Kloonisotaa koululla

Luna on Yhdysvalloissa tehtyä OEL-mangaa*. Se kertoo hienostokoulua käyvästä geenimuunnellusta ninja-agenttityttösestä, joka läksyjen lukemisen ohella potkii pahiksia ja jutskailee poikien kaa. Viisiosaisesta sarjasta on nyt ilmestynyt suomeksi neljäs osa.
* (ks. Wikipedia: Original English-language manga).

Teiniagentti Luna 4

Taide: Carmela ”Shiei” Doneza
Teksti: Nunzio DeFilippisin ja Christina Weir
Egmont 2008
7,50 €
Pehmeäkantinen, 176 s. + kannet, mustavalkoinen
Koko 127 x 189 mm
ISBN 978-952-469-969-3

YK:n ylläpitämä diplomaattilasten Nobelin lukio on enemmän kuin päälle näyttää, ja varsinkin sen biologian luokka – siellä kun kloonataan niin pöllöjä kuin tyttöjä. Realismi ei ole rajoittava rasite tälle sarjakuvalle. Yllättävää kyllä Luna ei ole silti lainkaan pöllömpi sarjakuva. Paljon mangaa lukeneille se toki voi sisältää liikaa tuttuakin tutumpia asetelmia, mutta juuri sitähän suuri osa mangasta on: klisheiden variointia. Luna tekee tuon varioinnin oikein hyvin.

Nunzio DeFilippisin ja Christina Weirin kirjoittama sekä amerikkalaisen Carmela

Taitavaa psykologisen perspektiivin käyttöä.
Taitavaa psykologisen perspektiivin käyttöä.

”Shiei” Donezan kuvittama pseudomanga on yläasteikäisille tytöille suunnattua kevyttä toimintaviihdettä, jota on pippuroitu tieteisaiheilla ja kivoilla pojilla. Selvä vaikutteenantaja on ollut myös televisiosarja Alias klooneineen kaikkineen. Ja kuten Japanissakin on tapana, taiteilija ei itse suinkaan tee kaikkea. Taustoissa on avustanut Roland Amago ja harmaasävyjä ja rastereita on tuunannut Jay Jimenez. Näennäisestä siloisuudestaan huolimatta Luna on hyvin ammattimaisesti kansainvälisille markkinoille työstettyä laatusarjakuvaa. Lunan lukusuunta on japanilainen.

DeFilippis & Weir saattavat olla supersankarisarjakuvia lukeville tutut nimet, sillä

Kouluasu vaihtuu välillä ninjakuosiin. Poika ihmettelee.
Kouluasu vaihtuu välillä ninjakuosiin. Poika ihmettelee.

he ovat tehneet käsikirjoituksia amerikkalaisille sarjakuvakustantamoille, niin Marvelille (New X-Men: X-Academy) kuin DC:lle (Wonder Woman, Adventures Superman). X-miesten ”saippusarjamaisuus” tunkee läpi selvästi myös Lunassa. Juonta ja toimintaa kuljetetaan ihmisuhdekuvauksen lomassa. Ristiriitoja syntyy silloin, kun salaisuudet ja arkimaailma kohtaavat.

Koeputkilapsi Lunan (ja hänen ystäviensä) varsin eriskummallinen ”perhe-elämä” saa joskus hieman synkkiäkin sävyjä, mikä varmasti vetoaa murrosiän kynnyksellä oleviin nuoriin neitoihin. Mutsi, sä et tajuu kuin vaikeeta mulla on! Huonolla tuulella ollessa on kiva paiskata oman huoneen ovi kiinni ja lukea vaikka Lunaa, sillä tunnelma on tässä sarjakuvassa hyväntuulinen ja aurinkoinen (paitsi öisissä seikkailussa). Huumori vaihtelee slapstickistä hienovireisiin kuvallisiin huvittavuuksiin (chibit!). Hahmoissa on samaa psykologista vaihteluväliä, pääpahis saattaa joutua vanhempainpäivänä reksin nöyryyttämäksi maailmanvalloitusta havitellessaan.

Luna on hyvin kirjoitettua ja taitavasti piirrettyä suloisen sähäkkää kevytactionia pikkumimmeille! Ja ninjat ovat aina kivoja. Viides osa, joka päättää ensimmäisen tarinakokonaisuuden, ilmestyy suomeksi ensin vuoden puolella.


Tih-hih-hii!


Keskustele Lunasta Kvaakissa.

Linkkejä (englanniksi):

Kuvat © 2004-2008 Seven Seas Entertainment, LLC