Vampires of Finland

Vampyyrit eivät Suomessa kuulu kansanperinteeseen. Kansa sai kuitenkin oman vampyyrinsa vuoden 1918 kansalaissodassa Johannes Mäkisen luomasta Akselista. Akseli on yön olento, jota vastaan on käytävä kauhuperinteiden mukaisesti puuvaarnoin aseistettuna.

Vampires of Finland 1/2009 on kuukausittain ilmestyvän lehden ensimmäinen numero. Akseli on kuitenkin esiintynyt jo Suomen Puolustajien Liittouman sivuilla.

Vampires of Finland -sarjan ensimmäinen numero on tyyliltään lähellä sitä modernia sarjakuvakerrontaa, jota DC:n Vertigo-linjan sarjat 1990-luvulla edustivat. Mäkinen on kirjoittanut kunnianhimoisen tarinan, jossa tapahtumia seurataan Akselin sijasta vampyyrinmetsästäjän näkökulmasta.

Tarinan protagonisti on yksin selvinnyt hengissä yhteenotosta Akselin kanssa. Nyt hän elää peläten kostoa. Tietämättä kuinka suojella vaimoaan ja lapsiaan vampyyriltä, hän on yhä huolestuneempi myös puremajäljistä omassa kaulassaan. Kuinka perhe voi olla turvassa, mikäli hän ei voi luottaa edes itseensä?

Julia Riitijoki luo visuaalisen ilmeen, mikä on hyvin linjassa valitun kerrontatyylin kanssa. Sivusommittelusta puuttuu yhtenäisyys, mutta Riitijoella on silmää käyttää sivujen ja ruutujen tila tasapainoisesti hyödykseen. Pieni rosoisuus, kuten takautumina esitettyjen toimintakohtausten jäykkyys, ei vaivaa lukijaa luonnekuvaukseen ja psykologiseen kauhuun keskittyvässä tarinassa.

Mäkinen ja Riitijoki pelaavat hyvin yhteen, ja siten tarinaa on helppo seurata. Siirtyminen nykyhetkestä takaumiin tosin kaipaisi pientä visuaalista tehokeinoa tukemaan lukijan hoksottimia.

Mäkisen tekemisiä leimaa suomalaiskansallinen rehellisyys ja usko omaan itseensä. Vampires of Finland saa Akselista hyvän pohjan hahmon juurten ulottuessa Suomen historian verisiin vaiheisiin.

Vampires of Finland 1/2009
Tarina: Johannes Mäkinen
Taide: Julia Riitijoki, kansi: Mikael Mäkinen
Taitto: Sari Sariola
Julkaisija: MKKEntertainment
ISSN: 1798-0143
Painopaikka: Domus Print Oy, 2008
Ulkoasu: mv, A5, 32 s., nid.
Ovh: 4,00 €


Kuvat © MKKEntertainment 2009

Keskustele Vampires of Finland -sarjakuvista ja muista MKKEntertainment-julkaisuista Kvaakissa.

Lue Vampires of Finland -sarjakuvan vaiheista luonnoksista sarjakuvaksi Kvaakissa.

Lue lisätiedot lehtitilauksesta Kvaakissa.