Tuulen laakson Nausicaä

Studio Ghiblin perustamiseen johtanut Tuulen laakson Nausicaä (1984) nähtiin syyskuussa Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaaleilla. Kehystarinan animaatioelokuvalle antoi nykyisin ohjaajamestarina tunnettu Hayao Miyazaki (s. 1941). Miyazaki oli aloittanut mangan ennen elokuvaa, mutta suurtyöksi osoittautuneen tarinan hän saattoi päätökseen vasta 1994.

Mangan edistymistä hidasti maineeseen nousseen Ghiblin perustaminen yhdessä Isao Takahatan (s. 1935) kanssa. Nausicaän taloudellinen menestys antoi mahdollisuuden tuottaa rakastetut japanilaisen animaation klassikot, kuten Naapurini Totoro (となりのトトロ, Tonari no Totoro, 1988) ja Porco Rosso (紅の豚, Kurenai no Buta, 1992). Näiden vuosien ajan Nausicaä-mangan tarina kypsyi ja rikastui.

Tuulen laakso on pieni valtakunta, jonka vanhan hallitsijan elo on kääntynyt ehtoopuolelle. Hänen nuori tyttärensä, Nausicaä, edustaa laakson asukkaille tulevaisuutta.

Kenties maailmalla on yhä toivoa – vaan onko ihmiskunnalla?

Laakson ulkopuolella luonto käy hidasta kuolinkamppailuaan peittyen vähitellen myrkyllisen sienimetsän alle. Tässä vihamielisessä ympäristössäkään ihminen ei tunne rauhaa.

Sota ja poliittinen valtataistelu koskettaa laaksoakin, ja Nausicaän on kuljettava sotaan isänsä siihen enää kykenemättä. Taistelukenttä ei silti ole neidon oikea paikka. Koska hänellä on erityinen suhde kaikkeen elolliseen, Nausicaä ymmärtää kaikella olevan myös tarkoituksensa – jopa myrkyllisellä sienimetsällä. Metsän salaisuus on mahdollisesti avain maailman pelastukseen. Toivo kulkee Nausicaän askelissa.

Sykähdyttävää piirrostaidetta

Kuvituksen herkkyys ja kaunis viiva tekevät syvän vaikutuksen lukijaan. Miyazakin vuodet animaattorina ja ohjaajana konkretisoituvat elävän pehmeälinjaisena piirrostyylinä. Sivuilta välittyvä luonnonmukaisuus tekee mangasta pysähdyttävän lukukokemuksen.

Niin lentoalusten halkomat taivaat kuin myrkyllisinkin luonto on kuvattu mykistävän upeasti. Sienimetsä hyönteisineen on lumoava; samalla vieraan outo mutta myös etäisesti tuttu. Tunnelmallinen luonto ja yksityiskohtien runsaus taustoissa, yhtä lailla tarinan kuin kuvituksen taustoissa, herättävät ihastusta.

Puhutteleva sanoma

Tuulen laakson Nausicaä on maailmankirjallisuutta mangan muodossa. Sen pääteemat ovat ekologia ja humanismi – myös siltä osin kuin ne ovat ristiriidassa keskenään. Edes sodan julmuuksiin on vaikea osoittaa syyllistä. Tapahtumien juurisyyt ovat syvällä, ja ne risteävät toistensa kanssa.

Ensimmäisten kahden osan aikana mangan suuruus on vasta hahmottumassa. Seitsemänosaisen kokonaisuuden aikana Miyazaki välittää sanomansa kielellä, jota ympäristöjärjestöt tai poliitikot eivät puhu. Hän ei johdattele, ei tarjoa vastauksia, eikä etenkään tuomitse.

Mangan sanoma puhuttelee henkilökohtaisesti lukijaa, joka on valmis kuuntelemaan itseään ja ympäristöään. Lukija kohtaa mangan sanattoman viestin tuntien surumielistä myötätuntoa tarinan maailmaa, ja hyväksyntää sen ihmisiä, kohtaan.

Ensiluokkainen julkaisu

Tuulen laakson Nausicaä on lumoavan vetovoimainen. Alku kietoo lukijan pauloihinsa tarinan ja kuvituksen tasapainon ansiosta. Sangatsu Manga tukee Miyazakin suurtyötä julkaisemalla mestariteoksen viimeistä yksityiskohtaa myöten alkuperäisjulkaisulle uskollisena versiona.

Miyazakin huoliteltu piirrosjälki ansaitseekin alkuperäisen, koskemattoman sivukoon. Näin myös julkaisujen suuri koko alleviivaa tarinan suuruutta. Kuvitus korostaa painojälkeä myöten, käytännössä värillisen musteen ansiosta, tarinan ainutlaatuista tunnelmaa. Kansien väliin ovat päätyneet jopa värikkäät minijulisteet.

Tarinan edetessä kertomus vaikuttaa lukijaansa yhä voimakkaammin. Sen pääteemat korostuvat nousten aina metafyysisiin mittoihin saakka. Kertomuksen herättämät mielikuvat ja niihin kytkeytyvät tuntemukset säilyvät muistoissa lopun ikää.

Tuulen laakson Nausicaä 1, Sangatsu Manga 2008

Tuulen laakson Nausicaä 1–2
(風の谷のナウシカ, Kaze no tani no Naushika, 1982–1983)
Tarina ja taide: Hayao Miyazaki
Suomentanut: Heikki Valkama
Ladonta: Turkoosi print & digital design Ky
Julkaisija: Sangatsu Manga
ISBN: 978-952-16-1165-0 ja 978-952-16-1166-7
Painopaikka: Korotan Ljubljana d.o.o, Slovenia 2008
Ulkoasu: yksivärinen, 190 x 270 mm, 128 s., nid.
Ovh: 9,90 €


Kuvat © Nibariki Co. Ltd. 1983

Keskustele Tuulen laakson Nausicaä -mangasta Kvaakissa.

Hayao Miyazaki Wikipediassa (suomeksi ja kattavammin englanniksi).
Tuulen laakson Nausicaä Wikipediassa (englanniksi).