Fruits Basket

Fruits Basket on Natsuki Takayan (s. 1973) menestyssarja, jota julkaistiin Hana to Yume -lehden sivuilla vuosina 1999–2006. Suursuosittu sarja on manga-ummikoille oiva opus paitsi tyttömangaan myös yleisemmin manga-ilmaisuun.

Tytöille suunnattu manga on oma genrensä Japanin sarjakuvamarkkinoilla. Lajityypillä on omat lehtijulkaisunsa ja – lehden kohderyhmän mukainen – sapluuna, johon tekijöiden on sovitettava piirrostyylinsä, kuvallinen ilmaisunsa ja käsitellyt aiheet.

Perinteiden mukainen tyttösarja

Tyttömangan perinteiden mukaisesti Takayan piirrostyyli näyttää hentoiselta ohuen viivan vuoksi. Lisäksi tutut dramatisointikeinot säihkysilmineen ja kukkakuvioilla tapetoituine taustoineen ovat löydettävissä – kaikki oikein annosteltuina.

Visuaalisesti tytöille suunnatut sarjat muistuttavat toisiaan. Luettavuutensa osalta Fruits Basket on kuitenkin toista maata. Moni sitä vaatimattomampi sarja on ehtinyt muokata suomalaislukijoiden käsitystä tytöille suunnatusta mangasta.

Fruits Basket ei sekään anna itsestään parasta ensivaikutelmaa. Tarina kulkee silti jo muutaman kymmenen sivun jälkeen oikein mainiosti. Ennen kuin ensimmäinen kappale on ehtinyt loppuunsa, lukija on lämmennyt sarjalle. Pokkarin loppuun mennessä Takaya on silminnähden rentoutunut, ja sarjakin on asettunut omaan tahtiinsa.

Eläinten kodissa

Hedelmäkorin sanoma on ensimmäisessä pokkarissa positiivinen. Päähenkilön, Tooru Hondan, suhtautuminen elämään vaikeuksien keskellä on innoittavaa. Kotinsa menettänyt orpotyttö asuu teltassa, uurastaa hoitajana ja opiskelee. Kuten kaikissa saduissa puhdas ja pyyteetön sydän palkitaan, ja pian Tooru jo majaileekin komeiden poikien kanssa saman katon alla.

Satujen tapaan onnen tielle kasautuu esteitä. Tässä piileekin hauska käänne: koko poikalauma muuttuu eläimiksi – kissoiksi, koiriksi ja rotiksi – pelkästä halauksesta.

Suosikkisarjan veto on helppo käsittää. Vaikkei Takaya aina pudotessaan laskeutuisi elegantisti jaloilleen, sarja maistuu karvoineen kaikkineen.

Lehtihyllyiltä löytyvät tyttösarjat, esimerkkeinä Power!! ja Dream Kiss, kenties sammuttavat hetkeksi lukijakuntansa romantiikan palon, mutta tarinankerronnallisesti ne ovat usein pelkkää hattaraa. Fruits Basket on tässä seurassa edukseen positiivisen elämänasenteensa ja hupaisan perusasetelmansa vuoksi.

Yhteenveto

Selailemalla ei Fruits Basket -mangan paremmuutta kilpasisariinsa nähden heti arvaisi; visuaalisen yleisilmeen alla piilee kuitenkin pirteä asenne ja koomisia käänteitä.

Eläimiksi muuttuvat pojat aiheuttavat naurettavia tilanteita, eikä romantiikkaa työnnetä alkumetreillä lukijan silmät ja korvat täyteen – sarjalla on muutakin tarjottavaa.

Fruits Basket 1 (フルーツバスケット, Furūtsu Basuketto, 1999)
Tarina ja taide: Natsuki Takaya
Suomentanut: Antti Kokkonen
Ladonta: Reprotaito Oy
Julkaisija: Sangatsu Manga
ISBN: 978-952-16-1119-3
Painopaikka: STC Prepress AB, Ruotsi 2008
Ulkoasu: mv, 125 x 185 mm, 206 s., nid.
Ovh: 4,00 € (tutustumistarjous)


Kuvat © 1999 Natsuki Takaya

Keskustele Fruits Basket -mangasta Kvaakissa.