Perisuomalainen tragedia

KULLERVO
Kirjoittanut ja piirtänyt: Gene
Kustantaja: Like Kustannus Oy
Sivuja: 100
Tuotemuoto: Kovakantinen, sidottu
Hinta: 26 euroa
ISBN: 978-952-01-0304-0

Genen Kullervo on aikamatka. Se on matka Karjalan runonlaulajien kunnailta synkeään kyberpunk-kaupunkiin, jossa taivas on verenpunainen ja sinihiuksiset, kyborgi-implanteilla varustetut antiheerokset käyskentelevät kelteisillään. Kullervo on nuorisokriminaali-luuseri, jonka käsissä kaikki tuntuu menevän palasiksi.

Kullervo on Kalevalan traagisimpia hahmoja, elämän potkima ja aikuisten kaltoinkohtelema angstinen nuori, joka ei osaa purkaa pahaa oloaan kuin tuhoisilla, väkivaltaisilla keinoilla. Gene riisuu nykypäivässäkin tunnistettavan suomalaisen arkkityypin Kalevalan tulkintoja usein vaivaavasta mahtipontisuudesta ja nostalgian pöhöstä, ja esittää Kullervon tarinan brutaalin ytimen ilkikurisen mustalla huumorilla ryyditettynä. Vaikka ulkoiset puitteet on pistetty uusiksi ja dialogi on nykyslangin ja voimasanojen ryydittämää, mukailee Kullervon tarina Kalevalaa uskollisesti , paikoitellen jopa liiaksi, futuristisessa urbaanimiljöössä lehmien laiduntaminen ja metsätyöt kun tuntuvat hieman erikoisilta rikollisperheen askareilta.

Kalevalan runoteksti on lisätty ikään kuin selitystekstiksi tarinan oheen, jopa Kalevalassa päälleliimatun oloinen pitkä karjan suojeluruno. Minä koin tekstilaatikot lähinnä tarinankulkua häiritsevänä elementtinä ja luinkin ensin sarjakuvan kiinnittämättä niihin huomiota. Genen kuvakerronta ja dialogi kuljettavat tarinan selkeästi ilmankin, joillekin lukijoille ne tietysti voivat avata vanhaa Kalevalan kieltä.

Genen Kullervo on aikamatka toisessakin mielessä – se on hyppäys viidentoista vuoden taakse, jolloin nuori Gene Kurkijärvi työsti Kullervo-sarjakuvaansa Enki Bilalin, Simon Bisleyn, Richard Corbenin ja Dave McKeanin innoittamana. Teoksessa näkyy oma aikansa ja tekijän nuoruus, mutta se on selkeällä visiolla ja pieteetillä toteutettu taidonnäyte, kuvakerronta on rohkeaa ja hallittua, värien käyttö komeaa ja tehokasta.

Kullervo on kymmenisen vuotta sitten jäänyt julkaisematta värijulkaisun kovien kustannusten tähden, mikä on erittäin harmillista – hieno teos se on edelleen, mutta aikanaan se olisi ollut ihan eri mittakaavan merkkitapaus rohkeassa otteessaan ja ajanmukaisen kuvallisen ilmaisunsa johdosta. Voi vain kuvitella mitä muita helmiä kustantamoiden pöytälaatikoihin on jäänyt.

Gene Kurkijärveltä on aiemmin julkaistu Aquila Oblique -albumi, tällä kertaa hän on liikkeellä typistetyllä taiteilijanimellä.

Kullervon rankan väkivaltaa ja seksiä tihkuvan kerronnan ja ”katu-uskottavan” tyylin voisi kuvitella vetoavan nuoriin lukijoihin, heidän eksistentiaalista taakkaahan tarina diagnosoi, mutta mitään katharsista tai ratkaisua tarina ei tarjoa, päinvastoin! Koulusurmien aikakautena Kullervon tragedia on edelleen relevantti, ja kokolailla ratkaisematon. Gene puhdistaa vanhan kansanviisauden pölyistä, ja osuu suoraan yhteiskuntamme kipupisteisiin verevässä Kalevala-tulkinnassaan.

Lapsi kaltoin kasvattama
poika tuhmin tuuittama
ei tule älyämähän
miehen mieltä ottamahan
vaikka vanhaksi eläisi
varreltansa vahvistuisi

Keskustele Genen Kullervosta Kvaakissa.