Norpatti seikkailee!

En vaan osaa! on Milla Paloniemen, “Norpatin”, suosittu blogisarjis, joka ilmestyy nyt toivottuna albumina. Kansien väliin on koottu elämänmakuisia ja hauskoja tuokiokuvia nuoren naisen värikkäästä elämästä.

Tervetuloa kurkistamaan sarjakuvapiirtäjän arkeen!

“Norpatti rakastaa” on yksi albumin väliotsikoista

En vaan osaa!
Kertonut ja piirtänyt Milla Paloniemi
Kustantaja Kustannus Oy Sammakko
Ulkoasu ja taitto Milla Paloniemi
Painopaikka Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu 2008
Sid., pk. väri/mv, 21 X 21 cm, 60 s.
Hinta 14,90 euroa
ISBN 978-952-483-084-3
© Milla Paloniemi 2008

Tomaattimurska on parasta?
Tomaattimurska on parasta?

Norpatti on siis julkaissut kirjana parhaat palat blogistaan. Vai miten on? Blogi sisältää enemmän erilaisia fiiliksiä kuin tämä kirja, joka kertoo ennemminkin sarjakuvahahmo Norpatista, kuin Milla Paloniemen elämästä tunteiden vaihteluineen, mitä itse blogi tekee elävämmin. Ensi kertaa Norpatti-sarjakuvaa lukeva voikin olla ihmeissään blogin sisällöstä. Kustantajan tiedote kertoo En vaan osaa!n olevan Suomen suosituimpia blogeja. Tiedä häntä, mutta ainakin suosituimpia sarjakuvablogeja se on. Mutta on niitä muitakin, linkkejä niihin löytyy Norpatin suosittelemalta listalta blogistaan. Sinne kustantajat, äkkiä etsimään seuraavaa hittituotettanne.

Mustekalamuki nähdään monessa sarjassa
Mustekalamuki nähdään monessa sarjassa

Ei Norpatti-sarjakuva huono ole, ei suinkaan. Ja sisältäähän tämä noin niinkuin näytteeksi sitä toisenlaistakin blogimateriaalia. Valtaosa on sitten sitä esimerkeissä nähtävää poukkoilevan räiskyvää huumorisarjakuvaa, spontaania ja iloista. Ja huonona päivänä saattaisi olla ärsyttävääkin. Karsinta on kuitenkin onnistunut, ja aiheisiin jakaminen sekä kronologian rikkominen antaa enemmän blogiakin seuranneelle.

Albumin hauskinta antia
Albumin hauskinta antia

Kiroileva Siili on minusta kuitenkin tätä parempi, mutta vanhana äijänä ehkä samaistun Siiliin paremmin, kuin nuoren naisen elämästä 2000-luvun Suomessa kertoviin henkilökohtaisempiin sarjoihin. Tiedän, että moni ajattelee asiasta toisin, ja tämä on tietysti makuasia jos mikä. Vaikka olenhan minäkin katsonut ensimmäisen Jurassic Parkin moneen kertaan, joten on tässä kiinnekohtaakin. Etanaunijakso oli myös himputin hauska, ja lisää etanoita sekä dinoja löytyy blogista.

Jurassic Park
Jurassic Park

Lemmikki-lehdessä ilmestyvä Veera-sarjakuva taas muistuttaa tätä, mutta on eri asia. Norpatti eli Milla osoittaa lukijoille jälleen yhden puolen itsestään. Veera on siis Millan koira. Näiden kahden lisäksi muita hahmoja ovat poikaystävä Jussi, bestis Heidi ja liuta äkkiä vilahtavia hahmoja, joista osa on Kvaakista tuttuja. Blogissa näitä on enemmän, tässä on päätetty keskittyä Millaan.

Blogista löytyy tätä lisää, mutta tässäkin on uutta hupia blogia lukeneelle. Eli rahat pois faneilta. Ei vaiskaan, toivottavasti tulee muiltakin blogittajilta kokoelma-albumeja joissa on sekä uutta että vanhaa kamaa. Eipä tähän ole kovin vanhaa ehtinytkään, blogia Milla on pitänyt vasta kaksi vuotta. Ja pitää muistaa, että nämä on tehty päiväkirjan tyyliin, ei alunperin julkaistavaksi kirjana. Tähän on tosin koottu toimivampaa tavaraa, ja netissä näkemättömät ovat myös sellaisia. Luonnollisesti ajankohtaistapahtumiin kuten sarjakuvafestareiden tapahtumiin liittyviä seikkoja ja samoin sisäpiiriläisyyksiä on karsittu.

Helmikuussa 2009 on tulossa Kiroilevan Siilin kolmas kirja, ja myöhemmin taas lisää kaikkea kivaa. Koskas saadaan koko albumi dinosauruksia?

En vaan osaa!
Kiroileva Siili 2 Kvaakin arviossa alkuvuonna
Keskustele
Kvaakissa Milla Paloniemen sarjakuvista.