Joonatan Pistooli seikkailee!


”Seitsemän merta, täältä tullaan!”

René Goscinny (1926-1977) ja Albert Uderzo (s. 1927) ovat suomalaisille ne tuttuakin tutummat tekijänimet Asterix-sarjakuva-albumeista. Heillä on kuitenkin ollut jo ennen tuon lyhytkasvuisen gallialaisen seikkailuja pitkä yhteinen ura sarjakuvien parissa. Heidän ensimmäinen pitkäjaksoinen yhteistyönsä oli neljän albumin ja yhden lyhyttarinan mittainen merirosvosarjakuva Joonatan Pistooli. Nämä historialliset meriseikkailut sijoittuvat 1700-luvun maailmaan, Ranskaan, josta lähdetään meriä kulkemaan ja päädytään usein kaukaisille maille.

Joonatan Pistooli
Tarina: René Goscinny
Taide: Albert Uderzo
Sidottu 224 sivua, kovat kannet, värillinen
Koko 216 x 287 mm
ISBN 978-952-469-928-0
Suositushinta 42,90 €
Egmont Kustannus Oy 2008

Mannermaalla kutsutaan tällaisia useampia albumeja käsittäviä yhteisniteitä integraaleiksi. Egmont on nyt avannut sarjakuvaikkunan Eurooppaan Joonatan Pistoolilla, joka ulkoasultaan muistuttaa Asterix-kirjaston kirjoja. Niiden jatkeeksi se hyvin sopiikin, sillä Asterixin lukija pääsee jännittävälle löytöretkelle. Joonatanista löytyy monta pientä yksityiskohtaa ja vitsiä, jotka on toteutettu myöhemmin Asterixeissa – ja paljon paremmin. Julkaisumuoto on mitä upein; toivottavasti tällaisia usean albumin koosteita saadaan suomeksi lisää!

Mutta ensiksi on selitettävä eräs varmasti kummastusta herättävä seikka. Horst Bernerin ansiokkaassa esipuheessa käydään läpi tarkasti sankarimme koko sarjakuvahistoria, ja siinä selitetään kuinka Jehan Pistolet, siis Joonatan Pistooli, seikkaili aluksi erään suklaatehtaan mainoslehdessä nimeltä Pistolin. Pistolin oli myös lehden pääsarjakuvahahmon nimi. Pistolet ja Pistolin olivat niminä liian samankaltaiset, sekaannuksen vaara oli ilmeinen. Joten Pistolet sai uuden sukunimen: Soupolet.

Alkuperäiseen integraaliin on päätynyt kumpaakin muotoa olevaa nimeä, jota sekaannusta ollaan sitten myös suomennoksessa ehkä liiankin täsmällisesti noudatettu. Tämän vuoksi esimerkiksi sivulla 54 alareunassa Joonatan ilmoittaa kuninkaalle ylpeästi olevansa kapteeni Vaskooli. Heti seuraavassa ruudussa kuningas sitten jo nimittääkin kuninkaallisen laivastonsa kapteeniksi Pistoolin! Kyseessä on sama mies. Soupolet on siis käännetty Vaskooliksi. Tämä nimivaihtelu ei tosin häiritse ollenkaan sen jälkeen, kun syy on selvillä. Annukka Kolehmaisen suomennos on laatutyötä.

* * *

Uderzolla on selvästi ollut vaikeuksia valita, millä tyylillä hän sankariaan oikein piirtäisi.


Yllä oleva kuvasarja kuvaa ajallisesti Pistoolin hahmon kehitystä vasemmalta oikealle albumi albumilta.

Aluksi tyyli on suhteellisen realistinen, joskin liioiteltu. Sitten kasvonpiirteet terävöityvät karikatyyrimaisemmiksi ja tukka nousee komeaksi kukonharjaksi. Mutta pian kuontalo taas tasoittuu ja nöpönenäinen sankari näyttää ällistyttävästi aivan André Franquinin Pikolta. Lopulta hahmo nuorenee aika lailla ja muuttuu söpömmäksi.

Ihka ensimmäisen kerran Joonatan Pistooli esiintyi 26. kesäkuuta 1952 belgialaisen La Libre Belgique -lehden nuorisoliitteessä La Libre Junior. Joonatanin meriretket kestivät huhtikuulle 1956 ja niitä riitti 200 sivun verran. Suurmenestykseksi osoittautuva Goscinnyn ja Uderzon Asterix ilmestyi ensimmäisen kerran ranskalaisessa Pilote-lehdessä 1959. Pilote-lehdessäkin julkaistiin ”uusintoina” Joonatan Pistoolia.

Asterixin vakiohahmoina olevat merirosvot, joiden laiva uppoaa jokaisessa tarinassa, ovat Pistoolin meriseikkailujen heijastumia, vaikka he selvästi ulkoasultaan näyttävätkin Jean-Michael Charlierin Punaparta-sarjakuvan hahmoilta. Lukemattomia haaksirikkoja nähdään Pistooli-albumeissakin ja masentuneet miehet istuvat improvisoidun lautan päällä.

Goscinny toki teki jo Pistoolin aikoina yhteistyötä myös Charlierin kanssa samassa sarjakuvastudiossa, ja sisäpiirin vitseinä kaikki lainasivat toistensa hahmoja ja piirteitä sarjakuviinsa. Ensimmäisessä Pistoolissa, Merten kauhussa, esiintyvä ylimatruusi on aivan Uderzon ja Charlierin yhteistyösarjakuvan Haikaralaivueen

Ernest-hahmon näköinen (ks. kansikuva yllä, keltatukkainen hahmo alhaalla oikealla). Niin ylimatruusi kuin Ernest ovat molemmat perineet komean ulkomuotonsa Albert Uderzolta itseltään.

Ylimatruusia ei enää ensimmäisen seikkailun jälkeen nähdä, mutta kansimies Pikku Reinhold pysyy menossa mukana. Hän on puolestaan René Goscinnyn karikatyyri. Uderzon sivellin oli jo heti alusta herkkä tavoittamaan oikean näköisyyden. Hahmot erottuvat muutenkin aina yksilöllisen selvästi muistuttamatta toisiaan. Laivan hauska maskotti, papukaija Jasmiini, pukahtaa aina välillä puhumaan nokkelia. Ulkomuodoltaan Jasmiini ei Asterixin Idefixiä muistuta, mutta rooli on kovasti sama.

* * *

Jokainen Pistooli-albumi alkaa Vaapuvan kaapparin tavernasta. Sieltä saadaan tehtävä yleensä kuriirikutsuna kuninkaan luo, joka lähettää joukon milloin kaukomaille siirtomaita perustamaan tai jotain parantavaa yrttiä hakemaan. Tarina etenee sivun mittaisina palasina, mikä tuntuu välillä vähän töksähtelevältä. Kovin kömpelöitä ovat myös juonet, ne koostuvat yleensä matkalla sattuvista hassuista kommelluksista.

Kehitys parempaan suuntaan kuitenkin näkyy selvästi ja viimeinen täysimittainen albumi, Joonatan Pistooli Amerikassa, on jo kelpo sarjakuvaa. Siitä onkin sittemmin ammennettu runsain määrin tekijöiden Umpah-Pah-sarjakuviin ja Asterix ja suuri merimatka -albumiin.

Painoasu tässä Jouko Ruokosenmäen huolella toimittamassa luksuslaitoksessa on kerrassaan upea.

Väritys tuo entistä enemmän Asterixit mieleen, kerran herkutellaan villisialla ja hassu pöllö huhuilee puussa. Kovin tuttua. On lohdullista huomata, että kukaan ei ole seppä syntyissään. Esipuheessa Uderzon kerrotaankin sanoneen, että tuolloin he tekivät kerta kaikkiaan mitä tahansa, jotta kykenisivät elättämään itsensä. Jos häntä olisi pyydetty kuvittamaan puhelinluettelo, hän olisi empimättä ottanut tehtävän vastaan!

Mestareillakin on omat oppipojan ja kisällin vuotensa. Joonatan Pistooli on tärkeä vaihe René Goscinnyn ja Albert Uderzon oppivuosilta. Kirjan voi laittaa hyllylle Asterix-kirjaston viereen, vaikka se ei samalle tasolle ylläkään. Joonatan Pistooli on varmasti myös lasten mieleen. Merirosvot kun ovat taas muotia!

Kirjan sisältämät tarinat:

  1. Joonatan Pistooli: Merten kauhu (Jehan Pistolet corsaire prodigieux)
  2. Joonatan Pistooli: Kuninkaallisen laivaston kapteeni (Corsaire du Roy)
  3. Joonatan Pistooli ja vakooja (Jehan Pistolet et l’espion)
  4. Joonatan Pistooli Amerikassa (Jehan Pistolet en Amérique)
  5. Joonatan Pistooli ja hullu keksijä (Jehan Pistolet et le savant fou)

Keskustele Kvaakissa Joonatan Pistoolista.

Wikipedia: René Goscinny, Albert Uderzo, Asterix seikkailee, Jean-Michel Charlier.

Kuvat © Albert René