Onnenkerjäläiset

Onnen lahjat ovat saanet toisen kokoomansa. Tällä kertaa pääsemme nautiskelemaan Maurin, Piitun ja muun sekalaisen seurakunnan mietteistä väreissä.

Onnen lahjat 2: Tappele kuin mies!
Teksti: Pauli Kallio
Kuvat: Kati Kovács
Kustantaja: Suuri Kurpitsa
Painopaikka: Kopio Niini Finland, Tampere, 2009
ISBN: 978-952-9887-59-0
Nidottu, pehmyt kantinen, nelivärinen, 174 x 230 mm, 68 s.
Ovh. 15.00 €, saatavana nettikaupoista ja kirjakaupoista
Tarinat julkaistu alun perin seuraavissa lehdissä: Kumppani, Lukufiilis, Juomanlaskija ja Ilta-Sanomat

Kallio ja Kovács ovat pitkänlinjan sarjakuva-ammattilaisia. Kallion tunnetuimpia ja pitkäikäisimpiä tuotoksia ovat Kramppeja ja Nyrjähdyksiä sekä Ornette Birks Makkonen. Molemmista sarjoista löytää yhtäläisyyksiä Onnen lahjoihin, mutta etenkin Krampeissa seilataan hyvin samanlaisissa tunnelmissa. Onnen lahjoja lukiessa tuleekin välillä tunne, että sarja on jonkinlainen spinoff Krampeista. Kovácsin maineikkaimpia teoksia ovat Josef Vimmatun tarina, Vihreä rapsodia ja Karu selli, vain muutaman mainitakseni. Hänen teoksissaan on usein päähenkilönä vaaleahiuksinen neito, jonka piirteitä on havaittavissa myös Piitussa. Kallio ja Kovács ovat tehneet yhteistyötä ennenkin. Onnen lahjat –kokoomien lisäksi heiltä on julkaistu Väritetyt unet -albumi, joka oli vuonna 2008 Sarjakuva-Finlandia finalistina.

Kovácsilla on helposti tunnistettava tyyli, joka toimii erinomaisesti Kallion tekstien kanssa. Kallio on todellinen ammattimies, joka osaa varioida kiinnostavasti tuttuja aiheita, kuten parisuhteet, olut, jalkapallo ja kirjallisuus. Jutut on julkaistu alun perin eri lehdissä ja sen huomaa aiheiden valinnasta. Olut-aiheista pohdintaa löytyy pääasiassa Juomanlaskijassa julkaistuista jutuista kun taas Lukufiiliksen tarinoissa sivutaan kirjallisuutta. Kallio osaa räätälöidä jutut luontevasti julkaisukanavan mukaisiksi.

Onnen lahjojen huumori on pohdiskelevaa ja vähäeleistä. Jokainen strippi ei pääty nasevaan vitsiin, mutta onneksi sellaisiakin löytyy. Pääpaino on tunnelmassa ja maailman menon tarkkailussa. Ensimmäisesssä kokoomassa keskityttiin enemmän Piitun elämään, mutta tässä toisessa tulemisessa keski-ikäinen Mauri on vienyt valokeilan. Hän tuokin tuoretta näkökulmaa sarjan pohdiskeluihin. Jos Onnen lahjoista tehdään joskus leffa, niin Maurin rooliin pitää ehdottomasti valita Vesa-Matti Loiri. Molemmilla herroilla on niin samankaltainen olemus.

Albumin ulkoasu on onnistunut. Jotkin stripit näyttävät lähemmässä tarkastelussa hiukan utuisilta, mutta muuten painojäljessä ei ole valittamista. Väritys vaihteli huomattavasti strippien välillä, mikä hetkittäin häiritsi. Toiset jutut näyttävät oikein näteiltä, mutta toiset taas hieman ”likaisilta”. Albumin lopusta löytyy myös viihdyttävä ”kommenttiraita”, jonka avulla pääsi lukemaan tekijöiden mietteitä eri sarjoista.

Kaiken kaikkiaan Onnen lahjat 2 on leppoisaa lukemista. Se ei herättänyt suuria tunteita, muttei tästä voi olla pitämättäkään.

Keskustele Onnen lahjoista Kvaakissa.