseksi David Mackin luomaan maailmaan. Jos haluaa lukea koko tarinan ja nähdä aivan mielettömän kehittymisen sekä tarinankertojana että taiteilijana, kannattaa aloittaa kirjasta Circle of Blood. Jollei tähän riitä mielenkiinto, aika tai innostus on toisena mahdollisuutena (joskaan ei aivan yhtä antoisana) aloittaa kirjasta Metamorphosis (alun perin julkaistu lehtenä nimellä: Kabuki, Image 1997-2000). Metamorphosis-tarinan jälkeen voi jatkaa lukemista suoraan tähän uusimpaan käsillä olevaan tarinaan. Metamorphosis on kirjoitettu niin, että se toimii myös uutena aloituksena koko Kabuki-tarinalle, jolloin uuden lukijan on helpompi hypätä tarinaan mukaan. The Alchemy sitoo yhteen kaikki Kabuki tarinat tavalla, joka mahdollistaa alkupään tarinoiden lukemisen myös näiden viimeisten osien jälkeen siten, että tarinat tuntuvat silti menevän oikeassa järjestyksessä.

Itse aloin lukemaan Kabukin tarinoita jo 90-luvulla. Tuolloin Mackin Circle of Blood -tarinan mustavalkoinen piirrostyyli kiehtoi ja antoi jo lupausta uudesta sarjakuvan maailmasta, johon odotti jo innolla jatkoa. Tuon kertomuksen jälkeen tuli joitain värijulkaisuja, joissa vanhat hahmot saivat maalatut kasvot ja upeat värit. Vieläkin muutamat tuon aikaiset kansikuvat ja maalaukset on erittäin tuoreessa muistissa ja muutamasta löytyy pieni julistekin kaapin syövereistä.

Tarinat saivat todella odotetun kehityksensä vuosien saatossa, joskaan ei suuntaan johon aluperin sen odotti menevän. Itse odotin aikoinaan, että kyseinen ”agenttimaailma” kasvaisi ja eteen tulisi todellisia uusia hienoja perinteisiä toimintakertomuksia uusien ”pahiksien” kanssa. Osittain näin kävi, mutta tarinat rupesivat myöhemmin kehittymään enemmänkin Kabukin oman hahmon ongelmiin ja hänen oman identiteettinsä etsimiseen. Alun perin ei niinkään osannut odottaa, että koko maanalaisen agenttimaailman syvin olemus siirtyisi päähenkilön omaan sisimpään olemukseen. Samalla kuitenkin nuo pari toisen kuvittajan tekemää spin-offia kulkevat perinteisemmällä tasolla.

Nykyisellään jo näitä uusia tarinoita lukiessa tuntuu siltä, että Kabuki itse kuljettaa tarinaansa eteenpäin eikä niinkään David Mack. Harvoin myös näkee taiteellista ja kaupallista sarjakuvaa, jossa taiteilijalla on täydellinen hallinta omasta luomuksestaan.

Syvällisyysvertailussa Mooren Watchmen sarjakuva yltää parhaimmillaankin koulukuraattorin asteelle Kabukin ollessa jo psykoterapeutin tiukassa otteessa. Kuitenkin kaiken tämän ohessa tunkee tarinasta läpi elävästä elämästä tutut ajatukset ja Kabukin voimakas tervehenkinenkin halu elää omaa elämäänsä valvovan organisaation ulkopuolella.

Tähän viimeisimpään kokoelmaan David Mack on ottanut mukaan myös lukijakirjeet. Lukijakirjeet kuvastavat hyvin sitä, miten Kabukin oma ”uudelleensyntymä” heijastui myös monen lukijan elämään ja miten moni lukija huomasi yhtymäkohtia sarjakuvaan. Kabukin tarina on hyvin henkilökohtainen ja on helppoa kuvitella miten taiteilijan oma elämä on toiminut ideoiden tuottajana ja heijastuksena Kabukin elämään sarjakuvan ruuduilla.

Kabukin tarina on niitä harvoja sarjakuvia jotka voidaan lukea elämää suurenpiin tarinoihin. Kaiken tämän pohjustuksen jälkeen kannattaa ottaa kirja omaan käteen luettavaksi ja huomata että lukemista ei voi jättää kesken.

Lisätietoa:

David Mackin kotisivu:
http://www.davidmack.net/

Virallinen ja jatkuvasti päivittyvä David Mack webbisivusto löytyy osoitteesta:
http://davidmackguide.com/