Ville Ranta – Sade

Lakkaamaton sade lankeaa Helsinkiin. Hiljalleen se pysäyttää yhteiskunnan huuhtoen valtarakenteet arkirutiineineen ja kiireineen.

Kaikki eivät luovu vakiintuneesta elämästään ilman taistelua; toiset puolestaan antautuvat joutilaisuudelle ja harrastuksille. Kun Annikan aviopuoliso Jakop hukuttautuu työhönsä toimittajana, Annika kylpee katolla. Sade ei heistä välitä.

Filosofinen sade

Ville Rannan (s. 1978) Sade on filosofinen ja rauhoittava. Rannan mielessä kaikkiaan viisi vuotta muhinut tarina on harkittu ja tasapainoinen, mikä konkretisoituu oivana sarjakuvakerrontana. Selkeä viivankäyttö ja konstailematon ilmaisu tukevat kerronnan tarpeita.

Sateena maahan lankeava vesi edustaa uudistumista ja elämää, nouseva merenpinta puolestaan unohdusta ja kuolemaa. Veteen liittyvä symboliikka toistuu tarinan henkilöissä; he luopuvat vanhasta ja uudistuvat tai kieltävät muutoksen ja tuhoutuvat.

Kudelman tavoin usealle tasolle ulottuva kaksijakoisuus luo upean tunnelman. Sateen vaikutuksia yhteiskuntaan käsitellään taidokkaasti ihmisten ja heidän arkensa kautta, ei kömpelöiden selitysten sävyttämänä seikkailukertomuksena.

Vahvaa tarinankerrontaa

Valtion johto muuttaa kaupungin korkeimmalla paikalla kohoavaan kerrostaloon. Annikalta Jakop saa tärkeimmät tietonsa myös uusista naapureistaan, mutta muutoin Jakop ei arvosta kumppaniaan riitävästi kuunnellakseen hänen sanottavaansa. Jakop kieltäytyy hyväksymästä Annikassa tapahtunutta muutosta enempää kuin muitakaan sateen aiheuttamia muutoksia.

Tuomiokirkkoa asuttavan pastorin mielenterveys on järkkymässä. Vanhan Testamentin mukaan Jumala on luvannut ettei hukuttaisi maailmaa enää toiste veden alle. Nyt niin on käymässä. Sanallakaan pastori ei ota asiaa esiin, eivätkä sitä tohdi muutkaan ääneen lausua.

Sade sisältää useita harkittuja tarinankerrollisia ratkaisuja ja mieleenpainuvia kohtauksia. Sivuuttamalla ilmeisimmän yhteyden Raamatun vedenpaisumukseen Ranta jättää asian lepäämään raskaana pastorin yllä. Kun Jakop tuntuisi viimein käsittävän kokonaiskuvan maailman tilasta viimeisenkin raitiovaunun pysähtyessä kiskoilleen, hän kieltäytyy itsepäisesti näkemästä vallitsevaa todellisuutta.

Arvokas uusintapainos

Ville Rannan vuonna 2003 julkaistu esikoisteos Sade on sarjakuvaromaani, jossa kiehtova tarina yhdistyy taidokkaaseen käsittelyyn ja oivalliseen sarjakuvakerrontaan. Sateesta julkaistiin joulukuussa 2008 uusittu painos. Kovakantisena opus tuntuu entistä arvokkaammalta ja Rannan kuvitus skaalautuu hyvin pienemmille sivuille.

Sade jää voimakkaasti mieleen hienon tunnelmansa ja suuria oivalluksia tarjoavien huippuhetkiensä ansiosta.

Sade
Tarina ja taide: Ville Ranta
Julkaisija: Asema Kustannus
ISBN: 978-952-99923-6-2
Painopaikka: Gummerus Kirjapaino, Suomi 2008
Ulkoasu: mv, A5, 200 s., sid., 2. painos
Ovh: 24,00 €


Kuvat © Ville Ranta 2003, 2008

Keskustele Ville Rannan -sarjakuvista Kvaakissa.

Lue Ville Rannan Kvaak-haastattelu vuodelta 2003.

Ville Rannan kotisivut.

Ville Rannan tuotanto:

 • Kajaani (Asema 2008)
 • Julkimot (yhdessä Lewis Trondheimin kanssa, WSOY 2006, ranskankielinen laitos Célebritiz, Dargaud 2006)
 • Isi on nyt vähän väsynyt (Asema 2005, ranskankielinen laitos Papa est un peu fatigué, Cà et Là 2006)
 • Engelsmannit tulevat! (yhdessä Mika Lietzénin kanssa, Asema 2004, ruotsinkielinen laitos Engelsmännen kommer!, Don L Inspirations 2004)
 • Sade (Asema 2003 ja 2008, puolankielinen laitos Deszcz, Kultura gniewu 2005)
 • Viime vuonna Kemissä (yhdessä muiden tekijöiden kanssa, Asema 2002)
 • Matka Limpopoon (omakustanne, 1992).

Ville Rannan tuotanto, antologiat:

 • Aleksis Kiven päivä (Asema 2006)
 • Laikku 04 (Asema, 2004)
 • Laikku 02 (Asema, 2003)
 • Laikku 01 (Asema, 2001).