Kapteeni Kuolio ratsastaa jälleen

Koko maailma ja varsinkin Tampere uhkaa kadota olemattomiin. Ilmiön ensimmäisiä merkkejä ovat kaupungin kaduille ilmestyvät kammottavat kummitukset.

Vain Suomen salaisen kuninkaan löytäminen voi estää lopullisen tuhon. Kapteeni Kuolio lähtee toivioretkelle Tampereen keskustaan selvittääkseen Salaisen kuninkaan salaisuuden.

Tamperelainen P.A. Manninen on Suomen tunnetuimpia sarjakuvantekijöitä. 30-vuotisen uransa aikana hän on julkaissut toistakymmentä pitkää albumia, opettanut sarjakuvakerrontaa sekä väitellyt aiheesta tohtoriksi. Suomen salainen kuningas on Mannisen esikoisromaani ja jatkaa kulttihahmo Kapteeni Kuolion seikkailuita.

Kapteeni Kuolio ja Suomen salainen kuningas
Kirjoittanut ja kansikuvan sekä kartan piirtänyt P.A. Manninen
152 sivua, pk, liimanid., värikannet, koko 110 x 180 mm, 4-värinen liite
Zum Teufel! 2008
ISBN 978-952-5754-01-8
Ovh: €11.90

Sidekick Kapteeni Kökkö toimii kertojana Kapteeni Kuolion ensimmäisessä romaanimuotoisessa seikkailussa. Tämän lukeminen ei sinänsä edellytä sarjakuvaversion tuntemista, vaikka viittauksia sarjakuvatarinoihin onkin mukana, aika- ja dimensioportit esitellään heti kirjan aluksi.

Kirjan alkupuolella käsitellään muutenkin jonkin verran samoja tuttuja Kuolio-mytologiaan kuuluvia yksityiskohtia uudestaan ja melko samalla lailla kuin Kuolio-sarjakuvissa, henkilöitä vain vaihtaen. Eli toistoa on aluksi tiedossa, jos Kuoliota on aiemmin lukenut. Pyynikin Ukon kanssa kohtaaminen on aivan samanlainen kuin Sarjari # 46:ssa (Ja kokoelmakirjassa Kapteeni Kuolio – Tampereen sankari). Myös Tamperkeleen tapausta muistellaan lyhyesti Kökölle, joka ei vielä ollut mukana silloin.

Kunnon Kuolio-menoa seuraa parin ensimmäisen luvun jälkeen. Kapteenit Kuolio ja Kökkö lähtevät kiertämään Tampereen divareita ja kirppiksiä, ja seuraa hämmentäviä kohtaamisia ihmisten, kummitussimpanssien ja kuolleiden saamelaisnoitien kanssa. Mutta miten pienet muoviset lelu-ukkelit liittyvät Suomen salaiseen kuninkaaseen, se selviää kirjan lukemalla.

Kapteeni Kökön persoonaan kertojana saadaan lisää taustaa ja syvyyttä. Kökön rooli on ennemminkin Sherlock Holmesin Tohtori Watson, kuin esim. Kapteeni Haddock tai Batmanin Robin. Kökkö hoitaa kommunikoinnin tavallisten ihmisten kanssa, johon Kuolio ei ole täysin tottunut. Kas kun tavalliset kuolevaiset eivät välttämättä pysty erottamaan maagikkoa skitsofreenikosta.

Kökkö osoittautuu sarjakuvafaniksi Kuolion tapaan, ehkä vielä kovemmaksi. Kuolion esikuva oli Mannisen keksimä hahmo Kapteeni Teräs, mutta tässä viitataan ihan oikeisiinkin sarjakuviin. Ja Tenavien Tellua analysoidaan syvällisemminkin.

Kuoliosta itsestään emme saa tietää juurikaan uutta, mutta käy ohimennen ilmi että kaikkea hänestä ei ole vielä kerrottu.

Romaani itsessään on vakava scifikauhufantasia, mutta huumoriakaan ei ole täysin unohdettu. Eli samaan tapaan kuin Kuolio-sarjakuvassa- Vaikka joskus huumori on aika alleviivaavaa, kun Kapteeni Kökönkin pokka pettää välillä. Yksin jäätyään hän taas kärsii painajaisenomaisista pelkotiloista, jotka hän saa laukaistua esim. Pikku Lulua lukemalla tai rillumarei-elokuvaa katsomalla. Eli enemmän tai vähemmän henkisesti sairaista päähenkilöistä on kysymys.

Ehkä tarinan lopetusta voi sanoa lässähtäväksi, jos ei kykene samaistumaan Kapteeni Kuolion ajatusmaailmaan. Joka tapauksessa kuoliomainen opus ja lopetus. Omasta mielestään Kuolio on luonnollisesti Tampereen pelastaja, ja siinä sivussa koko maailman.

P.A: Manninen
P.A: Manninen

Manninen hallitsee proosankin kirjoittamisen sarjakuvan ohella, ja hahmot siirtyvät luontevasti romaanihenkilöiksi. Jos tarkoitus on ollut saada uutta yleisöä Kuoliolle, olisi ehkä kannattanut kirjoittaa laajempi teos. Ohut läpyskä ei välttämättä ole genren harrastajien mieleen. Joka tapauksessa hintansa väärti, eihän tämä mikään kallis opus ole, ja mukavahan tätä oli lukea.

Kirjassa on viittauksia Suomen ja Tampereen historiaan, ja muinoin vaikuttaneisiin eksentrikkoihin. Heihin voi tutustua halutessaan tarkemmin kirjan lopussa olevan lähdeluettelon perusteella.

Kirjan mukana saa itsensä Kapteeni Kuolion laatiman A3-kokoisen Tampereen taikakartan. Sillä on ehkä enemmän arvoa Tamperetta minua paremmin tunteville. Itse kirjassakin tiuhaan mainitut paikannimet eivät sano minulle valitettavasti juuri mitään.

Vielä elokuun ajan Underground Ullakolla Turussa on nähtävillä P.A. Mannisen Kapteeni Kuolio -näyttely. Esillä on mm. sarjakuvasivujen ja kansien originaaleja sekä patsas, joka kuvaa Kapteeni Kuolion taistelua Suurta Googamoogaa vastaan.

Underground Ullakko, Linnankatu 7, Turku.
Avoinna ma-pe 12.00-18.00, la 12.00-15.30.

Keskustele Kapteeni Kuoliosta Kvaakissa