Reaaliaika ja Marvel-aika

Käsitteet selviksi

Reaaliaika on sama kuin oikea aika, jota mekin elämme. Asiat muuttuvat koko ajan eivätkä ne koskaan muutu takaisin ennalleen.

Marvel-ajaksi kutsutaan liukuvaa aikajanaa, jonka mukaan kaikki alkuperäisen ja keskeisimmän Marvel-universumin tapahtumat, joita on julkaistu vuodesta 1961 alkaen, ovat tapahtuneet reilun 10 vuoden sisällä. Siitä huolimatta, että Marvelin hahmot ovat tavanneet todellisia henkilöitä, jotka ovat kuolleet paljon kauemmin sitten.

1980-luvun lopulla Marvel-ajaksi kerrottiin vielä lyhyempi, seitsemän vuoden marginaali. Eli marginaalin on pakko muuttua jatkossakin, kun tapahtumia kasautuu.

Alkuperäinen Marvel-aika oli sama kuin kuluva aika

Mutta Marvel-aika ei syntynyt vuonna 1961. Stan Leen ja kumppaneiden tavoite oli alusta asti tehdä asiat eri tavalla kuin muut supersankareita julkaisevat firmat. Siksi tarinat myötäilivät aina tekohetkensä tapahtumia. Meni pitkälle 1970-luvulle, ennenkuin Marvelilla tajuttiin että supersankarit käyvät tällä kertaa kaupaksi pidempään kuin ensimmäisellä kerralla 1940-luvulla.

Ihmenelosten alkuaikoina mainittiin useaan kertaan Reed Richardsin ja Ben Grimmin sotineen Toisessa maailmansodassa, ja takaumakin näytettiin Sgt. Fury & Howling Commandos -lehdessä. Stan Lee kertoi Fantastic Fourin lukijapalstalla vuonna 1962, että Reed ja Ben ovat lähes 40-vuotiaita, Sue on parissakymmenissä (tarkemmin ei uskalla naisilta kysyä) ja Johnny on 17-vuotias.

Hämähäkkimiehen, Peter Parkerin on moneen kertaan kerrottu olleen 15-vuotias radioaktiivisen Hämähäkin purtua häntä. Nyt hän olisi siis noin 25-vuotias, korkeintaan pari vuotta päälle. Hämiksellä on monta ikätoveria Marvel-universumissa, mm. alkuperäiset X-miehet ja Ihmenelosten Liekki eli Johnny Storm.

X-Menin numerossa 1, vuonna 1963, X-Miehet (Ryhmä-X) esiteltiin koululaisina, mutta he valmistuivat jo lehden seitsemännessä numerossa. Vuosi ykkösnumeron jälkeen. Lehti ilmestyi tuolloin vain joka toinen kuukausi, ja silti sekin tapahtui oikeassa, reaaliajassa. Numerossa 32, vuonna 1967, taas vietettiin nuorimman äksän, Bobby Draken, 18-vuotissynttäreitä. Ensimmäisessä numerossa Bobby ei ollut vielä kiinnostunut tytöistä.

Sakaali kertoo että Gwen Stacyn kuolemasta on kulunut kaksi vuotta 1975
Sakaali kertoo että Gwen Stacyn kuolemasta on kulunut kaksi vuotta 1975

Hämähäkkimiehen ”ensimmäisessä kloonisaagassa” (suom. viimeksi Ihmesarja nro 10) vuonna 1975 viitattiin päähenkilön tyttöystävän Gwen Stacyn väkivaltaisen kuoleman tapahtuneen kaksi vuotta sitten, kuten se olikin oikeassa ajassa tapahtunut. Joskin Peter oli jo käynyt collegea epätavallisen pitkään, ilmeisesti sitten valmistumista viivytti rahapula, ja opiskelutoveri Harry Osbornia huume- ja mielenterveysongelmat.

Useimmiten Marvel-ajan katsotaan kuitenkin alkaneen Ihmenelosten Reed ja Sue Richardsin Franklin-pojan täytettyä viisi vuotta vuonna 1973. Hän on sen jälkeen ollut aina viisivuotias. Vai onko? Enemmän asiasta jäljempänä.

May-täti tapaa vanhan ystävänsä vuonna 1967
May-täti tapaa vanhan ystävänsä vuonna 1967

1960-luvulla aikaisempaan tarinaan viitattaessa sanottiin sen tapahtuneen vuosi sitten jos se oli ilmestynyt vuosi sitten, vuonna 1967 Amazing Spider-Man # 54:ssä May-täti muisti tavanneensa Tohtori Mustekalan vuonna 1964, ja vuosiluku oli otettu mukaan suomennokseenkin vielä Semic Sarjakirjassa # 103 vuonna 1985! Nykyään vanhoihin tapahtumiin viitatessa sanotaan epämääräisempi aikamääre, kuten ”viikkoja sitten” tai ”kuukausia sitten” jos on kyse yli 20 vuotta vanhasta jutusta.

1960-luvun Marvel-sarjojen jälkeen ehdottomasti tärkein uusi sarja oli Chris Claremontin kirjoittamat uudet X-Miehet. Näissä vielä vuoden 1975 jälkeenkin Chris Claremont viittasi X-miehiä kirjoittaessaan usein aikaisempiin tapahtumiin vuosiluvutkin kertoen. Ainakin vielä vuonna 1983 mainittiin Jean Greyn kuolinpäivämäärä kolme vuotta aikaisemmin. Syntymä -ja kuolinvuodet olivat näkyvillä Jeanin hautakivessäkin (X-Men # 138, suom. Ryhmä-X 8/1985, Ihmesarja # 5). Tosin syntymävuosi oli siinä 1956, eikä Jean suinkaan ollut seitsemän vanha ensiesiintymisessään vuonna 1963. Tässäkin tapauksessa siis annettiin jonkin verran Marvel-ajalle periksi. Joka tapauksessa oikean ja Marvel-ajan kuilu oli tuolloin vielä pieni.

Tärkeä uudempi hahmo oli myös 1974 aloittanut Tuomari. Tämä on mielenkiintoinen ja harvinainen poikkeus sikäli, että hän tuntuu toimivan edelleenkin Marvel-ajan ulkopuolella. Hänen historiansa on edelleenkin sidottu Vietnamin sotaan, joten mies on iältään noin 60-vuotias.

Marvel-ajan ongelmia

Marvel-ajan käyttö ei ole aina ollut johdonmukaista. Marvel-sarjakuvien luonteesta johtuen ajan on pakko kulua, vaikkakin hitaasti. Joskus aika kulkee taaksepäinkin, ja vieläpä vain joidenkin hahmojen kohdalla. X-Miesten Kitty Pryde oli ensiesiintymisessään 13-vuotias, myöhemmin Excalibur-lehdessä hänen kerrottiin olevan 18 (kuuma suhde Pete Wisdomin kanssa), mutta nykyään hän vaikuttaa taas nuoremmalta. Myös Hämähäkkimiestä on selvästi nuorennettu uusimmissa numeroissa, joita saamme suomeksi kuluvan vuoden lopulla.

Myöskin on viitattu edelleenkin silloin tällöin todellisiin tapahtumiin, jotka sitovat hahmot tiettyyn aikaan, kuten 11.9.2001 tapahtunut terrori-isku. Samoin kaikki vallassa olleet Yhdysvaltain presidentit ovat 1960-luvun alusta asti vilahtaneet sarjakuvissa.

Myöskin tiettyjen hahmojen alkuperäistä ideaa Marvel-aika muuttaa olennaisesti. Kun Kapteeni Amerikka herätettiin henkiin vuonna 1964, hän tuli aikaan jolloin monet ihmiset vielä muistivat hänet. Hän oli ollut kateissa 20 vuotta. Kuitenkin Kapteeni Amerikan katoaminen on edelleen sidottu Toisen Maailmansodan loppuvaiheisiin, ja Marvel-aikana hän olisi palannut ehkä 50 vuoden poissaolon jälkeen ja paljon erilaisempaan aikaan.

Ihmenelosten Möykky taas on muuttunut vuosien aikaan ihmiseksi monta kertaa. Marvel-ajan ehdottamalla tahdilla Ben olisi jatkuvassa muutoksen tilassa. Itse sarjakuvissahan Ben on hyväksynyt välillä olomuotonsa pysyväksi ja välillä on taas katkera. Melko skitsofreenista. Samoin Peter Parkerin ongelmat ja murheessa rypeminen olisi yhtä tiheästi toistuvaa. Hulluksihan siinä tulisi.

Toisaalta, huhujen mukaan Hämähäkkimiehen ensimmäinen piirtäjä Steve Ditko halusi säilyttää Hämiksen lukiolaisena jo vuonna 1965. Ja väitetään että tämän vuoksi hän lähtikin Marvelilta tuolloin. Stan Leen mielestä tämä olisi vienyt pohjan silloiselta realismilta johon Stan pyrki.

Franklin Richards

Marvel-ajan synty on selvästi sidottu Franklin Richardsiin, vaikka sitä ei sarjakuvissa ole kummemmin myönnettykään. Franklinin superkykyihin kuuluu todellisuuden muuttaminen, jota hän on tehnytkin todistetusti useampaan kertaan. Franklin on Marvel-maailman mukaan mutantti, lisäksi hän on perinyt kosmista säteilyä vanhemmiltaan. Kosmisen säteilyn aiheuttamat voimat eivät ole Marvelin mukaan yhteneväisiä, joten Franklinin kyvyt poikkeavat sekä hänen isänsä että äitinsä kyvyistä. Lisäksi Franklinin syntymä kytkeytyy Negatiivisen vyöhykkeen antimateriaan, joten Franklinin superkyvyt ovat useamman alkuperän kombinaatio. Ei siis ihme, että Franklin on Marvelin kovimpia tykkejä, ja suurin potentiaali on vielä piilossa.

On esitetty teoria, että Franklin aiheutti oikean ajankulun muuttumisen Marvel-ajaksi, ensin hitaammin alitajuisesti ja viisivuotiaana tajuisemmin. Viisivuotias haluaa turvallisuutta, ja haluaa myös että hänen lähipiirinsä ei muuttuisi. Koulussa Franklinia ei ole ikinä näytetty, vaikka jotkut piirtäjät ovat satunnaisesti piirtäneet hänet näyttämään vanhemmalta. Silti Franklin on Peter Pan junior, ikuinen viisivuotias.

John Byrnen Ihmenelosissa vuonna 1982 Franklin olisi ollut murrosikäinen oikeassa ajassa. Tällöin ilmeisesti seksuaalisen turhauman vuoksi hän päätti kasvaa aikuiseksi (FF # 244-245, suom. Ihmeneloset 3-4/1984). Myös Byrnen aikana voidaan tulkita Franklinin aiheuttaneen sisarkateuden vuoksi äitinsä keskenmenon, mutta palautti pikkusisarensa myöhemmin takaisin kohtuun, kunhan ensin oli tavannut tämän oikean ajan aikavirrassa, jossa tämä oli kasvanut jo teini-ikään ja Franklin tunsi hänen olevan turvallinen.

Steve Englehartin idea, joka ei mennyt sellaisenaan läpi, oli myös että Franklin olisi manipuloinut lähipiirinsä rakastumisia. Esim. Alicia Masters – Johnny Storm -suhde olisi ollut Franklinin aikaansaannosta. Tai menihän tarinaidea läpi, mutta vain Suen unena. Pian joka tapauksessa tilanne muutettiin niin että Alicia olikin ollut skrulli Salattujen sotien ajasta lähtien.

Franklin loi myös alitajuisesti kokonaisen tasku-universumin pelastaakseen vanhempansa. Että tämä muksu pystyy mihin vain. Ja kukapa meistä ei haluaisi olla ikuisesti lapsi, jos voisi.

Franklin syntyi vuonna 1968
Franklin syntyi vuonna 1968

Marvelilla on varmasti mietitty tosi kosmista tarinaa, jossa sankarit viimein keksivät että aika on vääristynyt ja Franklin on sen takana. Tämä on vaan yksi niistä tarinakuvioista joita ei uskalleta toteuttaa. Marvel haluaa pitää hitaasti kulkevan ajan voimassa, vaikka oikean ajan vallitessa lehdet myivät paremmin kuin koskaan sen jälkeen. Eivät lukijat halua nuoria sankareita, heille kelpaa Wolverinekin, jonka on paljastettu olevan yli satavuotias. Ei hahmoja edes tarvitse vanhentaa 35 vuotta kerralla. Vanheneminen voi vasta alkaa nykytilasta. Klassisten hahmojen vaiheita nuorena voitaisiin esittää rinnakkaisjulkaisusarjassa, kuten Ultimate-versumissa on jo tehty. Tai tehdä yksinkertaisesti rinnalla lehtiä, joissa esitetään tarinoita jotka tapahtuivat jo vuonna yksi ja kaksi. Niinkin on tosin jo tehty.

Aikaisemmin mainittu Tuomari ei tunnu kuuluvan Franklinin tuttavapiiriin, ja ilmeisesti siksi Tuomari on hahmoja, joissa ikä näkyykin. Hämähäkkimiehen, Kostajat ja X-Miehet Franklin tuntee hyvin, ja siksi he eivät vanhene.

Oikea aika vs. Marvel-aika

Marvelilla on epäilemättä pitkään pohdittu Marvel-ajan ongelmaa. Vuonna 1986 aloittikin uusi linja, New Universe, jossa tapahtumien reaaliajassa liikkuminen oli tärkeä elementti. New Universe ei loppujen lopuksi ollutkaan ”Maailma ikkunasi ulkopuolella”, koska tarinankuljetus alkoi heti ottaa etäisyyttä todelliseen maailmaan.

Marvel on yrittänyt jatkuvasti luoda uusia nuoria sankareita, jos Hämähäkkimies katsottaisiin joskus vanhanaikaiseksi. 70-luvulla sellainen oli Nova, 80-luvulla Speedball ja 90-luvulla Darkhawk. Eikä ole sattumaa että jokainen näistä tapasi uransa alkupuolella itse Hämiksen. Kaikki nämä ja monet muut 60-luvun jälkeen luodut sankarit ovat flopanneet, ja niistä on kertynyt taakka Marvel-universumille lukuisine sivuhahmoineen ja superrikollisineen. Siksikin pidetään mieluummin kiinni vanhoista tutuista kuin luodaan uusia.

Pitkäikäiset sankarit muistelevat vuonna 1998
Pitkäikäiset sankarit muistelevat vuonna 1998
Ben Grimm ei ollut syntynyt vielä vuonna 1961
Ben Grimm ei ollut syntynyt vielä vuonna 1961

Vuoden 1998 Fantastic Four Annualissa (suom. Mega-Marvel 2/2002) nähtiin Marvel-aikainen Möykky siirrettynä toiseen aikajanaan, jossa hän tapasi 40 vuotta toimineet Ihmeneloset ja heidän jälkeläisiään. Lehteä pidetään fanien keskuudessa yhtenä parhaista vuosikymmenen lehdistä. Mutta ei suinkaan pitäisi näyttää yhtäkkiä sarjakuvia, joissa hahmot ovat ikääntyneet koko ajan normaalisti. Hahmojen pitäisi antaa vanheta lukijoidensa mukana. Mutta lienee liian myöhäistä. Niiden olisi pitänyt antaa vanheta alusta asti. Nykyisten lehtien faneja on murto-osa siitä, mitä niitä 60-luvulla oli, eivätkä tietenkään kaikki nykyfanitkaan pitäisi tästä ajatuksesta. Joka tapauksessa Marvelin on tehtävä radikaalejakin muutoksia julkaisupolitiikkaansa, suosituimmatkaan lehdet eivät aina enää kannata.

Mangan suosio Yhdysvalloissakin johtuu ainakin osittain siitä, että pitkätkin mangaeepokset saadaan joskus loppuun. Nuorista lukijoista tuntuu omituiselta, että supersankarihahmojen ja -tarinoiden ei anneta kehittyä. Supersankarisarjakuva onkin saanut moitteita siitä, että sarjat suunnataan vanhoille fanipojille, eikä haeta uusia lukijoita. Marvelinkin suosio on romahtanut sarjakuvissa. Elokuvat ja piirretyt porskuttavat toki hyvin.

Marvelin 50-vuotisjuhlavuodeksi 2011 on takuulla suunniteltu jotain repäisevää. Jää nähtäväksi sitten mitä se on. Kilpailija DC:llä sellainen oli Crisis on Infinite Earths.

Klikkaa kuvia (© Marvel) nähdäksesi ne suuremmassa koossa.
Hämähäkkimiehen jatkumosta ja ikääntymisestä englanniksi.
Marvel-ajasta lisää englanniksi
Keskustele aiheesta Kvaakissa.