Fullmetal Alchemist

Hiromu Arakawan (s. 1973) pojille suunnattu Fullmetal Alchemist -manga (2002–) nousee älykkyydellään ja monimuotoisuudellaan genrensä kärkeen. Sarja on vauhdikas toimintaseikkailu, joka säilyttää kiinnostavuutensa siirtymällä saumattomasti toiminnasta kauhuun, draamaan ja huumoriin.

Sarjan keskiössä on sen päähenkilöiden, Elricin veljesten, lisäksi steampunk-henkeä uhkuva fantasiamaailma, jonka taustahistoria on harkittu. Fullmetal Alchemist tempaa lukijan väkisin matkaansa, ja vauhdin takaa teräksinen pääjuoni.

Maagista alkemiaa

Fullmetal Alchemist -sarjan maailmassa taikuus on alkemiaa, ja alkemian suurin rikos on ihmissynteesi – pyrkimys ihmisen luomiseen. Alkemia vaatii käyttäjältään aina korkean hinnan: vastineeksi on uhrattava jotain yhdenvertaista.

Päähenkilöt, Edward ja Alphonse, ryhtyvät epätoivoiseen yritykseen. He kurottavat tuonpuoleiseen palauttaakseen edesmenneen äitinsä elävien kirjoihin. Uhkayritys epäonnistuu kauhein seurauksin, ja Edward kykenee vaivoin estämään veljeään joutumasta kadotukseen. Edward menettää kaksi raajaansa, mutta sekään ei ole riittävä korvaus uhkayrityksestä: Alphonsen koko keho tuhoutuu. Pelastaakseen edes veljensä sielun Edward sitoo sen tyhjään metallihaarniskaan.

Vaihdantaan perustuva alkemia ei tunne tinkimistä, mutta tarunomainen Viisasten kivi toimii katalyyttinä prosessissa alentaen vaadittua hintaa. Elricin veljeksille se ei merkitse valtaa ja voimaa. Viisasten kivi on heille pelastuksen välikappale.

Tasapainoinen lukukokemus

Fullmetal Alchemist on kiinnostavalla juonella terästetty seikkailukertomus, joka väistää genrensä kaavamaisuudet. Alkupokkareiden sähäkkyys ei pysy tauotta yllä – pokkarit viisi ja kuusi sisältävät jopa täytejaksoja – mutta tarinassa ei ole tyhjäkäyntiä. Lukijan ei silti tarvitse hengästyä sarjaa ahmiessaan, vaan lukukokemus on tasapainoinen.

Toiminnan ja draaman yhdistelmäkin riittäisi, mutta sarja tarjoaa lisäpiristystä koukkaamalla kauhun puolelle. Tyylipuhtaimmillaan sarjan kauhu saa lukijan tuntemaan inhoa ja sääliä sen henkilöhahmoja kohtaan. Keventävä huumorikaan ei riko tunnelmaa, lisää vain oman värisävynsä.

Huumorin suhteen Arakawan olisi kuulunut silti pitää tiukemmin varansa, vaaka kun kallistuu huumorin puolelle liiankin usein. Toisinaan mustakin huumori vahingoittaa tarinaa silloin, kun olisi syytä olla täysin vakava. Nuorille lukijoille kevennys on kuitenkin usein paikallaan, koska synkimmillään sarjan tunnelma on ahdistava, ja kohtaukset ajoittain verisen julmia.

Jännittävä taustamaailma

Vahvimmillaan Arakawa on taustamaailmansa käsittelyssä, jolle hän on kehittänyt alkemian lisäksi historian ja yhteiskuntarakenteen. Tässä Edwardin edustamat Valtionalkemistit ovat “armeijan koiria”, kuria ja järjestystä ylläpitävä, sodassa maineensa vereen ja tuhkaan tahrinut armeijan osasto.

Inhimillisen epätäydelliset, tilansa takia riittämättömyyden ja syyllisyyden tunteiden kalvamat, veljekset ovat hahmoina riittävän vahvoja kestääkseen etualalla. Laaja sivuhenkilökaarti puolestaan sitoo taustamaailman historian keskeiset tapahtumat osaksi pääjuonta. Vain taustalla juonivat viholliset ovat jääneet karikatyyreiksi.

Aivan täystyrmäystä Arakawa ei sarjallaan pysty antamaan. Menneisyyteen ajoittuvat jaksot pysäyttävät tarinan etenemisen, ja ne voivat olla kestoltaan pokkarin mittaisia. Ne kuitenkin syventävät taustamaailmaa ja henkilökuvausta, joten sarjan pahiten koukuttamat lukijat ahmivat nekin yhtäläisellä innolla. Erityisesti takaumien kautta paljastuvat kytkökset tapahtumien ja henkilöhahmojen välillä ovat herkullisia.

Yhteenveto

Lukija eläytyy voimakkaasti Fullmetal Alchemist -sarjan maailmaan, jonka juoni sitoo napakasti yhteen lukuisat henkilöhahmot. Teknisesti Arakawan manga on sujuvaa luettavaa sivusommittelua myöten. Kuvitus itsessään on myös selkeää, eikä kuvakerronta karkaa kiivaimman toiminnan keskelläkään.

Huumorin ylikorostuminen ja menneisyyteen sijoittuvien jaksojen pitkittyminen johtavat tasapainon särkymiseen, mikä pudottaa Fullmetal Alchemist -mangan raskassarjalaisten joukosta. Tasavahvana perusmangana se pysyy kuitenkin kehässä loppuun saakka. Henkilökohtaisesti sarjasta muodostui uusi suosikkini, jota olen lukenut kuin riivattuna.

Fullmetal Alchemist 1–17
(鋼の錬金術師, Hagane no Renkinjutsushi, 2002–2007)
Tarina ja taide: Hiromu Arakawa
Suomentanut: Juha Mylläri
Julkaisija: Sangatsu Manga
Latonut: Tekstipiste Oy
Ulkoasu: mv, 125 x 185 mm, 182 s., nid.
Ovh: 6,50 €


Kuvat © Hiromu Arakawa / Square Enix co., Ltd. 2002–2007

Keskustele Fullmetal Alchemist -sarjasta Kvaakissa.