Voihan Kvaak! totesi suomalaisen sarjakuvan verkkoedustus

Koskapa kotomaamme verkkopalvelimille on polkaistu pystyyn niinkin monta ammattimaisen näköistä ja -oloista portaalia monenlaista vipeltäjää, verkkonörttiä ja kotiäitiä varten, aloin vähitellen kuvitella, että kotimaisista sarjakuvanharrastajistakin saattaisi löytyä riittävä potentiaalinen segmentti omanlaisensa palvelun käyttäjäkunnaksi.

Asiaan sen kummemmin tutustumatta päätin aikailematta jakaa tämän hullunkurisen idean Suomen Sarjakuvaseuran ylläpitämän Puhekupla-postituslistan jäsenille ja asiasta virisi keskimääräistä kohtalaisempaa keskustelua suuntaan jos toiseen. Lopulta ymmärsin lukemistani viesteistä, että ideoidulle palvelulle saattaisi todellakin olla sosiaalinen tilaus, mikäli tekniseksi toteuttajaksi joku haksahtaa. Avot ja sikana hampaat limppuun!

Tulokset näkyvät tänään ja tässä. Kvaak.fi -sarjakuvaportaali yrittää sitä, missä monet ovat onnistuneet ja vielä useammat eivät: tarjota verkossa laadukasta alansa sisältöä näpsäkässä paketissa ja saavuttaa lukijakuntansa kotimaan sarjakuva-alan ihmisistä. Ja miksipä palvelu ei voisi kiinnostaa myös tavallista akupokkarin kuluttajaa?

Kvaak.fi pyrkii uutisoimaan sarjakuvista säännöllisesti arvilindmäisellä luotettavuudella mutta viihdyttävästi. Kvaak.fi tarjoaa säännöllisiä monipuolisia makupaloja ulko- ja kotimaisista sarjakuvajulkaisuista sekä pohdiskelevia artikkeleita ja kolumneja. Kommentointimahdollisuus ja keskustelufoorumi valjastavat myös koko käyttäjäkunnan mielipiteiden vaihtoon, oma- ja pienkustanteiden markkinointiin tai vaikka linkkihakemiston rakentamiseen. Villeimmissä visioissa palvelu voisi toimia jopa yhdistävänä tekijänä harrastajien, piirtäjien, käsikirjoittajien ja kustantajien välillä.

Palvelun sisällöntuotanto tapahtuu vapaaehtoisvoimin ja tätä kirjoitettaessa muutama sarjakuva-aktiivi onkin jo auliisti mukana ylläpidossa omalla panoksellaan. Taustalla pyörivät palvelinohjelmistoratkaisut mahdollistavat uutisten, artikkeleiden ja arvostelujen lisäämisen kuvien kera muutamalla hiiren napsautuksella mistä tahansa selainpohjaisen käyttöliittymän kautta. Sisällöntuottajat voivat tällöin keskittyä laadukkaan materiaalin tekemiseen sen sijaan, että tuskailisivat tympeiden HTML-sivupohjien ja FTP-siirto-ohjelmistojen kanssa. Kvaak.fi tarjoaa vain julkaisualustan – kirjoitusten tekijänoikeudet ja -vastuut säilyvät kirjoittajilla itsellään.

Kvaak.fi on jokseenkin kaupallisen näköisestä ulkoasustaan huolimatta sitoutumaton ja objektiivinen, ei-kaupallinen sarjakuva-aiheinen verkkopalvelu, joka ottaa napakan niskalenkin kotimaisesta sarjakuvakulttuurista ja pyrkii tukemaan sitä ankan raivolla suomalaisten sarjakuvaharrastajien ja -tekijöiden voimin. Olkoon se ainakin palvelun missiona.

Niin ja nimestään huolimatta sivusto ei lokeroidu käsittelemään vain ankkasarjoja, vaikka suomalaiset sukankuluttajat ovatkin Disneyn tuotteiden ahmatteja. Palvelun linjaus sisältää niin mangat, supersankarit, taidesarjakuvat kuin viihteelliset ja kaupalliset kaiken kansan pläjäykset.

Toivotankin kaikki, minkä juupelin kaupalla tänne nyt olettekin eksyneet, tervetulleiksi! Rakentavaa palautetta otetaan innolla vastaan.