Takalon Jää liikkuu Pyhäjärven jäällä

Tiitu Takalo: Jää
64 sivua, mv.
Suuri Kurpitsa 2008
ISBN 978-952-9887-54-5

Tamperelainen Tiitu Takalo on kerännyt kiitoksia jo muun muassa Tyhmä tyttö – ja Kehä-albumeillaan. Mukavasti mediahuomiota saanut Jää on kokoelma lyhyttarinoita, jotka ovat suurimmaksi osaksi syntyneet vuosien 2007 ja 2008 aikana.

Takalon piirrosjälki miellyttää silmää, erityisesti guassi-tekniikalla tehdyt tarinat ovat harmaasävyissään valon ja varjon juhlaa. Aiheiden puolesta erityisesti ”Ei tarvitse sietää” on tärkeä tarina naisasian peruspaatoksellaan. Näitä asioita pitää pitää esillä. Uusintalukukerroilla Jäässä sen sijaan alkaa hieman häiritä temaattinen ohuus. Tässä tapauksessa vika voi kyllä olla yhtä lailla arvostelijassa kuin tekijässäkin. Kolmekymppisten kaupunkilaisten ihmissuhdekuviot tai elämää kohtaan tuntema yleinen ahdistus kun vain ovat kovin kaluttuja luita. Sinänsä tarinat etenevät kyllä notkeasti. Tunnetasolla puhuttelevimmaksi nousee albumin avaustarina, ”Kuvaamataidosta yhdeksän”. Siinä kuvataan hankalaa tytär-isä-suhdetta, jossa ymmärryksen ja arvostuksen puute luovat kitkaa.

Naisasiaa, hyvä!
Naisasiaa, hyvä!

Takalon dilemma lieneekin siinä, että hän on ehdotonta ykköskaartia suomalaissarjakuvan alternative-luokassa (siis jossain Viivin ja Wagnerin ja Kiroilevan siilin ulkopuolisessa maailmassa). Mutta noustaanko näillä vaihtoehtoihmisten elämäntuskaa ruotivilla sarjakuvanovelleilla ikinä suuren yleisön lukulistoille? Toisaalta, jos se olisi Takalon ja muiden vastaavien tekijöiden ehdoton ykköstavoite, olisi kädenjälkikin varmasti toisenlaista alusta alkaen.

Mikä neuvoksi? Takalolla on vahva oma tyyli ja sen pohjalta häneltä syntyy miellyttäviä tarinoita omassa luokassaan. Löytyisiköhän jostakin uusia virikkeitä, tai mahtaako tekijä edes kaivata niitä? Ehkä tietynhenkinen sisäsiittoisuuden häivähdys hälvenisi, jos Jään henkisiin tarinoihin miksattaisiin kevyellä kädellä vaikka Pertti Jarlan anarkistista huumorintajua, Milla Paloniemen kepeyttä ja vaivattomuutta ja kolmekymppisten tamperelaisten elämänpiirin ulkopuolelle sijoittuvia aihevalintoja.

Keskustele aiheesta.