Kataistosta Sarjainfon päätoimittaja

Kotimaisen sarjakuvakirjoittelun ykkösfoorumi, Suomen sarjakuvaseura ry:n jäsenlehti Sarjainfo, saa uuden päätoimittajan numerosta 4/2003 alkaen.

Ville Hänninen jättää Infon nelivuotisen taipaleen jälkeen. Hänninen aloitti lehdessä toimitussihteerinä Kivi Larmolan kaudella 1998 ja jatkoi sitten seuraavan vuoden lopulta päätoimittajana. Kvaakin lukijoillekin tuttu, Vesa Kataisto, jolle nakki napsahti (kuvassa), on kirjoittanut Sarjainfoon artikkeleita vuodesta 1991.

Sähköpostilla tavoitettu Hänninen kertoo:

”En kuitenkaan luovu Infon tekemisestä kokonaan, toimitan jatkossakin
arvostelusivuja ja uutispalstaa. Lisäksi kirjoitan lehteen haastatteluja
ja artikkeleja koko lailla vanhaan malliin.
Infoa oli hauska tehdä, mutta aikansa kutakin. Nyt haluan keskittyä
tekemään tietokirjoja ja suunnittelemaan erilaisia sarjakuvaan liittyviä
projekteja. Maaperä on liikuttavan neitseellinen: suomalaisesta
sarjakuvasta ei ole monta kirjaa tehty.”

Ennen Larmolaa, lehden ruorissa ovat olleet Aku Ankan nykyinen päätoimittaja Jukka Heiskanen (93-97), Harto Hänninen (90-92), Heikki Jokinen (86-89), Kalervo Pulkkinen (83-85), Ilta-Sanomien sarjakuvatoimittaja Juhani Tolvanen (77-82), Heikki Kaukoranta (74-75) ja Juhani Härmä vuosina -73 ja -76.

Sarjainfon ensimmäiset numerot (1972) olivat nimensä mukaisesti uutispainotteisia monistenippuja. Nopeasti lehti sai kuitenkin nykyisen A4-muotonsa. 20-vuotisjuhlanumerossa oli Tommi Hännisen piirtämä 4-värikansi. Vanhemmat harrastajat muistavat surullisen kuuluisan R-kirjalevityskokeilun, jossa lähes koko Tintti-erikoisnumeron (#24) painos ajettiin lopulta silppuriin. Larmolan toimittama Sarjainfo 100 on juhlava paketti jossa kerrataan lehden historiaa. Historiaa tehdään myös tänä vuonna, sillä ensimmäistä kertaa lehden päätoimittajan vakanssi siirtyy pois Helsingistä.
Hännisen kaudella sarjakuvakustantaminen oli alamaissa, ja lehti joutui ottamaan tavallista enemmän vastuuta eurooppalaisen sarjakuvan julkaisemisesta ja esittelemisestä. Parissa uusimmassa lehdessä niittaus on vaihtunut liimaselkään.

Sarjainfo on, vuodesta toiseen, jättänyt varjoonsa muut satunnaisemmin, ja lyhyempiä aikoja ilmestyneet sarjakuvaa käsitelleet julkaisut. Lehden vaikutusvallasta kertoo myös se, että useimmat piirtäjät suhtautuvat siinä julkaistuihin kritiikkeihin lähes hysteerisesti.
Sarjainfo ilmestyy neljästi vuodessa, ja siihen on mahdollista tutustua monissa kirjastoissa. Uusin numero ilmestynee viimeistään ensi viikolla. Lehden levikki on noin 800kpl ja se saa OPM:n mielipidelehtitukea.

Kirjoittaja kuvasi Hännisen ja Kataiston Kemin sarjakuvapäivillä kesäkuun alussa.
Lisätiedot: Suomen Sarjakuvaseuran Sarjainfo-sivut webissä

Yksi vastaus artikkeliin “Kataistosta Sarjainfon päätoimittaja”

Kommentit on suljettu.