Vampyyrinmetsästäjä!


Copyright © Digital Manga, Inc.

Maailmanlaajuinen ydinsota on käyty ja sivilisaatio romahtanut. Ihmiskunta on taantunut uudelle keskiajalle, tällä kertaa vain yläluokka eli aateliset sattuvat olemaan vampyyreja. Vaan aristokraattienkin aika alkaa sekin olla kohta ohi ja nyt, siis kuluvana vuonna 12 090, on vampyyrinmetsästäjien aika.

Luokkien välinen taistelu on taas alkanut!

Hideyuki Kikuchi’s Vampire Hunter D 1
Sovitus ja taide Saiko Takaki
Suomennos Antti Grönlund
Toim. Minna Haverinen
Ladonta: Ink Graphics Helsinki
Paino: Cityoffset, Tampere
Pehmeäkantinen, nid., 13,95 €
Punainen Jättiläinen 2007
ISBN 978-952-5630-23-7

Saiko Takaki on ammatiltaan graafinen suunnittelija, joka on kymmenisen vuotta piirtänyt mangaa. Hän on sattumoisin myös japanilaisen kauhukirjailija Hideyuki Kikuchin läheinen ystävä ja kumppanit päättivätkin ryhtyä yhteistyöhön. Kikuchin kuuluisin luomus, vampyyrien metsästäjä D, oli jo tuttu hahmo mediasta (anime-elokuvista ja moniosaisesta jo vuonna 1983 alkaneesta romaanisarjasta). Tehdään D:stä myös kolmiosainen manga ja myydään se maailmalle, ystävät päättivät.

Vuoden 2007 lopulla Digital Manga Publishing julkaisi ensimmäisen Vampire Hunter D -mangan Takakin piirtämänä. Se julkaistiin ensiksi englanniksi ja se on käännetty ainakin japaniksi, saksaksi ja unkariksi – ja tietenkin suomeksi. Wikipedian mukaan D on lajiltaan seinen-mangaa, joka on kohdistettu nuorille miehille ja joka sisältää tavallista rohkeampaa taidetta – ja vähän rohkeampaa seksiäkin.

LÄÄP!
LÄÄP!

Takakin graafisen suunnittelijan tausta näkyy D:n joka sivulla. Aluksi hallitsemattomalta näyttävä kuvavyöry jäsentyy (sittenkin) toimivaksi sarjakuvaksi kuin ihmeen tavalla. Lukijaa hemmotellaan ja kiusataan kuvallisen ällitällin antavilla hienoilla visuaalisilla efekteillä, jotka lienee tuunattu lopullisen muotoonsa jollakin ihmeitä tekevällä tietokoneohjelmalla. Nopealla selailulla sivut näyttävät viivojen ja rasterin sekasotkulta, mutta hitaammin kuvia tutkivan kärsivällisyys palkitaan. Efektit nousevat vielä melkein toiseen potenssiin taistelukohtausten aikana. Ruudut menevät jatkuvasti päällekkäin toisiinsa sulautuen, jolloin katse siirtyy helposti tarinan myötä eteenpäin.

HÄTK!
HÄTK!

Voimakkaasti toisiaan vasten korostuvat musta ja valkoinen tuovat miellyttävän nostalgisella tavalla mieleen vanhat yhdysvaltalaisen Warren-yhtiön kauhusarjakuvat, joita Suomessa julkaistiin Shokki- ja Vampirella -lehdissä. Riivatut paholaiskädet, ihmissudet ja vampyyrit olivat tuttu aihe niissäkin.

Vaikutteita on saatu myös villin lännen -maailmasta, joka tässä on siirretty tulevaisuuteen. Hevoset ovat robotteja. Se taasen tuo nolon nostalgisella tavalla mieleen takavuosien lasten animaation nimeltä BraveStarr. Ja löytyy sitä vertailukohtaa myös italialaisen fumettin puolelta dampyyri-myytin kohdalta (ks. Bonelli-kamaa tarjolla).

Tieteiskirjallisuuden hellimät dystooppisen postapokalyptiset maisemat, joissa dampyyriystävämme vaeltaa uskollisen ratsunsa selässä, ovat epämääräisen amerikkalaisia. Yksinäinen kostaja on muutenkin hyvin jenkkeihin uppoava sankarihahmo. Atlantin takana VHD on ollut yksi suosituimmista animeista ja sieltä mangan suurimmat länsimaiset markkinatkin löytyvät. Comicm!xin mukaan USA:ssa alkaa ilmestyä minisarjana myös ei-mangatyylinen sarjakuvalehti Vampire Hunter D: American Wasteland. Siitä ilmeisesti toivotaan samanlaista menestystä kuin toisesta sarjakuvaksi sovitetusta kauhuwesternistä, Stephen Kingin Mustasta tornista.

NYTK!
NYTK!

Naishahmojen tiettyjä kehonosia on liioiteltu sumeilematta niin että anatomia on lajityypin mukaisesti aivan vinksallaan. Sitä paitsi kaikilla näyttää myös olevan mustiksi lyödyt silmät, joihin on vedetty krapula-aamuna kokkareiset kajalit kulmiin. Kyllä sitä nyt ollaan niin goottia, niin goottia!

Upean piirrostyön takia on helppo antaa anteeksi tekstin tahattoman koominen mahtipontisuus ja hahmojen yltiöpäinen rehvastelu. Grönlundin tyylitajuinen suomennos on ottanutkin kaiken irti pompööseistä repliikeistä. Kuviin upotetut hillittömät ääniefektit antavat mausteeksi oman humoristisen sitruunapippurinsa (ks. kuvat ohessa: KÄÄK, HÄTK ja NYTK).

Paperi on laadukasta ja painotyö viimeisen päälle. Kirjan lopussa Saiko kertoilee sarjakuvana Amerikan-reissustaan. Vampire Hunter D on rohkeamman sisältönsä (ikäsuositus 16+) vuoksi vain kirjakauppajakelussa. Toivottavasti lukijat löytävät tämän tavallista mielenkiintoisemman mangan kaiken muun tarjonnan joukosta.

Vampire Hunter D:n toisen osan ilmestyminen on suomalaisen kustantajan mukaan viivästynyt teknisen ongelman vuoksi. Se ilmestyy yhtä aikaa kolmososan kanssa 15.marraskuuta 2008. Hyvää kannattaa odottaa…

* * *

Keskustele Vampire Hunter D:stä Kvaakissa

Linkkejä: