Keskiyön trumpetti kajahtaa ja pimeys kutsuu

Hellboy: Pimeyden kutsu
Liimanidottu 192 s. + kannet, värillinen
Koko 170 x 260 mm
ISBN: 978-952-469-935-8
Julkaisija: Egmont Kustannus
Tarina: Mike Mignola
Kuvitus: Duncan Fegredo
Suomennos: Antti Poussa
Ilmestynyt 2008, painettu Puolassa.

”Oi myrsky hän on kuollutta ja mennyttä…

Hellboy II -elokuvan vanavedessä saatiin suomeksi tuoreeltaan eturivin kauhusarjakuvaa. Hellboyta on meillä julkaistu aiemmin yksi albumi ja vaikka Dark Horsen sarjassa ”Darkness Calls” opus on jo kahdeksas, ei julkaisu vaadi esitietoja, vaan sopii itsenäisesti luettavaksi. Tarinan lisäksi kirjassa on kuvituksia, lehtijulkaisussa käytettyjä kansia, luonnoksia sekä tekijöiden kommentoimaa materiaalia.

Hellboyn luoja Mike Mignola on luonut maailman, jossa sankari Hellboy on itsekin demoni ja jatkuvasti kohtaa vihjeitä ja ennustuksia tulevasta suuruudestaan Helvetin hallitsijana. Hellboy viittaa profetialle kintaallaan ja on osa paranormaalin tutkimuksen joukkoa B.P.R.D.:tä. Mignola on ensimmäistä kertaa pelkästään kynän varressa ja kuvittajan pallilla debytoi Duncan Fegredo. Soppaan sekoitetaan mm. kreikkalaista, venäläistä ja romanialaista mytologiaa, jota maustetaan natseilla ja demoneilla. Sivuilla vilahtavat laidasta laitaan kirjallisuudesta ja kansanperimästä tutut noidat. Baba Yagalla on vuosisatoja peloteltu venäläisiä lapsia ruotuun ja toisaalta hänet tunnetaan vaikkapa lastenkirjallisuudesta (Alas Taikavirtaa), jossa muuten nähdään myös Koshtshei kuolematon (Kuolematon Kasshei). Kreikan aaveiden ja noituuden jumalatar Hekate johtaa tarinassa noitien armeijaa, jota johtamaan kosiskellaan sankariamme Hellboyta. Oman osansa saavat myös vampyyritarinat sekä Rasputinin legenda.

”Käskystä, mestarini Myrskytie.

Kuvitus jatkaa samassa hengessä, jota Hellboyssa ja sisarjulkaisussa B.P.R.D.:ssä on totuttu näkemään. Fegredo piirtää omalla tyylillään, mutta jäljittelee Mignolalta tuttua ilmeikästä viivaa. Runsas valkoisen ja tummien sävyjen käyttö luovat vahvan tunnelman. Mignola on siirtynyt pelkästään kirjoittamaan ja sarjaa seuranneet huomaavat runsaasti viitteitä edellisiin tapahtumiin. Tarina esittelee uusia langanpäitä ja hahmoja, mutta myös hankkiutuu useimmista nopeasti eroon. Verrattuna Mignolan lyhyempiin tarinoihin, tarina on kokonaisuus eikä niinkään tunnelmapala. Kirjoittaja jaksaa luottaa sankarinsa vetovoimaan ja antaa vastapuolenkin kuljettaa tarinaa.

”Myrskyät luokseni…

Siinä missä alkuperäinen julkaisu (Kanada 2008) on kiiltävää paperia mattakansilla, suomennokseen on valittu toisinpäin. Huokoinen paperivalinta johtaa aavistuksen paksumpaan julkaisuun eikä ole ihan niin miellyttävän painava kuin Dark Horsen. Kvaakin sivuilla on valitettu suomalaisten julkaisujen huonosta painojäljestä, mutta ei se mene aina ihan putkeen muuallakaan. Suomalaisen version mattapaperi antaa enemmän anteeksi ja jenkkijulkaisun osasta sivuja puuttuu mustaa tai se on levinnyt. Suomalaisessa arvostelukappaleessa painojälki on siihen verrattuna tarkkaa ja hyvälaatuista. Suositushinta 13,90 eur on suolainen, vaikkakin selkeätä parannusta edellisestä julkaisusta on värillisyys. Aikoinaan lehtipistejakelussa ollutta julkaisua myydään esim. kustantajan nettikaupassa tällä hetkellä kympillä.

Keskustele Hellboysta Kvaakin foorumeilla.