Sarjakuvasatiirikko Gerard Lauzier on kuollut

Kuva: ©ActuaBD
Kuva: ©ActuaBD

Ranskalainen sarjakuva- ja elokuvakäsikirjoittaja Gérard Lauzier menehtyi 6.12.2008. Hän oli kuollessaan 76-vuotias.

30.11.1932 syntynyt Lauzier opiskeli arkkitehdiksi mutta ryhtyi piirtämään lehdille 1950-luvulla. Mainosuran jälkeen hän ryhtyi sarjakuvissaan 1970-luvun alusta lähtien kritisoimaan satiirisesti pikkuporvarillisia elämänarvoja, kuten samaan ikäpolveen kuuluvat Claire Brétecher tai Jean-Marc Reiser.

Arvostettu satiirikko Lauzier teki parinkymmentä albumi, joista osa oli käsikirjoituksia muille. Hän käsikirjoitti viisi elokuvaa, joista Asterix vastaan Caesar (1999) on varmaankin tunnetuin. Muista voi mainita Depardieun tähdittämän Isäni, sankarini (Mon pere, ce heros, 1994) ja omaan albumiin perustuvan Le course du rat (1978).

. Lauzier sai vuonna 1993 Angoulêmen Grand Prix’n.

Laajasta tuotannosta suomennettiin yksi albumi, sarjakuvanovellien kokoelma Elämän pirstaleita (Semic, 1990) ja joitakin irtojaksoja Sarjakuvan maailmat -antologiassa (1982).

Lue Johanna Sinisalon kattava artikkeli Lauzierin elämästä ja tuotannosta Sarjainfon sivuilta PDF-muodossa

Keskustelua Lauzierista Kvaakissa