Ville Rannalle Sarjakuvaseuran Puupäähattu

Suomen sarjakuvaseura on myöntänyt vuoden 2009 Puupäähattu-palkinnon Ville Rannalle.

Vuonna 1978 syntynyt oululainen Ranta on tehnyt pitkiä sarjakuvaromaaneja, sarjakuvapäiväkirjoja, perinteisiä albumeja ja verkkosarjakuvaa. Hänen pääteoksensa Kajaani (2008) kertoo Elias Lönnrotista ja samalla myös yleisemmin suomalaisuuden peruspiirteistä.

Isi on vähän väsynyt (2005) on päiväkirjamainen, omaelämäkerrallinen teos.

Ranta on pohtinut sarjakuvissaan paljon myös uskonnon suhdetta yhteiskuntaan. Kaltion verkkosivulle helmikuussa 2006 piirretty sarjakuva Muhammed, pelko ja sananvapaus herätti suurta kohua ja johti lopulta päätoimittajan erottamiseen.

Sarjakuvaseura toteaa perusteluissaan, että Ranta on Henrik Tikkasen ja Jean-Marc Reiserin hengenheimolaisia ja että hän osaa vangita ihmiset ja tilanteet määrätietoisen vauhdikkailla vedoilla.

Ville Rannan tuotantoa on julkaistu ulkomailla. Isi on vähän väsynyt sekä Lewis Trondheimin kanssa tehty Julkimot ovat ilmestyneet ranskaksi ja Sade puolaksi. Lisäksi Ranta on osallistunut suomalaisen sarjakuvan yhteisnäyttelyihin muun muassa Angoulêmessa ja Haarlemissa.

Vuoden 2008 Puupäähattu-palkinnon sai Juho K. Juntunen.

Ks. Puupäähattu Ville Rannalle (Sarjakuvaseura).


Keskustele Kvaakissa Puupäähatusta ja Ville Rannasta.