Kaapista ulos.

Hautuukoti – Tragikoominen perheeni

Hautuukoti – Tragikoominen perheeni
Alkuperäinen nimi: Funhome
Kirjailija: Alison Bechdel
Suomentaja: Taina Aarne
Kustantaja: Like
Paino: Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu 2009
ISBN: 978-952-01-0161-9
Sidosasu: sid. 240 s., kovakantinen
Ovh: 24,00 €, saatavana netti- ja kirjakaupoista

Hautuukoti on Bechdelin omaelämänkerrallinen kasvukertomus, joka saa lisämaustetta päähenkilön ja hänen isänsä homoseksuaalisuudesta. Kirjassa käydään läpi kuinka Alison tajuaa olevansa lesbo ja kuinka hänelle selviää isän salailema homoseksuaalisuus. Teos onnistuu myös näyttämään kuinka yleinen suhtautuminen homouteen on muuttunut parin viimeisimmän sukupolven aikana. Bechdelin isän nuoruudessa homoseksuaalisuus oli rikollista, kun taas nykyaikana homous on arkipäivää.

Teoksessa Bechdel kertoo avoimesti kasvukivuistaan. Oman tarinansa ohessa hän valottaa myös isänsä elämää pala palalta. Vaikka isän ja tyttären yhteiselo ei aina olekaan helppoa ja he ovat monesta asiasta eri mieltä, niin heissä on kuitenkin paljon samaa ja he välittävät aidosti toisistaan.

Hautuukodin seesteinen kerronta toimii upeasti. Tekstistä huomaa, että tekijä tuntee kirjallisuutta kadehdittavan hyvin. Erilaiset kirjallisuusviitteet tuovatkin tarinaan aivan oman tasonsa. Kerronta on koko ajan asiallista ja huumori vähäeleistä. Hautuukodin alaotsikko “Tragikoominen perheeni” sopiikin hyvin kuvaamaan teosta. Vaikka mieslukijalle voi olla hankalaa samaistua tarinan joihinkin kohtiin, kuten kuukautisten alkamiseen, kerronta pysyy koko ajan kiinnostavana. Naisille teos antaa varmasti vielä paljon enemmän.

Kuvat ovat Bechdelillä hallussa yhtä hyvin kuin tekstikin. Hahmot tunnistaa helposti vaikka tarina jakautuu kymmenien vuosien ajalle. Tämän luulisi olevan perusedellytys sarjakuvalle, mutta valitettavan useassa sarjakuvassa joutuu toisinaan miettimään, että kukakohan se tämäkin hahmo oli. Bechdel on myös nähnyt paljon vaivaa taustojen kanssa, jotka ovat täynnä pieniä yksityiskohtia. Ruudut eivät ole kuitenkaan täyteen ahdetun näköisiä, vaan yksityiskohdat tekevät tarinasta entistäkin todellisemman.

Kirjan vihertävä väritys luo hienosti tunnelmaa. Siitä tulee mieleen Daniel Clowesin Ghost World, joka myös kertoi nuoren tytön kasvamisesta aikuisuuteen. Toinen ilmeinen vertailukohta teokselle on Marjane Satrapin Persepolis. Kun Satrapin hahmot olivat karikatyyrisia ja vaikeita asioita käsiteltiin huumorin avulla, niin Bechdel kertoo asioista vakavammin realistisemmilla hahmoilla.

Jälleen kerran Like on tehnyt onnistuneen julkaisun. Ulkoasu on laatutyötä, painojälki ensiluokkaista, eikä pikselöitymistä ole havaittavissa.

Kaiken kaikkiaan Hautuukoti on laatusarjakuvaa draaman ystäville.

Keskustele Hautuukodista Kvaakissa.