Kielileikkejä tosikoille ja veitikoille

Onko se joku mies?

Onko se yksi mies?

Ei, se on Eräs Mies!

(c) Heikura ja Frangén 2008
(c) Heikura ja Frangén 2008

Pasi Heikura ja Simo Frangén: Eräs Mies!

Kustantaja: Suuri Kurpitsa, 2008

Ulkoasu: 21 cm x 21 cm, 56 s., mv, nid.

ISBN 978-952-9887-55-2

12 euroa

Pidätkö Radio Suomen Alivaltiosihteeri-ohjelmasta? Jos pidät, pidät todennäköisesti Eräs Mies! -albumista, jonka tekijät tekevät myös tuota “Suomen virallista radio-ohjelmaa.” Lisäksi piirtäjä ja toinen käsikirjoittaja Pasi Heikura juontaa YLE Radio 1:lle Aristoteleen kantapää -ohjelmaa, jossa käsitellään suomen kieltä asiantuntijoiden avulla. Vankkaa osaamista luvassa.

(c) Heikura ja Frangén 2008
(c) Heikura ja Frangén 2008

Eräs Mies! on kielileikeiltään kuin sivistynyt Fingerpori. Vitsit eivät ole vain kuvitettua Alivaltiosihteeri-radiohupailua, vaan kuvat saavat roolinsa esimerkiksi kun ammutaan ilmakiväärillä. Puhuvia päitä on enimmäkseen vain sivujen alalaidoissa sivunumeron kertojina.

Kuvien lisäksi kaksijakoisuutta löytyy kyllä teksteistäkin. Niissä on sekä verbaalista oivaltavuutta että jotain niin koululaisvitsimäisen näsäviisasta kuin sahapukki joulupukkina. Hyvänä puolena voisi pitää sitä, että teksti tarjoaa hupihetkensä niin suomen kielen ystäville kuin viisastelijoillekin, tosikoille ja veitikoille.

On sanottu, että hyvä käsikirjoitus pelastaa huonon piirroksen, mutta hyvä piirros ei huonoa käsikirjoitusta. Tässä albumissa on tottavie kyse ensin mainitusta. Mestarillisten kielileikkien ja – jopa tahallisen? – huonosti piirrettyjen hahmojen ristiriita häiritsee kautta albumin. Jokainen strippi on saanut ajatuksella annetun otsikon, mutta ne on pilattu huutomerkkaamalla joka ainoa.

(c) Heikura ja Frangén 2008
(c) Heikura ja Frangén 2008

Pasi Heikuran piirrosjälki on vaatimatonta. Ei siinä mitään, niin on Scott Adamsin Dilbertkin yksinkertaista. Mutta Eräs Miehestä puuttuu huolellisuus, ja mieleen tulee harrastaja, joka ei jaksa paneutua piirtämiseen. Se on sääli, sillä sarjakuvasta olisi paljon enempään, jos se saisi tekstinsä tasoisen piirtäjän.

Sarjakuvat on julkaistu rock- ja poplehti Rumbassa vuosina 2000-2008. Jos tahti on tämä, julkaistaan seuraava albumi vuonna 2016. Harmi, sillä Eräs Mies -tyyppiselle sarjakuvalle löytyy varmasti faneja Rumban lukijakunnan ulkopuolelta. Tekstaus on selkeää ja painoasu siisti, joten suurimmaksi osaksi pidän Eräs Miehestä. Ruutujako on tasainen kolme, ja tekijät kehuvat valintaansa alkusanoissa: Mies-sarjakuvaa ja sosiologista nelikenttää yhdistää se, että molemmissa on neljä ruutua, paitsi Mies-sarjakuvassa, jossa on kolme ruutua. Niinpä Mies-sarjakuva antaa maailmasta tiiviimmän kuvan kuin sosiologia.

Keskustele Eräs Mies! -albumista täällä.