Sarjakuvakirjat myyvät!

Kotimaisen kirjallisuuden Mitä Suomi lukee -lista hämmensi helmikuussa. Kymmenestä parhaiten myyneestä kirjasta yli puolet oli sarjakuvaa: Fingerporia, Kiroilevaa siiltä, Maisaa ja Kaarinaa sekä Viiviä ja Wagneria. Suuri osa näistä sarjakuvakirjoista on julkaistu kovilla kansilla ja hyvällä paperilla. Kotimainen sarjakuva myy tai pikemminkin sitä ostetaan.

* * *

Kustannuskulttuuri saattaa joskus muuttua nopeastikin. Aikoinaan valiteltiin sitä, että taskukirjat myyvät hurjasti kaikkialla muualla muttei Suomessa. Nyt on pokkareita Suomi tulvillaan ja hyvin ne menevätkin. Sama ilmiö on nyt tapahtumassa myös sarjakuvakirjojen ja -albumien kohdalla. Tämän huomaa jokainen kirjakaupassa kävijä. Sarjakuvat ovat hyvin esillä ja niiden myyntihyllyjen pituus on koko ajan kasvanut. Myös Sarjakuva-Finlandia on lisännyt kotimaisen sarjakuvan huomioarvoa. Sarjakuvafestivaalit keräävät nekin tuhatpäisiä yleisöjoukkoja.

Yhdysvalloissa New York Times on aloittanut Graphic Books Best Seller -listan pitämisen. ”Comics have finally joined the mainstream”, lehti ilmoitti maaliskuussa. Näinhän se on. NY Timesin bestseller-listoilla on erittäin suuri merkitys kirjojen näkyvyylle ja myynninedistämiselle, nyt siis myös sarjakuvakirjojen. NY Times käyttää sarjakuvakirjoista nimitystä ”graphic book”. Listoja on lehdessä kolme: kovakantiset, pehmeäkantiset ja manga.

Suomessa voitaisiin hyvin siirtyä Mitä Suomi lukee -listoilla käytäntöön 1) kotimainen sarjakuva, 2) käännetty sarjakuva ja 3) Disney-sarjakuva. Se vastaisi NY Timesin listoja oloihimme lokalisoituna.

Juuri nyt kustantajien kannattaisi hamuta talleihinsa suomalaisia sarjakuvantekijöitä, niin uusia osaajia kuin konkareitakin. Kaikki eivät voi päästä kymmenen parhaiten myyvän joukkoon, mutta jos vain laatua löytyy, löytyy varmasti myyntiäkin.

Arktinen Banaani on keskisuurena kustantajana löytänyt itselleen markkinaraon, joka näyttää levenevän koko ajan. Sammakko on iskemässä samaan saumaan.

Käännössarjakuva on pitkälti elänyt Tintin, Asterixin ja Lucky Luken varassa. Laadun ja kohderyhmänsä ymmärtävät pienkustantajat, kuten Apollo kustannus, ovat tässäkin muutoksen airut. Sarjakuvan toivo on tukkufirma, jonka kautta niin pienet kuin isotkin sarjakuvankustantajat saavat tuotteensa kauppojen hyllyille.

Kovassa kasvussa oleva Readme.fi on julkaissut menestyksekkäästi kovakantisia Simpsonit-kirjoja ja on nyt lisäämässä entisestään sarjakuvien osuutta julkaisuohjelmastaan.

Sarjakuvan suurkuluttajat löytyvät nykyään palkkatyötä tekevien aikuisten parista. Ostohaluja löytyy. Kustantajat, löytyykö teiltä myytävää? Osaatteko te markkinoida suomalaista sarjakuvaa?

* * *

Ks. myös Telegraph.co.uk.: How Comic Books became part of the literary establishment.

Keskustele Kvaakissa Sarjakuva-Finlandiasta ja sarjakuvan arvostuksesta ja Mitä Suomi lukee -listasta.

Kiroileva siili Copyright © Milla Paloniemi (kuvaa käytetty tekijän luvalla)