Modernia kauhua mannertenvälisenä yhteistyönä


BLUEKirjoittanut:Elizabeth Genco
Kuvittanut: Sami Makkonen
Julkaisija: Desperado Publishing
Kieli: Englanti
Ulkoasu: 22.1 x 14.2 cm, mv + lisäväri
80 sivua, nidottu
ISBN: 978-1935002062
Hinta 8-9 euroa

Sami Makkosen ura sarjakuvanpiirtäjänä Yhdysvalloissa on lähtenyt hyvällä tahdilla käyntiin. Hän on piirtänyt Sam Costellon Split Lip -sivustolle sarjakuvia sekä osallistunut DC:n Zuda-nettisarjiskilpailuun Justin Jordanin kanssa Junk-sarjalla. Loppuvuodesta hän aloittaa uuden kauhusarjakuvalehden piirtäjänä Desperado-kustantamossa. Kotimaassa Makkonen tunnetaan vielä ehkä parhaiten Sarjis 2007 -fantasiasarjakuvakilpailun voittajana. Blue on hänen debyyttialbuminsa, kuten myös käsikirjoittaja Elizabeth Gencon.

Blue alkaa ihmissuhdedraamana, jossa on pieniä yliluonnollisen vivahteita. Päähenkilö on nuori nainen, joka ei pääse menneisyyttään pakoon. Tarina etenee viipyilevän rennosti dialogin siivittämänä, mutta kasvattaa hiljalleen painostavammaksi käyvää tunnelmaa – kohti vääjäämätöntä kliimaksia. Blue on uusiotulkinta vanhasta sadusta, ja valitettavasti tarina menettää yllätysmomenttiaan, jos – ja kun – lukijan hoksottimet arvaavat mistä sadusta on kyse. Pääkertomuksen lisänä albumissa on sarjakuvanovelli Yes, Mother. Gencon symbolisistista ja omakohtaista tarinointia olisi mieluusti lukenut vielä useammankin lyhärin verran, hän sekoittaa arjen tasoa fantasiaan miellyttävästi – tavalla, joka tuo mieleen Brian Woodin Demon.

Makkosen kuvitus taasen tuo mieleen Ashley Woodin. Makkonen kantaa vaikutteitaan tietoisesti – kuten Ashley Wood aikanaan vaikutteitaan DaveMcKeanilta – joka vuorostaan Bill Sienkiewicziltä, joka vuorostaan Neal Adamsilta ja niin edelleen… Ajan myötä hänen oma tyylinsä eittämättä selkiytyy, ja vertailut käyvät turhaksi. Kerronnan tasolla Makkonen päihittää Ashley Woodin 6-0 – ruutujaot ja leikkaukset ovat dynaamisia ja vaihtelevia, mutta palvelevat hyvin tarinaa. Tarinan rytmi kulkee parhaimmillaan kuin tanssi. Paikoitellen päällekkäiset tekstuurit ja rasterit tekevät kuvista tukkoisia, mutta harmaasävypainatuksesta on revitty kaikki tehot irti – lisävärinä on käytetty turkoosinsinistä.

Blue on edustava käyntikortti uraansa käynnisteleviltä tekijöiltä, ja toivoa sopii yhteistyölle myös jatkoa. Heillä voisi olla kapasiteettia ravistella kauhusarjakuvan kliseitä uraauurtavalla tavalla, tekijöinä he kompensoivat hyvällä tavalla toistensa tyyliä.

Keskustele Kvaakissa Blue-albumista ja Sami Makkosen sarjakuvista.