Historiankirjat sekaisin

Roope-Setä on ilmestynyt Suomessa jo 30 vuotta. Lehti on Aku Ankkaa (siis lehteä) pienempi, Valittujen Palojen digest-kokoa. Sivuja on kannet mukaan lukien sata.

ROOPE-SETÄ 349
Roope-setä: Maanalainen rahasäiliö (Piirros: Giorgio Cavazzano, Teksti: Giorgio Pezzin)
Aku ja Touho: Poreileva partavesi (Piirros: Valerio Held, Teksti: Massimiliano Valentini)
Mikki Hiiri: Historiankirjat sekaisin (Piirros ja teksti: Casty)

Aku Ankkaa suurempi sivumäärä mahdollistaa sen, että Roope-Sedässä voidaan julkaista pitkiä seikkailutarinoita. Se tekee siitä heti vauhdikkaamman ja pirteämmän oloisen. Lukijakuntakin on ehkä hieman vanhempaa kuin Aku Ankalla.

Lehti sisältää aukeaman mittaisen esittelyn Andrea Castellanista, joka tunnetaan taiteilijanimellä Casty. Hän on noussut nopeasti lukijoiden suosioon ja hyvinkin jo aivan

Kuva: Andrea
Kuva: Andrea ”Casty” Castella

Giorgio Cavazzanon rinnalle. Castyn vahvimmat vaikutteet ovat selvästi, ainakin Mikki-tarinoiden osalta, Floyd Gottfredsonilta. Tämä käy erittäin hyvin ilmi lehden tarinasta ”Historiankirjat sekaisin” (I TL 2705-1). Paitsi kuvitukseltaan myös tarinaltaan se on ilahduttavan vanhanaikainen (mikä tuntuu, kumma kyllä, suorastaan modernilta). 36-sivuista tarinaa ei aloiteta heti täydellä tohinalla vaan se kirittää hiljalleen Eka Vekaran kyydissä komeaan loppuhuipennukseen. Casty on itse myös kirjoittanut seikkailun. Tähti italialaiselle, ei vaan eurooppalaiselle sarjakuvataivaalle on syntynyt! Tämä on huoliteltua ja kunnianhimoista sarjakuvaa, perinteitä kunnioittavaa ja uutta luovaa. Luulisi, että suomalaisetkin tykästyvät Mikki Hiireen tällaisten loistojuttujen myötä…

Castyn rinnalla lehden Cavazzano-klassikko ”Maanalainen rahasäiliö” (I TL 1122-B) vuodelta

Kuva: Giorgio Cavazzano
Kuva: Giorgio Cavazzano

1977 tuntuu vähän pölyiseltä. Näissä vanhoissa Cavoissa hahmojen anatomia on myös oudon puikulamainen, ja Karhukoplan jäsenten jäsenet, siis jalat, ovat omituisen pitkät. Ehkä Karhuvaari on pistänyt koko porukan laihdutuskuurille! Pezzinin kirjoittaman tarinan loppuruutu on sekin tekohauska. Muutama komea ruutu toki tarinan keskivaiheilta löytyy, kun juoni pääsee ihan kirjaimellisesti lentoon.

”Poreileva partavesi” (I TL 2533-4) on hupailufarssi, jossa Aku ja Touho törmäilevät maalla, merellä ja kukkaruukuissa ATP:n (Ankan tiedustelupalvelu) agentteina.

Kuva: Valerio Held
Kuva: Valerio Held

Tasalaatuinen sekoilu, joka sopii hyvin välipalaksi kahden pidemmän tarinan väliin. Piirtäjä Held ei näytä vielä oikein hallitsevan kasvojen ilmeitä; kaikki hahmot vääntelevät naamaansa jotenkin eriskummallisesti.

Lehdessä on mukana myös Castyn piirtämä keräilykuva Eka Vekarasta. Roope-Setä -lehden numerosta 349 jäi hyvä seikkailun maku suuhun. Pjopas!


Keskustele Kvaakissa Roope-Setä -lehdestä.

Kuvat © DISNEY