Tajunnanvirtaa Tupelosta

”Oli lähtökohtaisesti huono idea rakentaa linnake nakeista.”

(c) Jukka Tilsa 2008
(c) Jukka Tilsa 2008

Jukka Tilsa: Tupelon Tuplaseriffi

Suuri Kurpitsa, 2008

18 cm x 7 cm, 56 s., mv, nid.

ISBN 978-952-9887-56-9

3 euroa (sis. postikulut, www.suurikurpitsa.fi)

Jukka Tilsa on piirtäjänä naivisti ja absurdisti. Suomen sarjakuvaseura ry palkitsi hänet Puupäähatulla vuonna 2001. Hänen piirrosjälkeään näkyy Helsingin Sanomien Nyt-liitteen Pätkittäin käy kateeksi -sarjakuvassa sekä Sunnuntaisivujen Sekametsässä, jota käsikirjoittaa Pauli Kallio.

Tupelon Tuplaseriffi menee suoraan asiaan, kun musta aukko putoaa Tupeloon. Musta aukko joutuu rikollisten käsiin, ja alkaa huima pako vankilasta.

(c) Jukka Tilsa 2008
(c) Jukka Tilsa 2008

Tilsan rytmikkään tarinan joka sivulla tapahtuu. Tajunnanvirta soljuu läpi albumin ilman nykivää strippivitsiä toinen toisensa jälkeen. Joka sivulla on vain yksi rivi ja tarina ikään kuin kulkee filminauhana silmien editse. Kuvaruutujako, piirrostyyli ja tekstaus ovat selkeitä, mutta pidemmän päälle tyyli alkaa tylsistyttämään. Naivismiin kuuluvat iloiset värit, ja tähänkin niitä kaipaisi, vaikka mustavalkoisuus on ymmärrettävä valinta. Kuvat ovat helppotajuisia ja yksinkertaisia, mutta ei niitä tule jääneeksi ihastelemaan.

Absurdius on unenomaista, muttei älytöntä, vaan nimenomaa raikkaan järjenvastaista. Nyt liitteen stripissä x-, q- ja muut kirjaimet jaksavat naurattaa, mutta tässä ne pidemmän päälle vain ärsyttävät, koska kirjainvitsailu väljähtää väljähtämistään loppua kohti. Tupelon tarina on kuin tajunnanvirtaa tai kuin uni. Tämä on myös heikkous. Tulee mieleen kaveri, joka aloittaa juttunsa sanoilla: ”Kuule, näin viime yönä tosi oudon unen, jossa…”

Hohhoijaa.

(c) Jukka Tilsa, Tupelon tuplaseriffistä ja muusta J. Tilsan tuotannosta keskustellaan täällä.

Ks. myös Neron-leimauxia.