Vagabond – kioskisamurai

Mangan harrastajat ovat vaatineet lehtihyllyille nykytarjontaa laaja-alaisempaa valikoimaa. Tähän vastaa argentiinalaiskustantamo Editorial Ivrea Takehiko Inouen (s. 1967) Vagabond-sarjalla (1998–). Kyseessä on kustantamon ensimmäinen suomijulkaisu.

Koripallosarja Slam Dunk (1990–1996) nosti Inouen menestykseen. Urheilun Inoue jätti muokatakseen Eiji Yoshikawan (1892–1962) Musashin (1935) mangaksi. Miyamoto Musashin (1584–1645) vaiheista kertova tarina ei ole vielä saavuttanut loppuaan Japanissakaan, kun Ivrea tuo sen jo Suomeen.

***

Teini-ikäinen Takezo Shinmen, eli Musashi, ja tämän lapsuudenystävä, Matahachi Hon-Iden, heräävät taistelukentältä. He ovat kohdanneet tappion Sekigaharan taistelussa, joka käytiin vuonna 1600.

Selvittyään kuolemanvaarasta, heidät auttaa taistelukentältä pois Oko. Kuolleilta aseita varasteleva tyttö elää nuoremman siskonsa, Akemin, kanssa.

Ensimmäisissä kamppailuissaan Takezo ja Matahachi taistelevat rinnakkain. Lopulta kaverukset osoittautuvat kuitenkin eri puusta veistetyiksi. Puolustaessaan itseään, Takezo joutuu eroon muista. Edessä on paluu kotikylään.

***

Samuraisarjojen täytyy kasvaa Kazuo Koiken ja Goseki Kojiman järkälemäisen Lone Wolf and Cub -sarjan (子連れ狼, Kozure Ōkami, 1970–1976) varjossa. Kuluneen vuosikymmenen aikana siihen on todella kyennyt vain Hiroaki Samuran Blade of the Immortal (無限の住人, Mugen-no-Jūnin, 1994–). Tässä joukossa Vagabond on epäedullisessa seurassa.

Kojima ja Samura ovat molemmat virtuoosimaisia kuvittajia, Inoue edustaa kurinalaisempaa jälkeä. Inouen viivankäyttö on kymmenen vuoden takaisen Vagabondin alussa vielä jähmeää. Tämän seurauksena hänen ihmishahmonsa ovat kankeita.

Liikkeen kuvaamisessa Inouen puutteet korostuvat. Kuvat ovat staattisia, mitä pahentaa konservatiivinen, osin jopa epäonnistunut, ruutusommittelu.

Vuosien mittaan Inoue on kehittänyt tyyliään lennokkaampaan, ja siten myös luontevampaan, suuntaan. Hän on nykyisin merkittävästi taidokkaampi kuin Vagabondin aloitettuaan. Tämä on kuitenkin lukijaa ajatellen kiusallinen tilanne. Sarjan seuraaminen muodostuu ajan mittaan kalliiksi, joten oppirahojaan vasta maksavan Inouen pää asetetaan pölkylle jokaisen pokkarin kohdalla.

***

Vagabond on sovitus tunnetusta teoksesta, mikä rajoittaa tarinankerrontaa. Koska kyse on dramatisoidusta elämänkerrasta, ei nuorella Musashilla ole alussa päämäärää. Inouen menoa tämä ei hidasta; seksi ja väkivalta korostuvat, kaikki muu hukkuu taustalle.

Inoue on valinnut väärän käsittelytavan. Koska Musashi on historiallinen merkkihenkilö, sitä tulisi käsitellä vakavammin. Vagabondin sivuilla esiintyvä Musashi ei juuri eroa siitä kioskimangan ihmistyypistä, mikä turhan usein esiintyy pääosassa.

Todellinen Musashi on ollut ilmeisen poikkeuksellinen jo nuorena, mutta lukijan on vaikea ottaa mangan sivuilla esiintyvää hahmoa sen vakavammin kuin mitä tahansa ylimielistä teiniä. Luonnekuvauksen osalta Inouen olisi pitänyt olla hienosyisempi.

***

Hintaansa nähden ulkoasu ja painojälki ovat kohdallaan. Kiiltävien kansien välissä ensimmäiset sisäsivut on väritetty, muut ovat mustavalkoisia. Muutoin Ivrea ei vielä ole sinut Suomen käytäntöjen suhteen. Pokkarista puuttuu ikäsuositus, mikä kioskisarjoihin on tapana merkitä (Kauppalehti 21/2008).

***

Ensimmäinen Vagabond-pokkari jättää lukijan epävarman valintatilanteen eteen. Tarinasta ei jää paljoa käteen, eikä kuvituksesta ole ostopäätöksen perusteeksi. Toisaalta Musashi on kiinnostava hahmo ja lähdeteoksen seuraaminen ajaa pakostakin tarinaa eteenpäin. Vastapainoksi tarinaa on niin runsaasti edessä, että sarjan hankkimisesta tulee kustannuskysymys.

Mikäli veri ja irtojäsenet sarjakuvamuodossa kiinnostavat, voi kehyskertomus aikanaan muodostua palkitsevaksi. Sitä se ei vielä ensimmäisessä numerossa ole. Vagabondia ei siis tule hankkia useampaa kappaletta hyllyyn lukemista odottamaan. Jatkopäätöstä varten kannattaa ensimmäinen numero lukea samantein, sillä Ivrea kaavailee julkaisevansa Vagabondia nopeassa tahdissa.

Vagabond (バガボンド, Bagabondo, 1999)
Tarina ja taide: Takehiko Inoue
Toimittanut: Leandro Oberto ja Maria Fornaguera
Suomentanut: Maria Pesola ja Sebastian Gallone
Oikolukenut: Mia Kosma
Julkaisija: Ivrea Oy
ISBN: 978-84-92449-12-5
Painopaikka: Zukoy 5 S.L., Espanja 2008
Ulkoasu: mv, 248 s., Sid.
Ovh: 8,90 €


Kuvat © 2008 I.T. Planning, Inc.

Keskustele Vagabondista Kvaakissa.