Lempeä Showpainija

Petteri Tikkasen alter ego, showpainija Black Peider, on tehnyt nimeään kantavan sarjakuvakirjan. Luonnosmaisesti piirretyt tarinat käsittelevät pääasiassa seksiä, tai pikemminkin pervoilua.


Black Peider
Tarina/Piirrostaide: Petteri Tikkanen
Kustantaja: Daada
Painopaikka: Aldus Oy, Lahti, 2008
ISBN: 978-952-99201-9-8
Sidottu, kovakantinen, 96 s.
Ovh. 19.90 €, saatavana nettikaupoista ja kirjakaupoista

Tikkanen on lukuisia kertoja palkittu sarjakuvantekijä, joka ponkaisi yleiseen tietouteen Kanerva-sarjakuvillaan. Nämä sarjakuvat ovat virtuoosimaisesti piirrettyjä ja lämminhenkisiä, eli kaikkea muuta kuin mitä Black Peiderin kansien välistä löytyy. Black Peider vaikuttaakin Tikkasen henkireiältä, joka mahdollistaa huolettoman revittelyn ja levottomat aiheet.

Kirjaan kootuissa tarinoissa kuvituksen taso vaihtelee jonkin verran, mutta se säilyy helposti luettavana koko ajan. Rennon näköinen viiva tuo tarinoihin keveyttä ja korostaa niiden huumoria. En tiedä toimisivatko vitsit niin hyvin,

jos piirrokset olisivat huippuunsa hiottuja kuten Kanerva-tarinoissa. Tekstaukseen olisi kuitenkin voinut hieman enemmän panostaa, sillä toisinaan lukija joutuu pinnistelemään saadakseen kirjaimista selvää.

Black Peiderin huumori on ulkoisista puitteistaan huolimatta melko lempeää. Vaikka juttujen aiheet ovat ronskeja, niin huumori on kuitenkin kilttiä. Kovan showpainijan kuoren alla on selvästi pehmeä ydin. Ehkä juuri sen takia näitä juttuja lukeekin niin mielellään. Vaihtelua pornahtaviin juttuihin tuovat muun muassa levyarvostelut ja Black Peiderin taustaa valottavat tarinat. Etenkin vilpittömät levyarvostelut toivat mukavaa vaihtelua hupailuille.

Kirja näyttää todella hyvältä ja se tuntuu hyvältä kädessä. Kansien violetti kangas tuo kirjalle arvokkuutta ja vihreän sävyissä kiiltävä logo arvoituksellisuutta. Painojälki on kauttaaltaan laadukasta. Upea ulkoasu osoittaa, että kustantajat osaavat tehdä työnsä hyvin, jos vain viitsivät.

Kontrasti ulkoasun ja sisällön välillä on hurja. Ulkonäkönsä takia kirjan jättäisi mielellään pöydälle näytille, mutta arveluttava sisältö ei välttämättä ole kaikkien selailijoiden mieleen. Kirjaa ei myöskään ole tarkoitettu lasten luettavaksi, minkä olisi voinut itse teoksessakin mainita.

Kaiken kaikkiaan Black Peider on erinomainen teos. Se nousee helposti samaan kastiin Matti Hagelbergin Kova Länsi –teoksen kanssa. Ehdottomasti hauskimpia kotimaisia julkaisuja kautta aikojen. Suositeltavaa luettavaa kaikille nyrjähtäneen huumoritajun omaaville.

Lisää Black Peiderin tarinoita löytyy hänen kotisivuiltaan.
Keskustele Black Peideristä Kvaakissa.