Raymond Macherot on poissa

Raymond Macherot syntyi 30.3.1924 Verviersissä, Belgiassa ja kuoli nukkuessaan 25. — 26.9.2008 välisenä yönä. Vaikka hän ei ollutkaan yhtä kuuluisa kuin maanmiehensä ja kollegansa Hergé tai Franquin, on hän ollut kriitikkojen ja sarjakuvafanien arvostama tekijä aina.

Nuoruudessaan Macherot halusi ruveta sekä lehtimieheksi että taiteilijaksi, ajautui sitten ensin pilapiirtäjäksi ja lopulta sarjakuvan pariin.

Macherot aloitti sarjakuvauransa Tintin-lehdessä vuonna 1953, ja seuraavana vuonna hän loi ensimmäisen suositun eläinhahmonsa, tammihiiri Klorofyllin. Hahmot olivat ensin metsän eläimiä, ja neljännestä albumista lukien Kloro ja ystävänsä Minimum alkoivat seikkailla ihmisten tavoin käyttäytyvien eläinten kera Turvakuorelan salaisessa saarivaltiossa. Jatkossa sitten hahmot seikkailivat välillä maaseudulla, ja välillä sivistyneessä Turvakuorelassa.

Macherot teki yhdeksän albumia Klorofylliä, ja Tintinistä Spirouhun siirryttyään muut jatkoivat Klorofylliä Tintinissä. Suomeksi sarjaa julkaisi ensin Zoom, nimellä Timjami. Se ei tosin ollut enää Macherotin tekemä. Non Stop julkaisi myöhemmin albumit 69 jatkiksina, ja vielä paljon myöhemmin WSOY:ltä tuli albumi nro 2.

Tintinissä Macherot loi lisäksi Eversti Cliftonin, jota hän laati vain kolme tarinaa, jotka Non Stop julkaisi kaikki suomeksi. Myöhemmin Turk ja deGroot tekivät sarjasta kohtalaisen menestyksen, ja niitä julkaistiin kuusi kappaletta suomeksikin.

Vuonna 1964 Macherot oli vaihtanut kilpailija Spiroun palvelukseen, ja siellä ensimmäinen luomus oli kissaetsivä Naukio. Sarja oli aika selkeä kopio Klorofyllin seikkailuista Turvakuorelassa, ja lopetettiin ensimmäisen seikkailun jälkeen. Vielä 1980-luvun lopulla Macherot oli mukana Naukion epäonnistuneessa comebackissa, vaikka lähinnä neuvonantajan ominaisuudessa.

Vuonna 1965 uutena sankarina aloitti Tohveli-kissa, joka jäi myös yhteen jaksoon (sarjaa oli kirjoittamassa itse René Goscinny), mutta siitä omana sarjanaan jatkoivat sivuhahmot, Sipuleena-hiiri sulhasineen jotka siirtyivät maaseudun rauhaan. Sarja muistutti Klorofylliä vielä enemmän kuin Naukio, mutta oli loppujen lopuksi Macherotin pitkäikäisin sarja. Sipuleenan suosio laski viimeisinä vuosina, eikä viimeisimpiä tarinoita edes julkaistu albumeina. Macherot vetäytyi eläkkeelle vuonna 1990. Myös Sipuleenaa ja Naukiotakin on myöhemmin jatkettu muiden tekijöiden toimesta.

Macherotin sarjoissa useimmiten konnat olivat parhaita hahmoja. Tohvelissa oli tarkoitus laittaa pahis nimihahmoksi. Sipuleenan Anateema-rotta oli valju kopio Klorofyllin Antrasiitti-rotasta, mutta herätti lukijan sympatian ollessaan despootti, parannuksen tehneenä hahmosta ei saatu mitään irti. Sipuleenaan myöhemmin mukaan tullut ”Mustien solmioiden” salaseura, jota Suomessa ei varsinaisesti nähtykään, oli taas omaa laatuaan.

Keskustele Kvaakissa Raymond Macherotista