Kovaa peliä Fingerporissa

Pertti Jarlan (s. 1971) ensimmäinen, kovakantinen Fingerpori-albumi jysähti suomalaisten tajuntaan kertarysäyksellä. Menossa on jo kolmas painos. Kakkos-Fingerporin kansikuvatytöksi on päässyt kansan suosikki, kahvilatyöntekijä Rivo-Riitta.

Tule ja katso miten herkästi Rivo-Riitta ottaa kuntalaiset helmoihinsa. Mukana tietenkin myös Heimo Vesa, kansainvälisesti hämmästyttäviä tieteellisiä tuloksia saavuttanut tutkija ja satunnainen hanuristi. Sekatyömies Allan ja Mustanaamio lyövät kättä päälle ja poskelle. Paavi juo kahvit bullan kanssa.

Fingerpori 2
Kirjoittanut ja piirtänyt Pertti Jarla
Kannet ja taitto Bunny Duck Grafiks, Tex Hänninen
Fingerpori-sarjojen väritys Pertti Jarla ja GrafKat Oy/Karri Aronen
Kustantaja Arktinen Banaani
Painatus WS Bookwell Oy, Porvoo 2009
ISBN 978-952-5768-17-6
Sidottu kovakantinen, 215 x 255 mm , 56 sivua, osittain 4-värinen
Paperi G-Print 150 g/m
KL 85.32
Svh. 18 €
Copyright © Pertti Jarla

Fingerpori 2 marssittaa tutun henkilökaartin esiin: Heimo Vesa, Irma ja tämän mummu Irmeli, Rivo-Riitta, Allan, Asko, kaupunginjohtaja Homelius, Pahani Julmu, ja yhdestä vitsistä syntynyt Krapula-Päivi. Ja tietysti lisäksi Teräsmies, Hämähäkkimies ja varsinkin Mustanaamio.

Fingerpori perustuu usein homonyymeille
Fingerpori perustuu usein homonyymeille

Arktisen Banaanin muiden kotimaisten menestysten lailla Fingerporista ei ole saatavilla edullisempaa, pehmeäkantista painosta, ja strippejäkin on vain kolme neljän sijasta sivua kohden. Mutta onhan tässä luksuskansien lisäksi joka toinen aukeama väreissä, kuten ykkösalbumissakin.

Huumori on edelleen paljolti puujalkaa, ei tosin pelkästään, mikä on hyvä asia vaihtelun kannalta ja varsinkin albumissa. Vaikutteita on monelta suunnalta, eikä varmasti vähiten Gary Larsonilta, jonka nyrjähtänyt piirrosmaailma tuli monta kertaa mieleen nyrjähtäneestä Fingerporista. Ja suomalainen tv-sketsiviihde on eittämättä ollut vaikuttamassa. Ulkomaille tätä lienee mahdotonta kaupata, niin suomalaista tämä on, vaikka suurin osa ei perustuisikaan suomalaisiin sanaleikkeihin.

...ja joskus vain väärinymmärryksille
…ja joskus vain väärinymmärryksille

Sarjat ovat ilmestyneet Helsingin Sanomissa pääasiassa lokakuusta 2007 elokuulle 2008. Muissa lehdissä näitä sarjoja saattaa vielä olla tulossa. Kaikkia sarjoja ajalta ei kuitenkaan ole otettu mukaan, osa on karsittu pois. Karsittujen joukossa on käsittämättömiä, laimeita ja muuten vaan huonoja stribejä. On mielestäni karsinnassa jotain helmiäkin jäänyt pois, mutta varmaan niitä tulee sitten vaikka seuraavassa Pikku-Fingerporissa.

Fingerporin maailma on yhtä aikaa yhtenäinen ja samalla sarja irtovitsejä. Jos Pertti Jarlasta tuntuu että nyt tehdään vitsi Mustanaamiosta, niin se tehdään. Mustanaamion pääkalloluola näkyy olevankin Fingerporin laitamilla, viidakon keskellä. Mutta ei sekään riitä, Fingerporin naapurissa on myös Vatikaani. Sarjakuvasankareiden ohella Fingerporissa esiintyvätkin aina välillä esim. paavi, Kekkonen, Lenin, Hitler ja Mannerheim.

Fingerporilaisjatkumoa ei taas aina satunnaisempi lukija huomaa. Askon kaksimielisyysvihjailut eivät välttämättä kolahda, jos ei tiedä Askon olevan vakioperve Fingerporissa. Menee tässä toki muutama vitsi ohi muutenkin. Irman syömishäiriöiseen serkkuun viitattiin lehdessä kahtena päivänä peräkkäin, tässä stripit ovat erikseen ja toisin päin. Heimon sarjakuvakeräilystäkin Hesarin lukijat saivat lukea peräkkäisinä päivinä. Ei silti, strippien pointti tulee näinkin esille.

Jarla hallitsee myös pastissin
Jarla hallitsee myös pastissin

Samanteemaisia strippejä on taas niputettu yhteen, vaikka ne eivät lehdessä peräkkäisinä päivinä olisikaan ilmestyneet. Esim. Heimon työpaikkaa Fingerpolia esitellään useamman vitsin ajan. Fingerporin historiaa on koottu kronologiseen järjestykseen, ja Mustanaamion arkea seurataan myös.

Pitkällä tähtäimellä vakiovitsit saattavat tympäistä, kuten Rivo-Riitan ”minä sinulle näytän”. Riitan esiintymiset tuntuvat vähentyneen, johtuuko se sitten vitsin kulumisesta, vai ideoiden loppumisesta, mene ja tiedä. Monitaparikollinen Pahani Julmua ja tämän kätyreitä kannattaisi hyödyntää enemmän. Tähänkin albumiin on tämän konnan kieroilua päässyt aivan turhan vähän.

Eikä hupi tähän albumiin tältä erää jää:

Pikku Fingerpori 2: Fingerpori rakentaa ja remontoi kertoo kyseisen paikkakunnan suurista hankkeista, pystyttää kulissit ja näyttää niiden taustat. Rivo-Riitta paljastaa loput. Tule sinäkin Fingerporin asuntomessuille ja näe talo, josta olet tähän asti nähnyt vain unta – ja sitten herännyt omaan huutoosi.

Mukana myös mm. Lapinlahden Linnut ja muita huumorin tekijöitä kotimaasta ja naapurimaista.

Pikku-Fingerpori 2: Fingerpori rakentaa ja remontoi
Toimitus Pertti Jarla, Vesa Kataisto ja Harto Pasonen
Tekijät Pertti Jarla, Jukka Tilsa, Tommi ”Tex” Hänninen, Timppa Mäkelä, Ulf Lundkvist ja Karstein Volle
Taitto ja tekninen toteutus Tommi Hänninen, Bunny Duck Grafiks
Väritys Pertti Jarla ja GrafKat Oy/Karri Aronen
Kustantaja Arktinen Banaani
Painatus Painotalo Auranen oy, Forssa 2009
ISBN 978-952-5768-18-3
Nidottu, 171 x 248 mm, 36 sivua, osittain 4-värinen
KL 85.32.
Fingerpori © Pertti Jarla
Svh. 7 €

Kovakantisen albumin stripit ovat jo tuttuja Hesarin nettisivuilta, eivätkä jaksa välttämättä huvittaa yhtä paljon kuin ensimmäisellä kerralla, mutta Pikku-Fingerpori 2 taas tuo meille pidemmän tarinan Fingerporin kunnanisien toilailuista, joka kirvoitti voimakkaat röhönaurut, samoin muu Fingerporiin liittyvä oheismateriaali. Lapinlahden lintujen seikkailu ei ollut tällä kertaa yhtä hauska kuin viimeksi. Mukana tietysti Fingerpori-strippejäkin, joista osa on albumissakin, ja historiallista Jarlaa Pahkasiasta.

Mukana on myös muita tekijöitä, joista yllättäen ruotsalainen Ulf Lundkvist on eniten fingerporimainen ja hauskin. Ei muissakaan sarjoissa mitään vikaa ole, mutta ovatko ne oikeassa seurassa? Norjalainen Karstein Volle saa suomeksi oman kirjansa omintakeista huumoriaan. Nämä eivät vielä innosta, ehkä parhaita säästellään tulevaan julkaisuun. Muut suomalaiset, Jukka Tilsa ja Tex Hänninen saavat kaksi sivua tilaa, kuten nuo pohjoismaalaisetkin, ja Timppa Mäkelän tuttu Häjyt yhden. Loput lehdestä on silkkaa Jarlaa ja mainoksia.

Pikku-Fingerporin pitäisi ilmestyä useammin ja säännöllisesti, Viivi & Wagner -lehden tapaan. Tämänmuotoinen julkaisu voisi hyvinkin lyödä läpi Suomessa, ja nimenomaan useampia nimikkeitä tuomalla kipareille. Lehtipisteissä ja kirjakaupoissa näkyy olevan eri painos. Saatatpa säästää 10 centtiä ostamalla lehdykän lehtipisteessä, jossa takakanteen on painettu hinta 6,90 euroa.

Onkohan Fingerpori-oheistuotteita jo valmiina? T-paitakuva Heimo Vesasta kävellä tallustelemassa omaan tyyliinsä voittaa jonkun R. Crumbin miten päin vaan. Tai Heimo Vesa käsi lehmän takapuolessa.

Keskustele Kvaakissa Fingerporista