Olivatko Tenavat täydellisiä?

Tenavia julkaistiin sanomalehdissä viidenkymmenen vuoden ajan (2.10.1950–13.2.2000), yhteensä 17 897 arki- ja sunnuntaisarjaa. Tenavat eli päivän tekijäänsä kauemmin, mutta heidän seikkailunsa eivät jääneet kesken. Charles M. Schulz (26.11.1922–12.2.2000) päätti päivätyönsä jäähyväisiin viimeisessä sarjassaan.

Tenavat on yhtä tunnettu, tosin arkisempi, osa populaarikulttuuria kuin muut 50-luvun ikonit, Elvis Presley ja Marilyn Monroe. Tässä joukossa Tenavat vain kulki pidemmän tien, palamatta loppuun.

Suosioon Tenavat nousi 1960-luvun loppuvuosina, ja lopulta sarjasta tuli instituutio lukuisine oheistuotteineen. Suosionsa jo taituttua 1980-luvulla Tenavat jatkoi väsähtämättä. Sarjan uusintoja julkaistaan sanomalehdissä ja kokoelmina yhä edelleen.

Täydelliset Tenavat: 1950–1952 kattoi ensimmäiset koskaan julkaistut Tenavat-stripit. Täydelliset Tenavat: 1953–1954 jatkaa tästä. Sanomalehdissä näitä sarjoja ei ole nähty sitten 50-luvun, koska United Feature Syndicate tarjoaa uusintoja varhaisimmillaan 1960-luvulta.

Tenavat oli 50-luvun alkupuolella pitkälti se sama sarja, jonka miljoonat lukijat tuntevat. Jaska Jokunen oli oma sitkeä itsensä, Amadeus paukutti pianoaan ja voimakasluonteinen Tellujyräsi pikkuveljeään, Eppua. Jälkimmäinen ei ollut vielä takertunut riepuunsa, mutta voimakkaimman muodonmuutoksen edessä oli Ressu, joka oli vielä hioutumaton niin luonteeltaan kuin piirrosasultaan.

Tenavakaarti ei vielä ollut täydellinen. Sarjassa esiintyivät siitä myöhemmin kadonneet Kielo, Pave ja Lippe. Rapa-Ripa saapui joukkoon 1954, mutta Jaskan pikkusiskoa, Sallia, ei nähty edes vilaukselta.

Täydennystä tenavakatras sai runsaasti 60-luvulla. Näihin kuuluivat 1961 ensi kertaa nähty Kutri; Kaustinen pyrähti sarjaan 1965, samoin Tepa; Piparminttu-Pipsa esiteltiin 1966; Maisa ja Sami tätäkin myöhemmin, 1968.

Kypsyyden taustalla oli Li’l Folks (1947–1949), Tenavien alkumuoto ennen sen päätymistä United Feature Syndicaten suojiin. Schulzin taival lapsihahmojen kanssa oli siis pidempi kuin Tenavien virallisesti kulkema tie.

Filosofinen elämänkatsomus, joka leimasi Tenavia myöhemmät vuosikymmenet, ei ollut vielä voimakkaasti esillä. Baseball ei 50-luvulla ollut pallon odottamista – ja äkillistä kohtaamista – pesäkummulla. Ressukaan ei viettänyt päiviään makoillen koppinsa katolla. Heijasteleepa filosofinen ote sitten tekijänsä ikääntymistä tai halua irtautua nykyhetkestä, näissä stripeissä Tenavat pikkuvanhuudestaan huolimatta keppostelevat lähestulkoon ilkikurisesti.

Ajankuvaa Tenavissa oli vain nimeksi. Ajankohtaisilla tapahtumilla ei myöhemminkään ollut roolia lasten keskinäisessä maailmassa, kuten ei aikuisillakaan. Tenavien vanhemmat ovat komentava ääni ruutujen ulkopuolelta.

Elleivät varhaisimmat, ainakin voimakkaimmat, Tenavat-mielikuvani liittyvät Ressun mielikuvituksessaan käymiin ilmataisteluihin. Kopin muuttuessa ensimmäisen maailmansodan kaksitasoksi koirapilotti kävi kiivaita kaartotaisteluja Punaista Paronia vastaan. Myöhemmin suhteeni Tenaviin on etääntynyt, muttei täysin katkennut. Ellei Tenavia rakastaisikaan, heissä ei ole mitään vihattavaa.

Selkeän vitsin usein puuttuessa kaikki eivät lämmeneet Tenaville koskaan. Yksittäiset stripit jäivät harvoin mieleen, tapahtumat sen sijaan toistuivat kyllästymiseen asti samankaltaisina. Tässä suhteessa Täydellisten Tenavien lukeminen on valaisevaa, koska päivä kerrallaan ei Schulzin suurtyön vaiheita voi hahmottaa; muutosnopeus on liian hidas, eikä tarkasteluun ole tarjolla kiintopistettä.

Täydelliset Tenavat: 1952–1953 on sarjakuvan historiaa, vaikka se tuskin on tarpeeksi nykäistäkseen Tenavista vieraantuneet lukijat uudelleen sarjan pariin. Tenavien ystäville ja sarjakuviin suotuisasti suhtautuville satunnaislukijoille kyseessä on oiva paketti, joka leviää todennäköisimmin lahjana koteihin – nykyisellä julkaisutahdilla runsaan parinkymmenen vuoden ajan.

Täydelliset Tenavat: 1953–1954 (The Complete Peanuts, 2004)
Tarina ja taide: Charles M. Schulz
Suomentanut: Juhani Tolvanen
Toimittanut: Jouko Ruokosenmäki
Latonut: Janne-Matti Keisala
Julkaisija: Egmont Kustannus Oy
ISBN: 978-952-469-912-9
Painopaikka: Gummerus Kirjapaino Oy, 2008
Ulkoasu: mv, 215 x 170 mm, 344 s., Sid.
Ovh: 49,90 €


Kuvat © United Feature Syndicate, Inc. 2008

Li'l Folks, Fantagraphics Books 2004
Li’l Folks, Fantagraphics Books 2004
Täydelliset Tenavat 1950-1952, Egmont 2007
Täydelliset Tenavat 1950-1952, Egmont 2007

Keskustele Tenavista Kvaakissa.

Kvaak-uutinen The Complete Peanuts -julkaisusarjasta.
Tenavat Wikipediassa (suomeksi ja englanniksi).
Li’l Folks Wikipediassa (englanniksi).