malinen, tuas

Malinen teki ensiesiintymisensä Ylioppilaslehden sivuilla vuonna 2004. Kolme vuotta myöhemmin sarja voitti Kemissä parhaan strippisarjan palkinnon. Eikä syyttä!

malinen ooomissas!

Tekijät: Markus Miettinen ja Jaakko Seppälä
Kustantaja: Ylioppilaslehden Kustannus Oy
Painopaikka: Vammalan kirjapaino Oy, Vammala 2008
Nidottu, pehmyt kantinen, pääosin mustavalkoinen, 20 x 20 cm, 48 s.
13 €, saatavana verkko- ja kirjakaupoista

Malinen on strippisarja, jossa seurataan savolaista jänistä, joka on muuttanut Helsinkiin opiskelemaan. Sarjan huumorin perustana on savolainen mielenlaatu ja opiskelijaelämän ihanuus.

Malisen ensimmäinen kokomaa-albumi ilmestyi melko tarkalleen vuosi sitten. Siihen oli koottu Ylioppilaslehdessä vuosina 2004-06 julkaistut stripit ja spesiaalit sekä 16 uutta strippiä.

Nyt ihmisten ilmoille on päästetty jo toinen kokoelma, joka sisältää maliset vuosilta 2006-08 sekä 16 uutta strippiä.

Malisen hahmogalleria on monipuolinen ja värikäs, jolloin vitsejäkin voi veistellä laajemmalta pohjalta. Sivuhahmoista mielenkiintoisin on tietenkin kuappi, joka tuli malisen mukana Helsinkiin. Kuappi on melko normaalin näköinen kaappi/lipasto, mutta sarjassa se toimii malisen mykkänä ystävänä, joka käy malisen kanssa niin leffassa kuin maauimalassakin.

Vitseissä sivutaan kaikille opiskelijoille tuttuja aiheita, joten kaikki, jotka ovat joskus opiskelleet, varmaan löytävät sarjasta tutunoloisia tilanteita. Itse opiskelusta kuitenkin vitsaillaan säästeliäästi ja painopiste on enemmänkin vapaa-ajan puolella. Tähän mennessä sarjassa ei ole vielä selvinnyt mitä malinen oikein opiskelee, minkä ansiosta kaikkien alojen opiskelija voivat samaistua hahmoon, eivätkä jutut kohdistu liian pienelle yleisölle.

Savon murre tuo mukavan lisän vitseihin. Se saa päähenkilön kuulostamaan ihan oikealta henkilöltä. Lentävät lausahdukset kuulostavat paljon luontevammilta savoksi, kuin kirjakielellä esitettynä. Vaikka savolaisten puhe onkin kirjoitettu, kuten se puhutaan, niin ei-savolaistenkin pitäisi pysyä ihan hyvin kärryillä, sillä pahimpia murresanoja ei tekstissä viljellä.

Strippien lisäksi albumista löytyy neljä spesiaalisarjaa, jotka tuovat virkistävää vaihtelua. Nämä spesiaalit ovat tiettyyn aiheeseen (esim. joulu ja kesätyöt) liittyviä kronologisia tilannekuvien sarjoja. Määritelmä kuulostaa hurjalta, mutta kun otatte teoksen käteenne, niin ymmärrätte mitä tarkoitan. Spesiaaleissa on hyödynnetty sinistä väriä, mikä näyttää ihan mukavalta, mutta ei sinällään tuo mitään lisäarvoa. Etenkin kesätyö-episodi on huumorisarjakuvan aatelia. Se jaksaa naurattaa kerta toisensa jälkeen.

Malisen piirrosjälki tuo mieleen Adamsin Dilbertin ja Groeningin Elämän helvetti –sarjat. Yksinkertaista ja selkeää jälkeä. Ainoastaan kaikkein oleellinen on piirretty, mutta hahmojen ilmeikkyydestä ei ole tingitty. Stripit ovat nopealukuisia ja niiden rytmitys toimii erittäin hyvin, mikä on erittäin oleellista tällaisessa genressä. Myös albumin virheetön painojälki antaa vaikutelman laatusarjakuvasta.

Suomalaisella strippisarjakuvalla menee paremmin kuin hyvin. Ensin pinnalle pääsi Viivi ja Wagner, sitten B. Virtanen, Kiroileva siili ja viimeisimpänä Fingerpori. Jokohan Suomi olisi valmis ottamaan uuden sarjan omakseen, sillä malinen ansaitsee tulla nostetuksi edellä mainittujen sarjojen rinnalle.

Koko kansan suosion esteenä voi olla kuitenkin opiskelijaelämän ympärillä pyörivät aiheet. Tämä on tietenkin luonnollista, kun sarjaa julkaistaan opiskelijoille suunnatussa lehdessä. Tietysti kaikkihan valmistuvat joskus, joten ehkä malinenkin saa joskus opintonsa päätökseen ja suuntaa työelämään. Tällöin sarja voisi viimeistään herättää isommankin yleisön kiinnostuksen, ja malinen voisi syrjäyttää vaikka väljähtyneen Haraldin Hesarin sivuilta.

Eli lyhyesti sanottuna, erinomainen sarjakuva, jota ei voi kuin suositella.

malisen kotisivu.

Keskustele sarjasta Kvaakissa.