Trinity Blood

Trinity Blood -sarjan päähenkilöt ovat nuori nunna Esther, vampyyrejä metsästävä katolinen pappi Abel, ja tämän robottikollega nimeltä Tres. Kolmikosta Abel on vampyyrien metsästäjä paitsi ammattinsa myös luontonsa puolesta: hän on vampyyrejä ravinnokseen metsästävä hirviö.

Kuvauksesta huolimatta sarjan kauhuelementit ovat typistyneet kulmahampaisiin ja toimintakohtauksissa roiskuviin verikaariin. Kauhu ottaa vallan vain Abelin muodonmuutosten yhteydessä.

Trinity Blood perustuu keuhkosyöpään menehtyneen Sunao Yoshidan (24.10.1969–15.7.2004) nuortensarjaan (2001–2005). Kesken jääneen elämäntyön viimeisteli Yoshidan ystävä Kentaro Yasui.

Sovituksen mangaksi on yhteistyössä Yoshidan kanssa tehnyt Kiyo Kyujyo, mutta ulkomuodon hahmoille suunniteli Thores Shibamoto. Tarina on muokattu myös anime-sarjaksi vuonna 2005.

Kauhua, toimintaa ja huumoria – tyttöjen makuun?

Sarjan julkaisukanava on ollut teinitytöille kohdistettu Montly Asuka -lehti, ja koska alkuperäisteoskin on julkaistu tytöille suunnatun julkaisun sivuilla, noudattaa Trinity Blood kohderyhmänsä mukaisia toteutusratkaisuja.

Taustajuoni kertoo ihmisten johtaman Vatikaanin ja vampyyrien imperiumin välillä olevasta vihanpidosta. Vatikaani aikoo kaikessa hiljaisuudessa käynnistää rauhanneuvottelut. Molempien osapuolten riveissä on tahoja, jotka vastustavat näitä pyrkimyksiä.

Tapahtumat sijoittuvat kaukaiseen tulevaisuuteen ja politiikan sijaan etualalla ovat toiminta ja huumori. Kyujyon käsissä alkuperäisteoksen painotukset ovat ilmeisesti muuttuneet hänen karsittua tarinasta sen synkimpiä taustateemoja.

Tyttöjen mangaksi Trinity Bloodin voi tunnistaa kuvituksensa osalta, mutta veren lentäessä ja pyssyjen heiluessa sitä eivät pojat muussa huomaakaan. Hengeltään tyttöjen mangaa tai ei, pääosin sarja on toimintaa.

Kuvittajan kehityskertomus

Kyujyo kehittyy sarjan aikana melkoisesti, mutta pokkareista kaksi ensimmäistä ovat Kyujyon kokemattomuuden vuoksi tylsää luettavaa. Erityisesti dramatiikkaa Kyujyo pyrkii korostamaan epäluontevilla ratkaisuilla. Levottoman sivusommittelun vuoksi katse ei kulje ruudusta toiseen harhautumatta, mikä tekee tarinan seuraamisesta vaikeaa.

Kolmas pokkari on monin tavoin sarjan vedenjakaja. Suurentuneiden kuvien ja levollisemman sivusommittelun ansiosta lukukokemuksesta muodostuu miellyttävämpi. Lisäksi seikkailu saa uutta ryhtiä sarjan taustajuonen käynnistyessä ja tuodessa mukanaan tuoreita sivuhenkilöitä.

Pääosin visuaalinen ilme viehättää silmää, mutta lehtihyllyn pienikokoisin pokkariformaatti tekee ohuesta kynänjäljestä liian hentoa. Kyujyo myös pyrkii toistuvasti kuvaamaan liikettä niin intensiivisesti, että kuvia on vaikea hahmottaa ja liikkeen tuntu katoaa.

Kalvakkaa vampyyriviihdettä

Alkuperäismateriaalista johtuen sarja on melkoinen sekametelisoppa, joka ei keskity riittämiin olennaiseen. Erityisesti taustatarina hukkuu kaiken kakofonian alle.

Elementtejä on liiaksi minkään niistä korvaamatta taustalle haipuvaa pääjuonta. Lehtihyllyillä olisi kenties tilaa perinteisen romantisoidulle vampyyrikuvaukselle, mutta sitäkään Trinity Blood ei tarjoa riittävästi oikeuttaakseen paikkansa.

Toimintaan painottuvaa vampyyrikauhua on suomeksi saatavilla manga-sarjoina Vampire Hunter D ja Hellsing. Näiden rinnalla Trinity Blood on hieman kalvakka ja mielenkiinnoton.

Trinity Blood 1–6
(トリニティ・ブラッド, Toriniti Buraddo, 2004–2006)
Tarina ja taide: Kiyo Kyujyo
Suomentanut: Antti Kokkonen
Ladonta: Tekstipiste Oy
Julkaisija: Sangatsu Manga
ISBN: 978-952-16-1087-5 (osa 1)
Painopaikka: STC Prepress AB, Ruotsi 2008
Ulkoasu: mv, 125 x 185 mm, 192 s., nid.
Ovh: 6,90 €


Kuvat © Sunao Yoshida, Kiyo Kyujyo 2004–2006

Keskustele Trinity Blood -mangasta Kvaakissa.

Trinity Blood Wikipediassa (englanniksi).