Ufoja Lahdessa 2/4

Daada ilmoitti joulukuussa 2008 lopettavansa kustannustoiminnan. Siitäkin huolimatta neljäosainen Ufoja Lahdessa julkaistaan vuoden 2009 kuluessa loppuun.

Ruokamyrkytys lelujunassa

Järjestyksessään toinen Marko Turusen neljästä Ufoja Lahdessa -lehdestä on matkailun teemanumero. Tällä kertaa kaikki lehden lyhyet tarinat ovat Turusen itsensä kirjoittamia. Siten lehti on sisältönsä osalta tasaisempi kuin ensimmäinen numero.

Huumori ei tällä kertaa ryöpsähdä missään vaiheessa nauruksi saakka, mutta kutittelee mukavasti nauruhermoja pitkin matkaa. Kuivan huumorinsa Turunen hallitsee varsin mainiosti Muukalaisen kokiessa reppumatkaajille tuttuja pikku epämukavuuksia.

Matkailuun kuuluvat itse reissun lisäksi ennakko-odotukset, joita luovat myös ystävät ja tuttavat. Pikku pelotkin ovat epämukavia, mutta varsinkaan ruokamyrkytyksen kourissa ei naurata. Ei vaikka oksentelu tapahtuisikin lelujunassa ja komentava konduktöörikin olisi nallekarhu.

Populaarikulttuurin ikonit

Lukijoiden lähettämistä ufokokemuksista koottu kahdeksansivuinen liite on linjassa lehden kuivan huumorin kanssa. Neljänneksen lehden kokonaissivumäärästä kahmaisevan Villin Lännenmiehen edesottamukset puolestaan karkaavat kauemmas absurdin huumorin puolelle.

Populaarikulttuuria Turunen hyödyntää jälleen runsaasti. Tällä kertaa hän käyttää supersankareiden sijaan animaatiohahmoja Japanista ja Yhdysvalloista. Kenties Pikachun ja Putte Possun tapaiset populaarikulttuurin ikonit ovat Turuselle vähemmän läheisiä, koska ne ovat kovin pintapuolisessa käytössä.

Turusen mittakaavassa toinen Ufoja Lahdessa on hyvää ja tasaista rutiinijälkeä.

Ufoja Lahdessa 2/4 (Ufos in Lahti)
Tarina ja taide: Marko Turunen
Kääntänyt englanniksi: Hans Nissen, ufoilmoituslomake Mika Lietzén
Julkaisija: Daada
ISBN: 978-952-67102-2-8
Painopaikka: Paino Aldus Oy, Lahti 2009
Ulkoasu: mv, 176 x 250 mm, 76 s., nid. sisältää käännöksen englanniksi
Ovh: 7,90 €


Kuvat © Marko Turunen 2009

Keskustele Marko Turusen tuotannosta Kvaakissa.

Lue ensimmäisen Ufoja Lahdessa -lehden Kvaak-arvio ja tutustu samalla Marko Turusen tuotantoon laajemmin.