Tummien mielten tulkki

Pasi Pikkarainen on erikoistunut varsin laajassa tuotannossaan hieman erikoislaatuisten ihmisten kuvaamiseen. Tarinoiden päähenkilöt ovat useimmiten miehiä, jotka tarpovat raskain mielin omissa maailmoissaan. Hahmojen sisäinen ja ulkoinen maailma sekoittuvat usein toisiinsa niin, ettei lukija ehkä lopultakaan tiedä, mikä on totta ja mikä keksittyä – ja täten lukija onkin päässyt harvinaisen hyvin hahmojen pään sisään.

Aki-Moto (2008)
Tekijä: Pasi Pikkarainen
ISBN: 978-952-99738-7-3
Ulkoasu: mv, A6, 68 s., liimasidottu

Omakustanteessaan Aki-Moto Pikkarainen tarjoaa absurdeista tapahtumista

vaihtoehtoisia selityksiä. Estotonta tappamista, seksuaalisuutta sekä ihmisen ja luonnon kanssakäymistä pursuavat lyhyttarinat näyttäytyvät eri selityksin hyvinkin eri valossa. Kenties lukijan tekemät valinnat paljastavat tälle itsestään enemmän kuin luulisikaan.

Pasi Pikkaraisen pelkistetty piirrosjälki on hyvin ilmeikästä. Vaikka tapahtumien kulkua saa jonkin verran tuumailla, muutamalla viivalla vedetyt kuvat eivät jätä arvailun varaa.

Eräänlaista kohinaa (2008)
Tekijä: Pasi Pikkarainen
ISBN: 978-952-99738-6-6
Ulkoasu: mv, A5, 48 s., liimasidottu

Eräänlaista kohinaa esittelee jälleen yhden miehen, jonka päänsisäiset äänet tahtovat ajaa hulluuden partaalle. Eroottisia sormileikkejä vaimonsa kanssa harrastanut mies kuulee päässään eräänlaista kohinaa, jota ei saa millään ilveellä hiljennettyä. Kuten aiemmassakin tuotannossaan, Pikkarainen osaa kuvata hyvin tilannetta, jossa henkilön ”aivoissa kytee aikapommi poikineen”.

Rohkein vedoin kuvitetut ruudut tukevat mainiosti tarinaa. Alun valoisammat ruudut tummenevat miehen mielen myötä. Kuten Aki-Motossa, myös Eräänlaisessa kohinassa ilmeneekin Pikkaraisen kyky käyttää pelkistettyä viivaa selkeän näyttävästi.

Eräs Hamlet (2008)
Tekijä: Pasi Pikkarainen
ISBN: 978-952-99738-9-7
Ulkoasu: mv, A6, 84., liimasidottu

Siinä missä Aki-Moto oli piirretty yksinkertaisin viivoin ja Eräänlaista kohinaa paksummin vedoin, on Eräs Hamlet jälleen näyte Pikkaraisen monipuolisuudesta: tarina on kuvitettu leikkaa-ja-liimaa -tyylisin valokuvasommitelmin. Kuvitusmuoto tuo mieleen vanhat tyylikkään mustavalkoiset mykkäelokuvat. Jo kuvat yksinään voisivat kertoa tuhat tarinaa.

Eräs Hamlet on nimensä mukaisesti viittaus erääseen kirjallisuuden klassikkoon.

Pikkaraisen tyyliin tämä Hamlet-kertomus vain on hieman ”lihaisampi”. Vaikka Pikkaraisen tekstipalkit venyvät toisinaan ylipitkiksi, teksti on kuvaavine adjektiiveineen hykerryttävän hauskaa luettavaa. Tästä Hamletista jää vivahteikkaan eläväinen muistikuva.

Pikkaraisen kertomukset ovat usein tumma sekoitus väkivaltaa ja tragediaa. Onneksi tarinat on höystetty myös aimo annoksella mustaa huumoria.

Pasi Pikkaraisen aiempaa tuotantoa Kvaakissa:
Muistoja tulevasta ja Ihmelapsi (2008)
Isin entinen päivä (2007)
Tapaus Gaylord Smith (2007)
Harmi (2006)
Teuvo ja Hajoaminen (2006)
Luovutus (2005)
Niitty ja Hajoaminen (2005)

Keskustele Pikkaraisen teoksista Kvaakissa.