Batmanin monet kasvot

Jätti Batman sisältää 14 suomeksi ennen julkaisematonta tarinaa Marvelin Ihmesarjaa vastaavassa formaatissa. Ensimmäinen tarina on vuodelta 1940 ja uusin vuodelta 1980. Tarinoissa nähdään hyvin erilaisia tyylejä, niin tekstin kuin kuvituksenkin puolesta.

JÄTTI BATMAN
Alkuperäisjulkaisut: Detective Comics 42, 341, 450, 463, 464, 481, 482; World’s Finest 43; Brave and Bold 85, 159; Swamp Thing 7;Joker 1; Batman Family 18, 20; Batman 303; DC Special Series 15
Tarinat: Bill Finger, John Broome, Bob Haney, Len Wein, Denny O’Neil, Elliot S! Maggin, Gerry Conway, David V. Reed, Jim Starlin
Kuvat: Bob Kane, Jerry Robinson, Dick Sprang, Carmine Infantino, Neal Adams, Berni Wrigthson, Irv Novick, Dick Giordano, Walter Simonson, Ernie Chua, Frank McLaughlin, Michael Golden, P. Craig Russell, Jack Abel, Bob Smith, Marshall Rogers, Jim Aparo, Jim Starlin

Suomennos: Esa Toivonen, Jouko Ruokosenmäki
Toimitus ja kokoaminen: Jouko Ruokosenmäki
Ladonta ja taitto: Janne-Matti Keisala
Kustantaja: Egmont Kustannus Oy
Alkuteosten kustantaja: DC Comics
Painopaikka:
Nørhaven Paperback A/S, Tanska, 2008
ISBN978-952-469-906-8
Nidottu, pehmyt kantinen, mustavalkoinen, A5, 256 s.
11,95 €, saatavana lehtipisteistä

Jätti Batman on jo nimenä nostalginen. Jätti nimi viittaat Jätti-lehteen, jota julkaistiin kolme numeroa vuosien 1969 ja 1970 aikana. Noissa lehdissä kerrottiin pääasiassa Batmanin ja Teräsmiehen yhteisseikkailuista. Tänä päivänä nuo lehdet ovat harvinaisia, haluttuja ja arvokkaita keräilykohteita. Uuden Jätin kannessa oleva Batman-logo on taas samanlainen kuin 60-luvun Batman-lehdissä, joten myös sen luulisi herättävän iäkkäämmässä polvessa mukavia muistoja.

Neal Adamsin tyylikäs kansikuva virittää lukijan heti oikeaan tunnelmaan. Nyt hypätään kymmeniä vuosia taaksepäin ja nautitaan kevyestä laatuviihteestä. Tarinat ovat kronologisessa järjestyksessä, joten niistä näkee hyvin miten Batmanin hahmo on muuttunut esiteltyjen vuosikymmenten aikana. Eniten huomiota varmaan herättää Batmanin pehmeneminen vuosien varrella. 40-luvulla Batman ei paljoa hetkahtanut, jos rikolliset sattuivat kuolemaan, mutta 70-luvun tarinoissa hän yrittää pitää myös pahantekijät elävien kirjoissa. Toinen seikka, joka voi hämmentää satunnaista lukijaa, on Bruce Wayne asunto. Osassa tarinoita sankarimme ei asukaan kartanossaan vaan Gotham Cityn keskustan kattohuoneistossa. Syynä tähän oli irtiotto 60-luvun camp-henkisessä TV-sarjasta. Sarjan päätyttyä sarjakuvaa haluttiin viedä vakavampaan suuntaan, joten Dick Grayson lähetettiin opiskelemaan, Bruce ja Alfred muuttivat keskustaan, ja Batman palasi lähemmäs alkuperäistä synkkyyttään.

Tarinoiden ja kuvituksen taso korkeatasoista, mutta niin voi tältä tekijäkaartilta odottaakin. Mukaan on haalittu muun muassa sellaisia mestareita kuin Neal Adams, Jim Aparo, Dick Giordano, Denny O’Neil ja Berni Wrightson. Batmanin parissa toimineista huippunimistä on saatu kasattua erinomainen otos samojen kansien väliin. Osa tarinoista on perinteisiä etsivä/jännitys-juttuja, osa taas tarkoituksella (tai vahingossa) hieman humoristisempia. Ei voi sanoa, että tarinat olisivat realistisia, mutta ainakin ne ovat hieman lähempänä omaa maailmaamme kuin muiden klassisten supersankareiden seikkailut. Batmanin tunnetuimmista vihollisista ainoastaan Jokeri, Kaksinaama, Ra’s Al Ghul ja Talia esiintyvät tässä kirjassa. Muilta osin pahantekijöiksi ovat riittäneet perinteiset rikolliset. Tarinoiden valinnassa on selvästikin pidetty silmällä juuri Suomen ensi-illan saavaa Dark Knight –elokuvaa ja sen hahmogalleriaa. Batmanin liittolaisten puolelta esiin pääsevät tietenkin Robin ja Komisario Gordon, sekä heidän lisäkseen Vihreä Nuoli, Rämeen olento ja 70-luvun Lepakkomies-lehdistä tuttu Ragman.

Seikkailuita valittaessa on painotettu eniten 70-lukua, mikä on hyvä, sillä tarinat ovat monipuolisia ja niiden kuvitus melko ajatonta. Niistä ei voi suoraan sanoa, että nämä on tehty 30 vuotta sitten, sillä nykyisin sarjakuvia tehdään ihan vastaavilla tyyleillä. Samaa ei voi sanoa 60- ja 40-luvun tarinoista. Niissä on aikakaudelleen hyvin ominaiset tyylit. 70-luvun tarinoista etenkin Berni Wrightsonin ja Michael Goldenin kynänjäljet näyttävät todella hyvältä. Mielenkiintoinen lisä teokseen on O’Neilin kirjoittama novelli, johon Marshall Rogers on tehnyt kuvituksen. Novelli on mukavaa luettavaa, mutta kuvitus ei, laadukkuudestaan huolimatta, oikein toiminut. Oikeastaan sen olisi voinut jättää kokonaan pois, paitsi tarinan viimeiseltä sivulta, jossa se tukee hienosti tekstiosaa.

Pääosin Jätti Batmanin painoasu on laadukasta, ilman tietoakaan pikselöitymisestä. Ainoastaan 40-luvun tarinat kärsivät hieman tuhnuisesta jäljestä ja liiasta mustasta, mutta syynä tähän taitaa olla pikemminkin lähdemateriaali kuin painaminen. Suomennos on ensiluokkaista eikä minun silmiini sattunut edes yhtään kirjoitusvirhettä, joten Suomen toimitus on hoitanut leiviskänsä paremmin kuin hyvin.

Jätti Batman on jo kesän kolmas Batman-julkaisu. Ensimmäisenä tuli Grant Morrisonin ja Andy Kubertin tuore Batman ja poika, sen jälkeen saimme hienon uusintajulkaisun Frank Millerin Yön ritarista. Jätin jälkeen tulossa on vielä Archie Goodwinin ja Marshall Rogersin taiteilema Saarto. Saamme siis tänä kesänä nauttia, niin uusista kuin vanhemmistakin Batman-seikkailuista. Egmont onkin onnistunut kokoamaan hyvin monipuolisia julkaisuja uuden Batman-elokuvan ensi-illan lähettyville. Tämä on varmaan paras Batman-kesä kautta aikain!

Jätin hinta voi ensi alkuun tuntua korkealta, mutta kun laskee, että tarinoiden keskihinnaksi tulee vaivaiset 85 senttiä, niin ei voi kuin todeta, että Jätti on hinta-laatu-suhteeltaan erinomainen hankinta. Tämän lisäksi viimeisessä tarinassa on mukana gorilla. Jos sarjakuvassa on mukana gorilla, niin se ei voi olla huono. Kaiken kaikkiaan siis suositeltavaa kesälukemista kaikille laatuviihteestä kiinnostuneille! Toivottavasti Jättejä on luvassa myös tulevaisuudessa.

Keskustele Jätti Batman –albumista Kvaakissa.