Alix Peloton on 60-vuotias

Yhä nuorekkaalta näyttävä Alix on seikkaillut 60 vuotta Julius Caesarin ajan Rooman maailmassa. Sarjakuvantekijä Jacques Martinin (s. 1921) luoma sarjakuvahahmo esiintyi ensimmäisen kerran Tintin-lehdessä 16.9.1948.tarinassa Alix l’intrépide.

Alix on Suomessa jälleen ajankohtainen, sillä sarjakuvakustantamo Apollo kustannus on ottanut Alixin julkaisuohjelmaansa. Albumi Spartacuksen poika on jo ilmestynyt. Samainen tarina on ilmestynyt myös latinaksi!

Seuraavaksi suomeksi ilmestyy tarina Karthagon kummitus, joka voitti vuonna 1978 Angoulêmen sarjakuvafestivaaleille parhaan ranskalaisen realistisen sarjakuvan palkinnon.

Alix on aidosti historiallinen hahmo, joka käyttäytyy oman aikakautensa arvojen mukaisesti. Alix-sarjakuvan rinnalla Martin on julkaissut albumeja, joissa on esitelty opetustarkoituksessa antiikin ajan maailmaa sarjakuvan keinoin.

Jacques Martin on luonut Alixin lisäksi muitakin historiallisia sarjakuvahahmoja. Heitä ovat keskiaikainen arkkitehti Jhen, Ranskan vallankumouksen ajan upseeri Arno, ateenalainen Orion, egyptiläinen Keos ja Ludvig XIV:n aikainen Loïs. Näitä hahmoja hän on yleensä vain käsikirjoittanut. Nykyajassa on Martinin hahmoista seikkailut reportteri Lefranc, jota Martin on myös piirtänyt.

Alixia seikkailut ovat jatkuneet lukuisten eri piirtäjien voimin, viimeksi Christophe Simonin.

Vuonna 1999 Alixista tehtiin Ranskassa 26-osainen animaatiosarja (ks. IMdb).

Linkkejä: