Suomalaista sarjakuvaa Moskovassa

Suomi on 26.–30. marraskuuta pidettävien Moskovan kymmenensien kirjamessujen teemamaa. Suomalaista ohjelmaa tarjotaan messuilla yhteensä noin 50 kirjailijan, kustantajan, kääntäjän, näyttelijän ja sarjakuvantekijän voimin. Suomalainen sarjakuva nostettiin tänä vuonna kulttuuriviennin uudeksi kärkialaksi.

Messuille pystytetään 25 taiteilijan sarjakuvanäyttely, joka sai positiivista huomiota kesällä päättyneellä 100 % Finlande – Täysillä Suomesta -kulttuurikaudella Ranskassa. Näyttely saa nyt jatkoa Kalervo Pulkkisen tuottamassa uudessa versiossa ”From Moomins to Jasso the Cat”. Mukana olevat sarjakuvataiteilijat Ville Ranta ja Marko Turunen pitävät messuilla myös sarjakuvatyöpajan.

Jasso on yksi näyttelyeläimistä. © Jii Roikonen
Jasso on yksi näyttelyeläimistä. © Jii Roikonen

Jan-Erik Anderssonin Muumi-aiheinen näyttely on puolestaan aikaisemmin ollut esillä Pietarissa Anna Ahmatova – museossa. Tove Janssonin alkuperäisiä Muumi-kuvituksia on saatu lainaksi Tampereen taidemuseon Muumilaaksosta. Suomalaista sarjakuvaa käsittelevää paneelia johtaa moskovalainen sarjakuvataiteilija ja -aktivisti Hihus.

Muumipappa valmistautuu messuille. © Moomin Characters LTD.
Muumipappa valmistautuu messuille. © Moomin Characters LTD.

Messuohjelman suunnittelusta ja tuotannosta vastaa FILI – Suomen kirjallisuuden tiedotuskeskus yhteistyössä Suomen Moskovan suurlähetystön kanssa.

Suomalainen sarjakuva sai tänä vuonna lähes 100 000 euroa vientitukea. Siitä hieman yli puolet korjasi kirjallisuuden tiedotuskeskus FILI, joka käyttää varoja suomalaisen sarjakuvan esittämiseen mm. Moskovan kirjamessuilla. Suomen sarjakuvaseuran mukaan tukea olisi voitu kohdentaa paremminkin. Sarjakuvaseuran edustajan Kalle Hakkolan mukaan Venäjä on sarjakuvamaana melko olematon.

Kirjallisuuden vientiorganisaatio FILIn johtajan Iris Schwanckin mukaan organisaatiolla on kaksi tavoitetta. Toinen on se, että saadaan uusia kustannussopimuksia. Toiseksi halutaan näyttää, että Suomessa tehdään kiinnostavaa kirjallisuutta.

Venäjän kasvavien kirjamarkkinoiden merkitys Suomelle on vielä arvoitus. Markkinoita pidetään kiinnostavina, mutta niiden kaupallista merkitystä vielä vähäisenä.

– Moskovan osalta voi miettiä, tarvittiinko kaikki rahat todella tähän, vai olisiko voinut miettiä suomalaista sarjakuvaa paremmin palvelevia kohdemaita, Kalle Hakkola ihmettelee.

Sarjakuva-alalla puuhataankin jo omaa vientiorganisaatiota, mutta rahoitus on vielä auki.

– Viennin kannalta ongelma on, kun lähdetään viemään ulkomaille Suomessa suosittuja sarjakuvia. Ne ovat aina aika kulttuurisidonnaisia. Sama ongelma on muissa kulttuureissa; suosituimmat strippisarjat ovat lähes aina sellaisia, että ne ovat kiinni paikassa, kertoo Hakkola.

Moskovan kirjamessut keräsi viime vuonna 30 000 kävijää. Tänä vuonna näytteilleasettajia on yli 250 kaikkiaan 21 maasta.

Keskustelua aiheesta Kvaakissa

Moskovan kirjamessut

Lähteet:
YLE uutiset
www.finlit.fi