Pistetään pokkari taskuun

Arvostelussa on Banaanipokkarin uutuuksia: Radio Otto ja Hannes.


Hannes: Kokki ja kotilääkäri
Tehnyt: Bud Grace
Toimittanut: Vesa Anttonen
Kannet: Bunny Duck Grafiks, Tommi Hänninen

Taitto ja kuvankäsittely: Kari Rissanen
Paino: WS Bookwell Oy, Juva 2008
Pehmeäkantinen, pokkari, nid., 7,95€, 192 s., m/v
Arktinen Banaani, Banaanipokkari
ISBN 978-952-5602-85-2

© 2008 King Features Syndicate Inc. / Distr. Bulls

Bud Grace (s. 1944) väitteli vuonna 1971 tohtoriksi ydinfysiikasta, mutta lopetti jo saman vuosikymmenen lopulla koulutustaan vastaavat työt, koska katsoi asiantuntemuksensa päätyvän väärinkäytettäväksi. Ja mikä olisikaan selvempi vaihtoehto ydinfyysikolle, kuin ruveta tekemään sarjakuvia!

Vuonna 1988 Gracen sarjakuva Ernie eli suomeksi Hannes debytoi ja nousikin pian maailmanmaineeseen. Kymmenen vuotta myöhemmin Ernien nimi vaihdettiin Piranha Clubiksi. Hannes asustelee, kuinka sen nyt sanoisi, hieman omalaatuisten ystäviensä kanssa New Jerseyn osavaltion Bayonnessa. Kuinka suuri kunnia tämä on kaupungille, on kyseenalaistettavissa. Bayonne päätyi Hanneksen kotikaupungiksi, koska nimi kuulosti hauskalta.

Hanneksen ikimuistoisia ystäviä ovat mm. Eemeli Porkkinen, joka tulkitsee Hippokrateen valaa miten haluaa, Elli Mustonen ja hänen erikoiset kokkaukset, Simo-setä, tuo Piraija-klubin rahastonhoitaja, joka on tunnettu varsin laillisesta yritystoiminnastaan. Sarjassa on myös liuta muita hahmoja, mainittakoon vielä Pirjo Vaakkula, parrakas nainen ja Jaakko Vaakkula, ihmis-ankka. Myös ufot ovat tavallinen näky Bayonnessa.

Hanneksen huumori on purevaa, aika usein myös ilkeääkin, mutta erittäin nokkelaa. Voi vain kiittää, että Grace vaihtoi uraansa. Myös piirtäjänä Bud on ammattitaitoinen. Hahmot ovat ilmeikkäitä, ei puhuvia päitä ruudusta ruutuun, vaan hahmot elävät ruutujen sisällä. Tyyli on tarkkaa, ei liian yksinkertaista ja yksityiskohtaisuutta on juuri sopivasti. Kirja itse on hyvälaatuinen taskukirja.

Radio Otto
Käsikirjoitus: Pekka Seppänen

Kuvat: Pertti Hämäläinen
Toimittanut: Vesa Anttonen
Kannet: Bunny Duck Grafiks, Tommi Hänninen

Taitto ja kuvankäsittely: Kari Rissanen
Paino: WS Bookwell Oy, Juva 2008
Pehmeäkantinen, pokkari, nid., 8€, 192 s., m/v
Arktinen Banaani, Banaanipokkari
ISBN 978-952-5602-87-6

© Hämäläinen-Seppänen

Uutuuksissa verbaalista huumoria edustaa Pekka Seppäsen ja Pertti Hämäläisen Radio Otto. Radio Otto kertoo radioaseman arjesta ja paljastaa kaiken, mikä jää korviltamme näkemättä.

Radio Oton loivat 80-luvulla valpas sarjakuvatiimi Seppänen, Hämäläinen ja Jari Pantzar, kun päämies vaihtui ja kaupallisille radiokanaville myönnettiin ensimmäiset luvat lähetyksiä varten. Sarjakuvaryhmä suunnisti heti aloittavaan Radio Cityyn perehtyäkseen asiaan, ennen kuin muut ehtisivät radiosarjakuvan tekoon. Aluksi Seppänen ja Hämäläinen käsikirjoittivat vitsit puoliksi ja Pantzar hoiti piirtotyöt ja loi vakituiset hahmot. Vuonna 1988, eli kolme vuotta sarjan alettua, sarja valittiin Ilta-Sanomien helmikuun Kuukauden kotimaiseksi. Pian sen jälkeen espoolainen Länsiväylä- lehti otti Radio Oton ohjelmaksi lehden sivuille. Samaan aikaan Hämäläinen siirtyi piirtäjäksi. Myös kaikki kirjan stripit ovat Hämäläisen piirtämiä.

Radio Otto on hauskaa sanoilla leikittelyä ja jutut aika ajoin vähän liiankin todellisia. Näihin strippeihin yksinkertainen, mutta skarppi viiva sopii hyvin. Tunnistettavista julkkiksista ja muista hahmoista erityisesti viinanjuonnin Suomen mestari Yrjö Laatta jaksaa naurattaa. Radio Ottoa voi myös suositella vanhemmillekin henkilöille.