Banaanipokkareita, uutta ja vanhaa

Banaanipokkari-sarja käynnistyi kesällä 2006 Juban Viivi ja Wagner Parisuhteellisuusteoria-pokkarilla, jota on myyty tähän mennessä 48 000 kappaletta. Kevään aikana pokkarimuodossa ilmestyivät B. Virtanen, Viivi ja Wagner, sekä uutuuksina Bud Gracen Hannes sekä Seppäsen ja Hämäläisen Radio Otto.

Myös sudoku- ja visailupokkareita, hard-boiled-dekkareita ja tietokirjoja on ilmestynyt tai tulossa Banaanipokkareiden joukossa.

Markus Miettinen – Jaakko Seppälä
Malinen: Tämä myö otettaan
ISBN 978-952-5602-93-7
KL T 85.32
Nidottu, pk, 110 x 178 mm, 176 sivua, mustavalkoinen
Svh. 8 €

Käsikirjoittaja Markus Miettinen (s. 1977) ja kirjoittaja-piirtäjä Jaakko Seppälä (s.1977) voittivat Malisen avustuksella Kemin pohjoismaisen sarjakuvakilpailun strippisarjan 2007.

Savon Sanomat on sensuroinut tuhman sanan
Savon Sanomat on sensuroinut tuhman sanan

Malinen-pokkari on itse asiassa laajennettu uusintapainos ensimmäisestä Malinen-albumista Ei se oo tääsin poissulettua. Eri nimellä julkaisu on hämäävää, vaikka takakannessa tämä onkin selkeästi sanottu. Tosin lisäyksiä on niin paljon, että fanit ostavat tämänkin.

Tästä Malinen on vain parantanut menoaan, ja toinen albumi on tätä parempi, mutta kehtaapa tätäkin suositella. Joitakin ikivanhoja vitsejä tähän on sekaan mahtunut. Malista julkaisevat ainakin Ylioppilaslehti ja Savon Sanomat, joista voikin päätellä millaista huumori on. Savolaisen opiskelijapojan edesottamuksia. Saisipa Malinen levitä laajemmallekin. Sarja on kuitenkin menestyneempien kotimaisten kanssa samaa hauskuustasoa.

Albumista poisjätetty alkupään Malis-strippi
Albumista poisjätetty alkupään Malis-strippi

Hahmot ovat kaikennäköisiä eläimiä, ja nimet ovat kuvaavia. Absurdeimman lisän henkilögalleriaan tuo kaappi, jota Malinen pitää ystävänään ja huonetoverinaan jutellen tälle ja kuljettaen bileissäkin. Ehkäpä ”kuappia” käytetään symboloimaan maalaispojan yksinäisyyttä suurkaupungissa, vaikka onhan Malisen seuraelämäkin aika vilkasta, vaikka Malinen sanookin, ettei tänne ole tultu ystäviä haalimaan.

Piirrostyyliä voisi luonnehtia yksinkertaisen naivistiseksi, kuten vaikka Dilbert ja Helmiä sioille. Eläinhahmoista tulevat lisäksi mieleen Matt Groeningin sarjakuvat.

Malisesta keskustelua Kvaakissa
Uudempi Malinen-albumi arvioitiin kesällä Kvaakissa.

Frode Øverli
Pondus: Ensimmäinen puoliaika
ISBN 978-952-9809-94-3
KL T 85.32
Nidottu, pk, 110 x 178 mm, 192 sivua, mustavalkoinen
Ovh. 8 €

Pondus on täysverinen perhesarja, jota lukevat niin miehet kuin naisetkin kaikissa ikäryhmissä. Pondus on lämminhenkinen, laaja-aiheinen sarja, jossa on mittava henkilögalleria.

Frode Øverli (s. 1968) on taiturimainen piirtäjä, jonka hahmot ovat karrikoituja mutta uskottavia.

Pondus-sarjassa on runsaasti vaihtelua ja tuoreutta, jota harvemmin näkee nykyajan sanomalehtisarjoissa.

Pondus ilmestyy päivittäin yli sadassa sanomalehdessä sekä nettisivustolla viidessä maassa. Sarja ilmestyi ensimmäisen kerran 1995 ja siitä on kehittynyt suurin pohjoismainen strippisarjakuvamenestys kautta aikojen, väittää kustantaja. Mutta tanskalainen Ferd’nand oli aikoinaan paljon levinneempi, jos sitä pidetään tässä kriteerinä. Tosin sen levinneisyys perustui paljon siihen, että mykkäsarjakuvana se ei kaivanut kääntämistä.

Suomessa Pondus ei ole kovin laajalle levinnyt, suosituin kotimaansa Norjan lisäksi sarja on Ruotsissa. Iltalehden viikonloppunumerosta tämän saattavat jotkut muistaa, mutta sieltäkin Pondus on jo haihtunut.

Pondus ilmestyy sanomalehtien lisäksi Norjassa ja Ruotsissa nimikkolehtenään. Lehti ei sisällä pelkkää Pondusta, vaan tuntemattomampia sarjoja markkinoidaan näin suositun nimisarjan ohella. Tämänkaltaiset lehdet ovat olleet läntisissä naapurimaissamme suosittuja. Suomessakin on vastaavia yritelmiä tehty, mutta ne ovat yleensä poistuneet lehtipisteistä melko pian. Tällä hetkellä ilmestyy Viivi ja Wagner höysteenään sekä kotimaisia että ulkomaisia sarjoja.

Vakiohahmoja ovat nimihenkilön ja tämän perheen lisäksi Ponduksen paras kaveri Jokke, jonka piikkiin menevät pokkarin hauskimmat stripit. Varsinkin pubin hehkeän Tanja-Sohvin vokotteluun keskittyvät episodit, samoin ne, kun Jokkea vievät vähemmän viehkeät naiset, tämän äiti mukaanlukien. Myös Ponduksen bussikuskin ammatissa törmätään hullunkurisiin tilanteisiin. Myös jalkapallosta revitään huumoria.

Pondus on hauska sarja, ja toivottavasti suomalaisetkin lukijat löytävät tämän. Toisesta suositusta norjalaissarjasta Nemistä tämä poikkeaa niin paljon, etteivät Nemin fanit tästä välttämättä innostu. Sen sijaan vaikka Hanneksesta pitäville tämä on omiaan, ja piirrostyylitkin näissä muistuttavat toisiaan, ainakin tämän ensimmäisen osan perusteella. Nyttemmin tyyli on muuttunut Hanneksesta poispäin, juuri siihen kustantajan mainitsemaan ”lämminhenkiseen” suuntaan. Tämä osaa vielä olla aika raadollinen. Myös vanhempi amerikkalainen, Bob Weberin Taavi (Moose) näyttäisi antaneen vaikutteita.

Jäädään joka tapauksessa odottelemaan ”Toista puoliaikaa” ensi vuodelle. Kaikki pokkarit ovat kotimaassaan nimettyjä jalkapalloaiheisesti, tiedä sitten kääntyvätkö kaikki luontevasti suomeksi.

Banaanipokkarit ovat käteviä vaikka junamatkalle, ja näitä pitäisikin saada joka aseman kioskeista. Ja tietysti muualtakin. Aku Ankan taskukirjojen ja mangapokkareiden menestys johtuu osaksi siitä, että niitä saa kaikkialta. Vaihtoehdoksi tulisikin tarjota näidenkaltaisia huumorisarjoja satunnaisemmille ostajille.

Ponduksesta keskustelua Kvaakissa.