Villimpi pohjola viihdyttää ja Flight lentää varmasti

Villimpi Pohjola 2, JP Ahonen

ISBN 978-952-67106-1-7

Kustantaja: Daily Hero Press

Koko: 225 x 176 mm

Sivumäärä: 100, sisältää englanninkieliset käännökset

Svh: 14 €

Villimpi jatko-osa

Villimpi Pohjola 2 on Tamperelaisen JP Ahosen toinen albumi kaveriporukasta, joka pohtii henkilökohtaista suuntaansa ja tekemiänsi valintoja. Henkilöt tuntuvat elämäntilanteisiinsa ajautuneilta, kuka potee graduahdistusta, kuka angstaa ja kuka taasen hakee suurimmat seikkailunsa ravintolailloista tai pleikan ohjaimista. Silti perimmäisesti on kyse ihmissuhteista.

Omakustanne on jatkoa vuonna 2007 julkaistulle ensimmäiselle osalle, jonka kaksi ensimmäistä painosta ovat olleet suosittuja. Strippisarjaa on julkaistu Aamulehdessä ja Lapin Kansan Hetki-liitteessä.

Tarinat ovat pääosin rakenteeltaan yksisivuisia sunnuntaisarjoja eli kerronta on 1-3 rivissä, mutta muoto on aina sama. Kukin strippi kertoo tarinaa, mutta ei automaattisesti pääty vitsiin tai punchlineen eli draaman kaari taittuu jo aikaisemmin ja tarina täydentyy henkilöiden reaktioiden tai osallistumisen kautta. Tällaista rakennetta näkee strippisarjakuvassa harvemmin ja vahvistaa sarjakuvasta heijastuvaa ihmisläheistä ilmapiiriä. Ahosen viiva on rentoa ja lentävää ja kuvat täynnä populaarikulttuuriviitteitä. Väritys on onnistunut, joten julkaisu kestää ja vaatiikin muutaman lukukerran avautuakseen.

Ensimmäisen osan yhteydessä oli kritiikkiä hahmojen samankaltaisuudesta. Toisen osan sata sivua onnistuvat selkeyttämään ja puhaltamaan enemmän henkeä ohuisiin hahmoihin ja erottamaan niitä paremmin toisistaan, JP lienee ottanut vaarin edellisen osan palautteesta. Tekijän itsensä mukaan kyseessä on välityö, minusta kyseessä monessa suhteessa selkeä parannus ensimmäiseen, odotamme innolla seuraavaa.

Flight, Volume Five

ISBN 978-0-345-50589-7

Kustantaja: Villard

Editor/Art Direcor: Kazu Kibuishi

Sivumäärä: 368, englanninkielinen

Svh: 25 $ / 28 CAD

Flight jatkaa lentoaan varmasti

Flight-antologia on ehtinyt viidenteen osaansa, kuudes on odotettavissa tulevana kesänä. Ensimmäiset Flightit kustansi Image, mutta sittemmin Random Housen tytäryhtiölle Villard-kustantamolle siirryttyään on Flight ehtinyt viidessä vuodessa ja yhtä monessa antologiassa kehittymään melkoisesti. Ensimmäinen osa seuraa nimeään orjallisesti ja kansainvälinen tekijäkaarti on keskittänyt tarinansa enemmän tai vähemmän lentämisen ympärille. Viides osa näyttäytyy paksumpana ja teema on väistynyt nimeksi, päähuomio on hyvällä tarinalla ja persoonallisella piirrosjäljellä.

JP Ahosen tarina Worry Dolls on mielikuvituksellinen tarina, joka leikittelee Guatemalalaisella uskomuksella, että kun tyynyn alle laittaa pienen nuken kutakin huolta kohti, ne poistuvat päiväjärjestyksestä. 24-sivuinen tarina näyttää ja tuntuu tutulta Ahoselta. Toinen värittäjistä Marjaana Malkamäki on luonut maanläheisen ja rauhallisen tunnelman. Kuvittaja Ahonen luottaa neliskanttisiin ruutuihin, mutta rikkoo sivusommitelman monotonisuutta vaihtelemalla ruutujen kokoa. Tarinan sivuille painettu tekstuuri antaa illuusion kuvioidusta paperista, vaikka kyseessä on valkoinen ja kiiltävä.

Molempia saatavana kirjakaupoista ja Villimpää Pohjolaa myös osoitteesta: www.dailyhero.net.

Keskustele JP Ahosen tuotannosta Kvaakissa: Villimpi Pohjola tai Flight-antologiat.