Veli Giovanni Kansalliskirjastossa

Kannen piirsi P. Soisalo
Kannen piirsi P. Soisalo

Suomalaisen pilalehdistön, sarjakuvan ja lehtien ajanvietesivujen pioneeri Veli Giovanni (oik. nim. Hillari Johannes Viherjuuri, 1889 -1949) on suomalaisen lehti- ja kirja-alan pioneeri, jonka tuotanto on laaja-alaisuudessaan kiinnostava.

Veli Giovanni muun muassa keksi sanan sarjakuva, toi sanaristikot Suomeen (Suomen Kuvalehden ajanvietesivulle 1925) ja toimitti sekä 1920 -40-lukujen tärkeintä pilalehteä (Pilajuttuja ja piirroksia) että vuosisadan alkupuolen merkittävintä kotimaisen sarjakuvan antologiaa (vuosittain ilmestynyt Kalle Viksari).

Valtaosa 178 numeron verran ilmestyneen lehden piirroksista oli kotimaista tuotantoa. Pilajuttuja ja piirroksia avustivat muun muassa Asmo Alho, Eeli Jaatinen, Rudolf Koivu, Topi Vikstedt, Alexander Tawitz ja Pauli Soisalo.

Tunnetuin Viherjuuren sarjakuvista lienee Herra Kerhonen, joka ilmestyi viikoittain Suomen Kuvalehdessä 1930 -1936. Sarjakuvaa julkaistiin myös muissa lehdissä ja albumeissa kuten Uuden Suomen sunnuntailiitteessä, Kalle Viksarissa ja Joulukärpäsessä aina vuoteen 1950 saakka. Ensin Gösta Thilénin ja myöhemmin Olavi Vikaisen sekä Asmo Alhon piirtämä pyöreäpäinen ja -vatsainen herrasmies Kerhonen lukeutuu suomalaisen sarjakuvan unohdettuihin suuruuksiin. Siitä julkaistiin aikoinaan vain yksi kokoelma-albumi, ja myöhemmin sarjakuvaa on nähty vain antologiassa Laikku 05: Kotimaiset kuvasarjat 1900 -1945.

Thilénin Kerhonen originaalina.
Thilénin Kerhonen originaalina.

Toinen tunnettu Veli Giovannin luomus on Junnu, joka ilmestyi Suomen Kuvalehdessä 1927 -1934. Junnu oli parisuhdesarjakuva, joka kuvaa kiinnostavalla tavalla 1920 -30-lukujen Suomea, sekä yleisiä aatteellisia virtauksia että kaupunkilaista arkea. Erityisesti 1920-luvulla Junnu oli erittäin suosittu, ja sitä käytettiin jopa suorasukaisestikin myynninedistämiseen.

Lisätietoja Veli Giovannista ja hänen urastaan tarjoaa syyskuussa ilmestyvä Sarjainfo-lehden numero 2/2008, joka on taiteilijalle omistettu teemanumero.

Näyttelyn on suunnitellut toimittaja Ville Hänninen yhteistyössä Suomen sarjakuvaseuran ja Kansalliskirjaston kanssa.

Näyttely on auki 5. marraskuuta asti. Esillä on muutama Junnu- ja
Herra Kerhonen -originaali, runsaasti Pilajuttuja ja piirroksia -lehteä sekä hänen toimittamiaan muita julkaisuja, lähinnä Poikien omaa kirjaa, Joulukärpästä, Kalle Viksaria. Materiaali on muutoin peräisin joko Kansalliskirjaston Fennica-kokoelmasta tai Hännisen omista kokoelmista, mutta Junnu- ja Herra Kerhonen -originaalit on saatu lainaan sarjakuvakeräilijä Jyrki Vainiolta.

Tawitzin Junnu.
Tawitzin Junnu.

Näyttely Kansalliskirjaston Rotundassa 1.8.-5.11.2008 (3.-5. krs.), Unioninkatu 36. Vapaa pääsy.

Lisätietoa:
http://www.kansalliskirjasto.fi/kulttuuritoiminta/nayttelyt/rotunda.html

Keskustelua Veli Giovannista Kvaakissa

Keskustelua Laikku 05 – kotimaiset kuvasarjat 1900-1945 -kirjasta

Sarjakuvahenkilö Herra Kerhonen haastattelussa