Wagneriaanista parielämää

Terassilla tarkenee (mustavalkoinen ja pehmeäkantinen sarjakuva-albumi) on julkaistu kovissa kansissa ja kirkkaissa väreissä Viivi ja Wagner vuosialbumina 2008. Albumista löytyy myös Juban maalauksia sarjakuvansa aihepiiristä sekä artikkeli “Sarjakuvapuutarhurin vauhdikas vuosi”, jossa lukijaa valistetaan sarjakuvanteosta ja taidemaalauksesta.

Jussi “Juba” Tuomola: Viivi ja Wagner 2008
Arktinen banaani
ISBN 978-952-5768-04-6
Sidottu, 215 x 255 mm , 96 sivua, 4-värinen
KL 85.32
Svh. 25 €

Sarjakuvassa hassuja eläimiä vilisee, varsinkin koiria ja kissoja. Mutta melkoisen hyvin edustettuina ovat aina olleet myös siat, porsaat ja possut.


Vasemmalta Asmo Alhon Porsas Ponteva, Hj. Löfvingin Mikko Vilkastus ja Possu, Olavi Vikaisen Possu ja pahnan pohjimmaisena Wagner. Wagner on myös laihin.

Monille suomalaislapsille luetaan vieläkin ties kuinka monentena painoksena 1940-luvulla ilmestynyttä Martti Haavion kuvakirjaa Onnentupaa. Maija-Kaarina Nenosen kuvittamassa tarinassa eläimet rakentavat oman talon, ja koko projektin aloittaa kartanon sikolätistä karannut Sika Sippurahäntä. Samalla Sika muuttuu myös hyvin ihmisen kaltaiseksi olennoksi. Samaisessa Kultainen koti -sarjassa ilmestyi myös Porsas Ponteva, joka “oli niin lihava, että sen vatsa oli kuin tynnyri ja sen kärsä kuin perunanuija”.

Tällaiset satujen porsashahmot olivat aina hyvin sympaattisia ja kaikista eläinhahmoista omasivat eniten ihmisenkaltaisia ominaisuuksia. Vielä aikaisemmalta ajalta, 1920-luvun lopulta, löytyy suomalaisesta sarjakuvasta suorastaan sikamainen supersankari: Mikko Tarmokkaan Possu. Tämä Hjalmar Löfvingin piirtämä kuvasarja ilmestyi Nuorten Pellervo -lehdessä. Mikko teki Possunsa kanssa suuria sankaritekoja samalla maatalouskerhoja perustaen, ja mikä ihmeellisintä, Possu osasi puhua ihmisten kanssa ja eli ihmisten maailmassa.

Wagner tapaa tuttuja sarjakuvahahmoja, tällä kertaa Vihtorin.
Wagner tapaa tuttuja sarjakuvahahmoja, tällä kertaa Vihtorin.

Tuttuja porsaita suomalaisille lukijoille ovat myös Olavi Vikaisen Pupun ja Kilin Possu sekä Asmo Alhon Kiekun ja Kaikun Possu. Niissäkin vilahteli aina silloin tällöin myös ihmishahmoja. Vikaisella oli myös toinen sikasarja, Possu Pekoni.

Wagner-sika on siis pitkän satu- ja sarjakuvaperinteen luonnollinen seuraaja. Hän ei ole mitenkään erityisesti mikään sikamaisuuden symboli vaan potra miehisin ominaisuuksin varustettu possu, joka elää parisuhteessa ihmisnaisen kanssa, omana itsenään.

Viivin ja Wagnerin maailmassa elää myös muita inhimillistettyjä eläimiä kuin Wagner; naapurin myskihärkä tulee tervehtimään (ilmeisen pahat mielessään) Viiviä ja käypä kylässä myös pastori Piekana. Tässä albumissa nähdään myös taruolento, nimittäin kömpelö suojelusenkeli Kaapo. Sarjakuva on vapaa medium ja täysin oman jumalansa, käsikirjoittajansa, määrättävissä. Päivittäisessä stripissä, jossa yleensä on vain kolme tasakokoista ruutua, voi tapahtua yllättävän paljon.

Juba pitää yllä lievää jatkumoa. Hahmot jäävät joskus pysyviksi ja palailevat aina välillä pariskunnan iloksi tai harmiksi. Erityisten hoopo ja lukijaa naurattava hahmo on Jomppe, uusi huoltomies, joka Wagnerin sanoin on “ahkera idiootti”. Jomppe sammuttaa päiväsähköt, koska yösähkö on halvempaa, pihalla hän haravoi lätäköitä. Liioiteltua, mutta aivan liian totta.

Työvoimatoimistossa on tungosta. Laku-Pekka on muuttamassa Kiinaan.
Työvoimatoimistossa on tungosta. Laku-Pekka on muuttamassa Kiinaan.

Ajankohtaiset aiheet näkyvät myös päivittäin lehdessä ilmestyvässä sarjakuvassa, mikä sitoo sen hyvin osaksi historiaa. Monta vuotta myöhemmin tätäkin albumia luettaessa, joku voi ihmetellä, mikä Pekka työvoimatoimistossa oikein istuu töitä hakemassa. Viitteitä muihin sarjakuviin tarjoillaan paljon kitsaliaammin kuin vaikkapa Pertti Jarlan Fingerporissa, mutta eräs silinterihattuinen herramies nimeltä Vihtori sentään tavataan. Klaara on kuulemma mennyt ostamaan lisää kaulimia. Wagner sympatiseeraa.

Viivi ja Wagner on tasalaatuista ja tasonsa säilyttävää strippisarjakuvaa, joka on saavuttanut suuren suosion kotimaassaan. Hyvä niin. USA:ssa sanomalehtisarjakuvat ovat näivettyneet kalpeiksi varjoiksi entisistä suuruuden ajoistaan, mutta Suomessa ollaan palaamassa kultavuosien loistoon.


Keskustele Viivistä ja Wagnerista Kvaakissa.

Nykyään ilmestyy myös Viivi ja Wagner -sarjakuvalehti (josta siitäkin voi keskustella Kvaakissa). Erityisesti ovat keskusteluttaneet myös V & W -sarjakuvan sairauslomatuuraajat.

Ks. myös aikaisemmat arvostelut Juhlakirja syventää Viivin ja Wagnerin maailmaa ja Viivi ja Wagner -uutuudet.