Supersankareita Kemissä

Kemin 27. sarjakuvapäivät 6.6.-8.6.2008
Kemin 27. sarjakuvapäivät 6.6.-8.6.2008

Kemin 27. kansainvälisiä sarjakuvapäiviä vietetään tänä vuonna 6.-8.6. Viimevuotiseen tapaan tapahtuman päämajana toimii historiallisesti merkittävä Tullimakasiini Kemin sisäsatamassa kaupungin kulttuurikeskuksen isännöidessä lähinnä festivaalin manga-ohjelmaa cosplay-kilpailuineen.

Pääosan Sarjakuvapäivillä vievät tänä vuonna supersankarit. Tullimakasiiniin koottavassa näyttelyssä katsastellaan supersankarien historiaa, originaaleja ja muuta aiheeseen liittyvää materiaalia.

Muissa näyttelyissä tutustutaan Matti Hagelbergin ihmeelliseen maailmaan sarjakuvaoriginaalien ja vedoksien kautta, Ville Rannan historiallisen, faktaa ja fiktiota sekoittavan Kajaani-sarjakuvaromaanin materiaaliin Kemin ollessa siitä kootun kiertonäyttelyn ensipysähdys, Jaana Suorsan Potzeria-näyttelyyn ja Kemin kulttuurikeskuksessa olevaan saamelaislasten sarjakuvista koostuvaan näyttelyyn sekä Mikko Jylhän Strong Girl -näyttelyyn.

Nykysarjakuvaa tarkastellaan seminaarissa

Kemin sarjakuvapäivät avaa perjantaina 6.6. pidettävä Nykypäivän sarjakuva –seminaari, jossa pohditaan sarjakuvan tilaa monesta eri näkökulmasta. Seminaarin päävieras on brittiläinen sarjakuvatutkija Paul Gravett, joka pohtii sarjakuvan nykynäkymiä eurooppalaisesta näkökulmasta. Kemin sarjakuvakeskuksen ja Taikalamppu-verkoston yhteistyössä järjestämän seminaarin kuullaan myös ankkapiirtäjä Kari Korhosta, Aku Ankkaa meänkielelle kääntänyttä Terttu Rousua ja Petri Hiltusta sekä kirjastojen sarjakuvanäkymiä valottavaa Matti Karjalaista.

Lauantaina ja sunnuntaina Tullimakasiinissa puhuttavat eritoten supersankarit. Lisäksi kuullaan Fingerporin luojaa Pertti Jarlaa, Kajaani-sarjakuvaromaaninsa tietämiltä Ville Rantaa ja nettisarjakuva-asioita pohtivia Milla Paloniemeä ja Mari Ahokoivua.

Sata osallistui nettisarjakuvakilpailuun

Ehkä merkittävin muutos koko Suomen vanhimman sarjakuvatapahtuman ja Kemin sarjakuvakeskuksen historiassa on sarjakuvakilpailun siirtäminen paperilta internetiin. Perinteisen kilpailualbumin julkaiseminen olisi vienyt itse tapahtumalta tärkeitä euroja. Keskeisenä osana Kemin festareihin alusta lähtien kuuluneesta sarjakuvakilpailusta haluttiin kuitenkin edelleen pitää kiinni ja ratkaisuksi löydettiinkin kilpailun järjestäminen nettisarjakuvakilpailuna. Taloudellisen epävarmuuden rasittama Kemin sarjakuvakeskus ei kuitenkaan uskaltanut julistaa kilpailua ennen alkukevättä, jolloin tapahtuman rahoitus varmistui, ja kilpailijoille jäikin vain pari kuukautta aikaa toteuttaa kilpailutyönsä. Tästäkin huolimatta kilpailu veti yhteensä tasan sata tekijää. Vaikka laskua aikaisempiin vuosiin oli merkittävästi, oli Kemin sarjakuvakeskuksen puheenjohtaja Ilpo Koskela tyytyväinen nyt kymmenettä kertaa pohjoismaisena järjestetyn kilpailun onnistumiseen.

– Sata kilpailijaa on ehdottomasti enemmän, kuin uskalsin toivoa. Kilpailuajan jäädessä näinkin lyhyeksi ja aikaisemmin täkynä olleen kaikille kilpailijoille ilmaisen festivaalialbumin puuttuminen hieman arvelutti ja pelkäsinkin, ettei kilpailuun muutamaa kymmentä tekijää enempää osallistuisi.

Kilpailun tuomariston muodostivat Ville Hänninen, Milla Paloniemi ja Mari Ahokoivu ja kilpailun tulokset julkistetaan Sarjakuvapäivien avaustilaisuudessa perjantaina 6.6. kello 17.30. Samalla julkistetaan myös kilpailussa pärjänneistä töistä koottu nettisarjakuva-albumi Kemin sarjakuvakeskuksen nettisivuilla.

Sarjakuvapäivien ohjelma ja muuta Kemin festivaalista: www.kemi.fi/sarjis

Keskustelua Kemin sarjakuvapäivistä