7 kertomusta rakkaudesta

Tyttö ja susi, tyttö ja kani, etana ja patsas… Ranskalainen Lucie Durbiano kertoo seitsemän sarjakuvanovellin verran siitä, mitä se oikein on se l’amour.

Lucie Durbiano: Punainen pukee teitä

Lucie Durbiano on ranskalainen kuvittaja ja sarjakuvantekijä. Hän on kuvittanut paljon lasten satukirjoja, mutta tunnetuin hän lienee Laurence Gillot’n kirjoittamasta Lulu Grenadine -sarjasta. Hänen töitään on julkaistu lisäksi lukuisissa eri lehdissä ja antologioissa.

Ensimmäisen lapsille suunnatun sarjakuva-albuminsa Laurence Durbiano sai julki vuonna 2004 (kustantajana Les Requins Marteaux). Tämän jälkeen Gallimard-kustantamo on julkaissut häneltä kaksi teemoiltaan aikuisempaa albumia: Orage et Désespoir (2006) ja Le Rouge Vous Va Si Bien (2007). Näistä jälkimmäinen on nyt saatu suomeksi WSOY:n kustantamana nimellä Punainen pukee teitä. Se on Durbianon (s. 1969) ensimmäinen suomennettu teos.

* * *

Ranskalaiset ovat mestareita kuvaamaan kepeällä tyylillä vakavia asioita. Tämä taito on hallussa myös tällä ranskattarella, joka novellikokoelmassaan osaa aivan ihastuttavan helein värein ja kevyin viivoin vaivuttaa lukijansa melkein unenomaiseen tilaan. Vaikka jotkut tarinat sisältävät saduista tuttuja asioita, lukija saa elämyksenomaisesti tunteen tasolla viestin: tämä on totta, ei satua. Vastakohtaisuus ulkoasun ja sisällön välillä luo kutkuttavan kokemuksen.

Kääntäjä Saara Pääkkönen on tavoittanut suomennokseensa täydellisesti juuri oikean lakonisen huvittuneen sävyn.

Tarinat eivät juurikaan pääty onnellisesti; pikemminkin ne ovat haikeita ja joskus julmiakin episodeja rakkauden päätepysäkiltä. Hahmot ovat silti veikeitä ja ilmeikkäitä, ja päähenkilönä on yleensä nuori, elämältään jotain merkittävää odottava tyttö… tai etana, tai kuninkaan miehimysrakastaja.

Durbianon pirteän pelkistetty piirrostyyli, joka on selkeästi kehittynyt lastenkirjakuvituksista, tekee tarinoista helposti luettavia. Jokaisessa sarjakuvanovellissa on tarinan sisältöä korostava tarkkaan harkittu värimaailma. Muutenkin koko kirja on esteettinen elämys kaikkia harkittuja kauniita yksityiskohtiaan, vinjettejään ja sisäkansiaan, myöten.

Punainen pukee teitä on aikuisille tarkoitettua modernia eurooppalaista sarjakuvaa, jonka toivoisi löytävän lukijakuntansa myös meillä. Lisää Lucie Durbianoa, s’il vous plaît.


Hohoi, Kani! huutaa Alice.

Keskustele Kvaakissa Lucie Durbianosta.

Kuvat © Copyright Gallimard Jeunesse 2007

Lucie Durbiano: Punainen pukee teitä
(Le Rouge vous va si bien)
Kääntäjä Saara Pääkkönen
WSOY (Porvoo 2009)

sid., kovakantinen, 118 s.
ISBN 978-951-0-35066-9

22,60 €