Tarua ihmeellisempää

Yhesti yhes paikas

Tarina/Piirrostaide: Ville Pirinen
Kustantaja: Suuri Kurpitsa
Painopaikka: Kopio Niini Finland, Tampere, 2009
ISBN: 978-952-9887-58-3
Nidottu, pehmyt kantinen, mustavalkoinen, 174 x 123 mm, 40 s.
Ovh. 5.00 €, saatavana nettikaupoista ja kirjakaupoista

Sarjakuvan ystäville Pirinen on tullut tutuksi muun muassa Pauli Kallion kirjoittaman Ornette Birks Makkosen kuvittajana sekä NYT-liitteessä ilmestyneestä Dystopia 2000:sta. Yhesti yhes paikassa -minialbumi on täysin Pirisen omaa käsialaa, vaikka tarinat ovatkin toisilta kuultuja. Minialbumin idea selviää parhaiten Pirisen omasta johdannosta (joka tuo mieleen Harvey Pekarin puhuvan pään):

Pirinen on kuvittanut neljä hyvin erikoista tarinaa eri elämänaloilta. Mustan huumorin sävyttämissä jutuissa tutustutaan notkeaan mieheen yleisessä saunassa, pesäpallokentän yleismieheen sekä sian teurastajiin. Viimeisessä tarinassa Pirinen valottaa omaa suhtautumistaan rokkaamiseen. Yhteistä kaikille tarinoille ovat persoonalliset hahmot sekä absurdi huumori.

Albumin ensimmäinen tarina on niin hyvä, että jo se itsessään oikeuttaa tämän julkaisun olemassaolon. En muista milloin viimeksi olisin nauranut yhtä paljon. Pirisen toteava kerronta korostaa onnistuneesti päähenkilön hämmentävää kokemusta. Kiitos Ville!

Pirisen kuvissa on särmää ja ne luovat hienosti tunnelmaa vinksahtaneisiin tarinoihin. Hahmoissa on jotain samaa kuin Kimmo Taskisen luomissa tyypeissä. Pirisellä on kuitenkin oma vahva tyylinsä, joka houkuttelee tarttumaan hänen teoksiinsa.

Minialbumin ulkoasu ja painojälki ovat pääosin kohdillaan. Kuvat näyttävät hyviltä, mutta tekstauksen hennoissa viivoissa on havaittavissa jonkin verran pikselöitymistä. Se ei kuitenkaan häiritse lukemista missään määrin.

Yhesti yhessä paikassa aloittaa kotimaisen sarjakuvavuoden todella lupaavasti ja nostaa riman korkealle tuleville julkaisuille. Tällaista lukisi mielellään lisää. Toivottavasti Pirisellä on vielä mehukkaita tarinoita varastossa.

Keskustele Ville Pirisen tuotannosta Kvaakissa.