Varjojen talossa

Coraline
Kirjailija: Neil Gaiman
Sarjakuvaksi sovittanut: P. Craig Russell
Värittäjä: Lovern Kindzierski
Suomentaja: Petri Silas
Toimittaja: Jouko Ruokosenmäki
Kustantaja: Egmont
Paino: Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä 2009
ISBN 978-952-233-066-6
Sidosasu: sid. 192 s., kovakantinen
Koko: 150 x 229 mm
Suositushinta 27,90 €, saatavana netti- ja kirjakaupoista

Coraline kertoo nuoresta tytöstä, joka muuttaa uuteen taloon vanhempiensa kanssa. Isossa talossa asustaa outoja naapureita, sekä jotain pahaa. Coralinen tylsä kesäloma muuttuu uskomattomaksi seikkailuksi, kun hän avaa oven toiseen maailmaan, jossa kaikki ei ole kohdallaan.

Alkukankeuden jälkeen tarina on jännittävä ja hetkittäin jopa pelottava. Gaiman onkin parhaimmillaan tällaisissa kekseliäissä pikku kauhu-/fantasiatarinoissa, joista niin lapset kuin aikuisetkin voivat nauttia. Melko perinteisesti alkavaan tarinaan on saatu jopa yllättäviä käänteitä ja sen jaksaa lukea useammankin kerran.

Russell ei ole ensimmäistä kertaa kuvittamassa Gaimanin tekstejä. Suomeksikin julkaistussa Sandman-kirjassa Ikuiset yöt, Russell vastasi luvusta 1, eli Kuoleman osuudesta. Toinen hyvä esimerkki herran kyvyistä on 2000-luvun alussa julkaistu Murder Mysteries, joka perustuu Gaimanin novelliin, jossa enkelit tutkivat taivaassa tehtyä murhaa.

Kuten Russellin aiemmissakin sarjakuvasovituksissa, Coralinen tarina nojaa turhan paljon selittävään tekstiin. Kuvat näyttävät hienoilta, mutta niitä ei käytetä tarinan eteenpäin viemiseen. Toisaalta tällainen ratkaisu tekee sarjakuvasta erittäin helposti luettavan, mikä voi olla nuorille tarkoitetussa kirjassa ihan suotavaa. Etenkin, kun tekstimäärät eivät yllä vielä puuduttaviin mittoihin.

Omalla kohdallani sain ensimmäisen kosketuksen Coralinen maailmaan Harper Trophyn julkaisemassa pokkarissa, jossa oli Dave McKeaninin kuvitusta (esimerkki oikealla). Mielikuvani tarinan hahmoista oli siis sieltä lähtöisin, joten Russellin tulkinta vaikutti alussa liian kliiniseltä ja kiltiltä.

Russell on kuitenkin ilmiömäinen kuvittaja, joka hallitsee ilmeikkäät hahmot ja pikkutarkat taustat, joten hänen näkemyksensä imaisi minut nopeasti mukaansa. Hän myös onnistui saamaan hahmoihinsa samanlaista uhkaavuutta kuin McKean. Pitää myös erikseen mainita kirjan laadukas väritys, joka tukee hienosti tarinan tunnelmaa.

Lyhyesti sanottuna Coralinen sarjakuvasovitus on onnistunut tulkinta hienosta sadusta. Kuten yleensäkin, uusi sovitus ei ihan yllä alkuperäisen tasolle, mutta satujen ja fantasian ystävien ei kannata tätä sivuuttaa.

Keskustele Coralinesta Kvaakissa.
Keskustele Neil Gaimanista Kvaakissa.